• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.0°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  0 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.3°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.0°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.2°C
  1 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  8°C 7.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.4°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.1°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  76%

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής

ΙΝΤΙΜΕ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη βία στα γήπεδα

 • A-
 • A+

Ο νόμος για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα θα εφαρμοστεί «μέχρι κεραίας» τόνισε προς τις ομοσπονδίες του επαγγελματικού αθλητισμού, από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υφυπουργός Σταύρος Κοντονής.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και κατά πλειοψηφία, με τη συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών να ακολουθεί. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» δηλώνοντας πως θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο εάν ερχόταν με τη μορφή με την οποία είχε υπερψηφιστεί στην Επιτροπή, πριν δηλαδή την τελική συμφωνία του υπουργείου με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

Την Πέμπτη θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Έντονα προβληματισμένος από το άρθρο 15 εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος διέκρινε διαφορά ανάμεσα στην ελληνική και την αγγλική εκδοχή της διατύπωσης του άρθρου, όπως συναποφασίστηκε με την UEFA: Όπως παρατήρησε ο κ. Χαϊκάλης, ενώ στην ελληνική διατύπωση γίνεται λόγος για την διαχείριση από την ΕΠΟ των «εσωτερικών της υποθέσεων», στην αγγλική εκδοχή του κειμένου δεν υπάρχει η έκφραση «internal» (εσωτερικών) αλλά απλώς η έκφραση «its own» (δικών της). Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. δήλωσε πως βρίσκεται σε «μεγάλο δίλημμα» και δεν ξεκαθάρισε τι θα ψηφίσει το κόμμα του, τονίζοντας πως οι ΑΝ.ΕΛΛ. επιφυλάσσονται για το τι θα αποφασίσουν τελικά στην ψηφοφορία της Πέμπτης. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η UEFA απέστειλε νέα επιστολή στην ΕΠΟ (με αποδέκτη και τον υφυπουργό αθλητισμού), στην οποία τονίζει πως δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο σε σχέση με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Εξαντλητική διαπραγμάτευση» 

Νωρίτερα, ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στην «εξαντλητική» διαπραγμάτευση που διεξήχθη με την ΕΠΟ, τη FIFA και την UEFA, κάνοντας λόγο για μια «σκληρή μάχη, όχι ενάντια στις διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό». Η διαπραγμάτευση διεξήχθη με γνώμονα «τη φωνή της λογικής και του συμφέροντος του ελληνικού αθλητισμού», αλλά και με μια στάση που έδειχνε πως η κυβέρνηση «δεν δεχόταν τελεσίγραφα», ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια να μην υπάρξει ενδεχόμενο αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, και πρώτα και κύρια της Εθνικής, «που δεν είναι ομάδα ομοσπονδιών, αλλά εθνική ομάδα που δίνει χαρά στον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο παραπάνω πλαίσιο, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν 48 ώρες, προβλέπει την στελέχωση των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές-πρωτοδίκες (κάτι για το οποίο επέμεινε η κυβέρνηση), οι οποίοι δεν θα επιλέγονται από την ΕΠΟ (όπως επέμεινε η UEFA), αλλά από λίστα που θα συγκροτεί ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τον ίδιο τρόπο θα επιλέγονται και οι εισαγγελείς που θα ασκούν την πειθαρχική δίωξη. Η στελέχωση αυτή των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου, θα πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός τετραμήνου. Η κυβέρνηση υποχώρησε στην αξίωση των διεθνών ομοσπονδιών, να αφαιρεθεί από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό, η δυνατότητα να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις (και να επιβάλλει συνεπακόλουθα υψηλότατα πρόστιμα για την παραβίαση της απαγόρευσης), διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα της διακοπής του πρωταθλήματος, η οποία οδηγεί εμμέσως στο ίδιο αποτέλεσμα.

Η τρίτη σημαντική αναδιατύπωση στο νομοσχέδιο, που γίνεται κατόπιν της διαπραγμάτευσης με την FIFA και την UEFA, αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, για την οποία ορίζεται ρητά πως «διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους».

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, «η κυβέρνηση καλεί τις διεθνείς ομοσπονδίες, να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή και ενάργεια τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους» ανέφερε ο κ. Κοντονής. «Εμείς θέλουμε την εμπλοκή τους - και θέλουμε την εμπλοκή τους για να διορθώνονται παθογένειες, όχι όταν φτάνουν σε υψηλό βαθμό που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σε πρώτο χρόνο, όταν διαπιστώνονται τα προβλήματα, και χωρίς να χρειάζεται η εμπλοκή της κυβέρνησης, στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών τους λειτουργιών» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Αθλητικός τύπος

Ειδική αναφορά επιφύλαξε ο κ. Κοντονής και στον αθλητικό Τύπο, οι εκπρόσωποι του οποίου έχουν αντιδράσει στις αρμοδιότητες που δίνονται στον υπουργό, να επιβάλει ποινές για την παρότρυνση σε βίαιη και ρατσιστική συμπεριφορά στα γήπεδα. Ανταποκρινόμενος σε παρατηρήσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο υφυπουργός προέβη σε νομοτεχνική αλλαγή, που ειδικά για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, παραχωρεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το δικαίωμα επιβολής ποινών. Στην ομιλία του ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει για τον αθλητικό Τύπο πως «ορισμένοι καλοί φίλοι και καλοί άνθρωποι, μας καλούσαν να αποσύρουμε το νομοσχέδιο «γιατί θα μας το επιβάλουν άλλοι» και την ίδια ώρα αυτοί οι δημοσιογράφοι μας καλούσαν να πάρουμε πρωτοβουλία να αποσύρουμε τις ελληνικές ομάδες και την εθνική...».

Τέλος, ο υφυπουργός εξήρε τις προσπάθειες του προκατόχου του επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Ανδριανού, δηλώνοντας πως πολλές απ' τις ιδέες που περιλαμβάνονταν στο αθλητικό νομοσχέδιο που δεν πρόλαβε ο Γ. Ανδριανός να καταθέσει στη Βουλή, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο επόμενο αθλητικό νομοσχέδιο.

Η θετική αυτή αναφορά του υφυπουργού, δεν απέτρεψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., Γιάννη Βρούτση, να τον εγκαλέσει για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε: «Δεν είναι τιμητικό να πηγαίνετε άρον-άρον στη Γενεύη με τους νομικούς σας συμβούλους, τη στιγμή που μπορούσατε να αποφύγετε από την πρώτη στιγμή αυτόν τον μαραθώνιο» παρατήρησε ο κ. Βρούτσης, καλωσορίζοντας «την επιστροφή της κυβέρνησης στη λογική» και την αποφυγή του «ποδοσφαιρικού grexit».

«Μακάρι το πνεύμα της επιστροφής στη λογική να επικρατήσει και στην άλλη διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα για την οικονομία της» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, με τον Σταύρο Κοντονή να του απαντά πως «η κυβέρνηση αυτή κινείται εντός της λογικής πάντα και για όλα τα θέματα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
Σε διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους προχώρησαν βουλευτές, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε στο επίμαχο άρθρο 8 του...
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Στοίχημα για όλους
Από τις προσεχείς εκλογές όλα δείχνουν ότι θα προκύψει νέο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό αφορά το σύνολο των κομμάτων. Οι παλιοί πρωταγωνιστές έγιναν κομπάρσοι και αγωνιούν. Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα αισθανθούν...
Στοίχημα για όλους
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»....
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
ΒΟΥΛΗ
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
Την ερχόμενη Τρίτη, με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων, ξεκινούν ουσιαστικά οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Έτοιμη η...
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
ΒΟΥΛΗ
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν
Ξεχωριστές λίστες με πολύ γνωστά ονόματα κατέθεσαν τα κόμματα, για να βρεθούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Ανακοινώνονται οι πρώτοι 25...
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν
ΒΟΥΛΗ
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η συζήτηση στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Αποχώρησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Για «μαύρες στιγμές του...
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας