Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιθαγένεια για λίγους με ταξικά κριτήρια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ιθαγένεια για λίγους με ταξικά κριτήρια

  • A-
  • A+

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Ιθαγένειας, οι ρυθμίσεις του οποίου έχουν βασικά ταξικά χαρακτηριστικά, ενώ δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν τις θέσεις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι ενώ έχουν κληθεί από την επιτροπή ο Συνήγορος του Πολίτη και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, δεν έχουν κληθεί το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και η Generation 2.0, η οποία έχει κάνει εκτεταμένες και σοβαρές παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου στη δημόσια διαβούλευση.

Η βασική κριτική στο νομοσχέδιο είναι ότι θέτει κριτήρια που έχουν ταξικά χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων αυτό της οικονομικής ένταξης. Προβλέπει ότι καθώς για την απόδοση ιθαγένειας προϋπόθεση αποτελεί η σταθερή εργασία η οποία να εξασφαλίζει ετήσιο μισθό ανειδίκευτου εργάτη, πράγμα που θεωρείται εκτός πραγματικότητας στην ελληνική αγορά εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Επίσης είναι πολύ ακριβό για το βαλάντιο των προσφύγων και μεταναστών τόσο το παράβολο των 250 ευρώ για τη συμμετοχή στην πανελλαδική γραπτή εξέταση, που προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με το παράβολο των 550 ευρώ για την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Επίσης, είναι πολύ αυστηρός έως και απαγορευτικός ο όρος της επιτυχίας σε ποσοστό 80% στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος παραπαιδείας, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες αποκλείονται από την ελληνική εκπαιδευτική διαδικασία.

Π. Θεοδωρικάκος: Μέτρο και λογική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «βάζουμε τάξη ακολουθώντας το μέτρο και τη λογική», τονίζοντας ότι μέσω των πανελληνίων εξετάσεων που θεσπίζονται σταματάει ο αδιαφανής και υποκειμενικός τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα αποφάσιζαν οι Επιτροπές Πολιτογράφησης. Μπαίνει τέλος, είπε, σε «πελατειακές σχέσεις» και «στα χαρτάκια στους υπουργούς με τα οποία ζητούνται να γίνονται αλλογενείς αλλοδαποί Έλληνες πολίτες» με έναν αδιάβλητο, δίκαιο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο».

Ουσιαστικά μίλησε για «ρουσφέτια», λέγοντας ότι πως και ο ίδιος, ως «υπουργός Εσωτερικών μου έχουν ζητήσει να γίνει κάποιος αλλογενής αλλοδαπός Έλληνας πολίτης» όπως «είχε συμβεί και σε όλους τους προηγούμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ας μην κοροϊδευόμαστε …».

EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η λογική των πανελληνίων εξετάσεων, εξήγησε ο υπουργός, ήταν ότι στις Επιτροπές Πολιτογράφησης που μέχρι σήμερα εξέταζαν τα αιτήματα, ακόμα και όταν σε αυτές ήταν οι πιο ηθικοί ακέραιοι άνθρωποι, πάντα στη μέση υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας.

Αναφερόμενος στις πανελλήνιες εξετάσεις, είπε ότι είναι αντικειμενικός τρόπος που αποδέχεται η ελληνική κοινωνία και τον εισάγουμε ώστε «να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει Έλληνας πολίτης γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, ιστορία και το πώς λειτουργούν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί».

Είπε ότι ο ίδιος είναι «ανοικτός» για το επίπεδο επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι εξετάσεις θα είναι γραπτές με την αντικειμενικότητα και το κύρος των πανελληνίων εξετάσεων .

Σχετικά με τις οικονομικές προϋποθέσεις που τίθενται για έναν αλλοδαπό για να πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης, ο υπουργός σημείωσε ότι «το κριτήριο αυτό υπάρχει ήδη και για την απόκτηση άδειας παραμονής στην χώρα. Είναι ακριβώς το ίδιο και αφού κάποιος στη χώρα πληροί αυτή την προϋπόθεση, δεν εισάγεται κάτι νέο».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Με την κριτική περί ταξικών ρυθμίσεων πάντως συμφωνούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΜέΡΑ25.

Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή, ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τόνισε ότι η πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση στα ζητήματα της Ιθαγένειας ήταν ο Νόμος 4332 του 2015 που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ διατάξεις του οποίου η ΝΔ με διάφορους τρόπους συστηματικά ξηλώνει εδώ και έναν χρόνο.

Επίσης, όσον αφορά τα ζητήματα Ιθαγένειας, υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απέκλεισε έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων που είχαν θετική απόφαση στο αίτημά τους για πολιτογράφηση αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δέχονται την παράταση των αδειών που είχε δώσει το Υπουργείο Μετανάστευσης και δεν προχωρούν στην έκδοση της απόφασης κτήσης Ιθαγένειας.

Γιώργος Ψυχογιός

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKΙNISSI

Ειδικότερα για τις διατάξεις που εισάγονται με το νομοσχέδιο ο τομεάρχης κατέδειξε ότι αν και η αντικειμενικοποίηση της εξέτασης ήταν μια πρόταση που επεξεργαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην Κυβέρνηση, οι περισσότερες αποτελούν πρωτοφανή προσπάθεια αποκλεισμού μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας και μάλιστα με σαφή ταξικά κριτήρια.

Τονίζει ότι το προαπαιτούμενο για την αίτηση η φορολογική δήλωση εισοδημάτων που ισοδυναμούν κατ’ ελάχιστο με το ετήσιο εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη και η συνεχής και αδιάλειπτη εργασία, ουσιαστικά είναι μια πρόφαση, ενταγμένη στο «αφήγημα της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας που αναπτύσσει η κυβέρνηση».

«Η μαύρη εργασία καταπολεμάται  με αυστηρότερους ελέγχους στους εργοδότες, με επαναλειτουργία του ΣΕΠΕ και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι με αποκλεισμούς στην άσκηση δικαιωμάτων. Να ελέγξουν τους διάφορους εργολάβους που καταπατούν το εργατικό δίκαιο και έχουν εργαζόμενους ανασφάλιστους σε καθεστώς γαλέρας αντί να τιμωρούν αυτούς που υφίστανται τις αδικίες», πρόσθεσε ο Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως επισήμανε, «μια δίκαιη και διαφανής διαδικασία κτήσης Ιθαγένειας, εξασφαλίζει ότι όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και επισήμανε την ανάγκη εισαγωγής των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία για το αίτημα Ιθαγένειας αλλά και για την σημαντική ενίσχυση του προσωπικού που ασχολείται με την αξιολόγηση των φακέλων ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, εξαίροντας παράλληλα την προσπάθεια των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Ιθαγένειας στις Αποκεντρωμένες όλης της χώρας, για την προσπάθεια που καταβάλλουν σε δύσκολες συνθήκες».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις και «κόφτης» για την ιθαγένεια
Πιο δύσκολα, πιο ακριβά, πιο πολύπλοκα… Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιάρθρωση της διαδικασίας κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αύριο...
Αντιφάσεις και «κόφτης» για την ιθαγένεια
ΒΟΥΛΗ
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο για τη «Διεθνή Προστασία»
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο περί «Διεθνούς Προστασίας» στο Κοινοβούλιο, ενώ αύριο θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση στοχεύει να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του...
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο για τη «Διεθνή Προστασία»
ΒΟΥΛΗ
Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο προωθείται για ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος, ρυθμίζοντας κυρίως διοικητικά και οικονομοτεχνικά ζητήματα της διαχείρισης του...
Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΒΟΥΛΗ
Πιο γρήγορα και πιο απλά η παροχή ασύλου
Εγκρίθηκε το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής -στο σύνολό του από την κυβερνητική πλειοψηφία, αποσπασματικά από πλευρές της αντιπολίτευσης- το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την...
Πιο γρήγορα και πιο απλά η παροχή ασύλου
ΒΟΥΛΗ
Νάρκες, απωθήσεις, λαθρομετανάστες και άλλα «πολιτισμένα»
Υπερασπιζόμενος την τροπολογία που στόχο έχει την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης προανήγγειλε την αποχώρηση 2.000 ατόμων εντός του Μαρτίου. Για «λαθρομετανάστες» μίλησε ο...
Νάρκες, απωθήσεις, λαθρομετανάστες και άλλα «πολιτισμένα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας