• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 8.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 13.4°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.3°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 2.9°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 11.6°C
  3 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.1°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.3°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 14.2°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.1°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  82%

Ερώτηση ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τις αυθαιρεσίες στο ΕΚΔΔΑ

 • A-
 • A+

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τις αυθαιρεσίες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, που όπως έγραφε η «Εφ.Συν.-Σαββαοτοκύριακο» τείνει να μετατραπεί σε... μονοπρόσωπο οργανισμό, όπου κυριαρχούν λουδοβίκειες λογικές, κομματικές ίντριγκες και απευθείας αναθέσεις, κατέθεσε σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Ο φορέας ζητά πλήρη διαφάνεια και έλεγχο όλων των απευθείας αναθέσεων της ηγεσίας του ΕΚΔΔΑ, την άμεση προκήρυξη της θέσης γενικού διευθυντή/τριας Οικονομικών Υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει ένας ουσιαστικός διοικητικός έλεγχος της κομματικής αυθαιρεσίας των γαλάζιων στελεχών αλλά και να προχωρήσουν τα προγράμματα για το πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας που έχουν παγώσει και να τηρήσει το ΕΚΔΔΑ τις κατά τον νόμο υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τον τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛΛ., από το 1983, έτος ίδρυσης του Κέντρου από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι σήμερα, πολλοί θέλησαν να οικειοποιηθούν το Κέντρο, αλλά κανείς δεν είχε φτάσει στις επιδόσεις του σημερινού προέδρου του, Διονύση Κυριακόπουλου, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον Τ. Θεοδωρικάκο, παρόλο που δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος.

Ο τομέας του φορέα τονίζει ότι τον τελευταίο χρόνο διοίκησης του ΕΚΔΔΑ από τα στελέχη της ΝΔ, παρατηρείται μια έκπτωση τόσο στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας, και διαμηνύει ότι θα κάνει ότι είναι θεσμικά δυνατό για να διαφυλάξει το κύρος και την ιστορία του θεσμού, για να μην γίνει «κομματικό παραμάγαζο στα χέρια της Ν.Δ.»

Η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

 

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ένα όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου που έκανε πράξη το 1983 για να φτιάξει μια δημόσια διοίκηση επαγγελματιών, χειραφετημένη από τον κομματισμό και την πελατοκρατεία. Δημιούργησε το κέντρο για να εκπαιδεύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στις αρχές management αλλά και για να παράγει στελέχη ταχείας εξέλιξης, τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. 

Από το 1983 μέχρι σήμερα, πολλοί θέλησαν να οικειοποιηθούν το εθνικό κέντρο δημόσιας διοίκησης για να προσπορίσουν κομματικά οφέλη. Κανείς, όμως, δεν είχε φτάσει στις επιδόσεις του σημερινού προέδρου του, του κ. Κυριακόπουλου που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από τον κ. Θεοδωρικάκο, παρόλο που δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος. 

Τον τελευταίο χρόνο διοίκησης του ΕΚΔΔΑ από τα στελέχη της ΝΔ, παρατηρείται μια έκπτωση τόσο στις αρχές της διαφάνειας και λογοδοσίας που πρέπει να διέπει τη λειτουργία κάθε δημόσιου φορέα, όσο και μια συνεχιζόμενη απαξίωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού και επιστημονικού του έργου. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριακόπουλος, φρόντισε να έχει με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ την αρμοδιότητα για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους 10 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του ΕΚΔΔΑ έχει υπογράψει 155 τέτοιες αναθέσεις, ενώ η προκάτοχός του, ως μέτρο σύγκρισης, είχε υπογράψει στο αντίστοιχο διάστημα μόλις 23!

Αλλά εκτός των οικονομικών αποφάσεων του προέδρου, το ΕΚΔΔΑ παρουσιάζει μια προϊούσα έκπτωση και στο επιστημονικό πεδίο. Η οπισθοδρόμησή του στο θέμα της διαχείρισης της πληροφορίας της δημόσιας διοίκησης και των ανοικτών δεδομένων είναι άνευ προηγουμένου. 

Η διοίκηση του ΕΚΔΔΑ αγνοεί εντελώς τις υποχρεώσεις περί ανάρτησης, επικαιροποίησης, καταλογογράφησης και διαθεσιμότητας ανοικτών δεδομένων. Τα ανοικτά δεδομένα είναι ένας πόρος για την οικονομία και την κοινωνία μας, για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ως υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, είχαν δώσει μάχες. Κι όμως, ό,τι είχαμε πετύχει με κόπο και συστηματική προσπάθεια τότε, απαξιώνεται ταχύτατα από τη σημερινή διοίκηση του ΕΚΔΔΑ. 

Το ψηφιακό αποθετήριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης δεν λειτουργεί. Όχι μόνο δεν αναρτώνται νέες πηγές και πληροφορίες σε αυτό, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε στο πλούσιο υλικό που είχε αναρτηθεί στο αποθετήριο τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τα λοιπά ο κ. Πιερρακάκης μας διαβεβαιώνει ότι κάνουμε άλματα προς το ψηφιακό κράτος!

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά πλήρη διαφάνεια και έλεγχο όλων των απευθείας αναθέσεων της ηγεσίας του ΕΚΔΔΑ. Ζητά την άμεση προκήρυξη της θέσης γενικού διευθυντή/τριας Οικονομικών Υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει ένας ουσιαστικός διοικητικός έλεγχος της κομματικής αυθαιρεσίας των γαλάζιων στελεχών. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να προχωρήσουν τα προγράμματα για το πιστοποιητικό διοικητικής επάρκειας που έχουν παγώσει και να τηρήσει το ΕΚΔΔΑ τις κατά τον νόμο υποχρεώσεις του. 

Καταθέσαμε σήμερα ερώτηση στη Βουλή, αλλά δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα κάνουμε ότι είναι θεσμικά δυνατό για να διαφυλάξουμε το κύρος και την ιστορία ενός θεσμού, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο φτιάξαμε ως ΠΑΣΟΚ και δεν ανεχόμαστε να γίνεται κομματικό παραμάγαζο στα χέρια της ΝΔ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Με διαρροές η παραπομπή Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Τα δύο κόμματα σε... αγαστή συνεργασία υπερψήφισαν την πρόταση για άσκηση δίωξης στον πρώην υπουργό, παρά το φιάσκο της Προανακριτικής.
Με διαρροές η παραπομπή Παππά σε Ειδικό Δικαστήριο από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν στη Ν.Δ. για τα νέα μέτρα
Τις παλινωδίες και τις προχειρότητες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας κατήγγειλαν οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τελευταία...
Πυρ ομαδόν στη Ν.Δ. για τα νέα μέτρα
ΒΟΥΛΗ
«Γραμμή» στη Ν.Δ. δίνει ο Χρ. Καλογρίτσας
Με εξώδικο ο εργολάβος ζήτησε να κληθούν από την προανακριτική ως μάρτυρες μέλη της οικογένειας Χούρι ● «Η διαδικασία θα αποδειχτεί το Βατερλώ της γελοιότητας των εμπνευστών της» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Γραμμή» στη Ν.Δ. δίνει ο Χρ. Καλογρίτσας
ΒΟΥΛΗ
Υπό το καθεστώς λοκντάουν θέλουν να περάσει το «νομοσχέδιο-έκτρωμα»
Την Πέμπτη αναμένεται η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα Πανεπιστήμια παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν την απόσυρσή του.
Υπό το καθεστώς λοκντάουν θέλουν να περάσει το «νομοσχέδιο-έκτρωμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας