• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%

Συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών».

Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών

 • A-
 • A+

Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η συζήτηση στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν μετά τη σωρεία των βουλευτικών τροπολογιών που έγιναν δεκτές από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. 

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, με εργαζομένους λόγω της προηγούμενης δικηγορικής του ιδιότητας.

Υπήρξε έντονος λεκτικός διαξιφισμός μεταξύ του εκπροσώπου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Κατρούγκαλου, με εκατέρωθεν βολές περί φαύλων πολιτικών. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τον κατηγόρησε ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 16 «ρουσφετολογικές τροπολογίες», σε μία προσπάθεια να στήσει ένα κομματικό κράτος στη δημόσια διοίκηση.

«Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματος σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια, για αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έρχεται με άνεση να διογκώσει το κράτος «γιατί είναι το μόνο παιχνίδι που ξέρει να κάνει πολύ καλά» και τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει «μία ακατανόητη ανοχή σε όλους όσους έκαναν λαθροχειρία για να προσληφθούν στο δημόσιο και ήταν πελάτες του κ. Κατρούγκαλου».

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε ακόμα τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι ο ρόλος της δεν είναι ρόλος σχολιαστή ή παρουσιαστή. «Είναι τραγικό, διότι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η χώρα είναι ένα τρίτο μνημόνιο και το χειρότερο μια άτακτη χρεοκοπία», κατέληξε.

Ο κ. Κατρούγκαλος αντέτεινε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να «αντιμετωπίσει τα νομικά τέρατα και τις τριγωνικές σχέσεις που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Έρχεστε τώρα να εμφανιστείτε ως τιμωροί εσείς που έχετε αίμα στα χέρια σας. Δεν ξέρω αν είστε φαύλος πολιτικός ή υποκριτής. Αναρωτιέμαι τι είναι το χειρότερο», πρόσθεσε.

Τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρακατσούλης και Χάρης Θεοχάρης, έκαναν λόγο για «μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού τους βίου». «Σήμερα είμαστε μπροστά στην προετοιμασία του Μαξίμου για μια χρεοκοπία της χώρας», σχολίασε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Θεοχάρης.

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κράτησε αποστάσεις από τις αντιπολιτευτικές φωνές, συντασσόμενος με τη θέση του κ. Κατρούγκαλου για την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων. 

Τον κ. Κατρούγκαλο στήριξε πλήρως και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι οι τροπολογίες ρυθμίζουν σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 ετών, ενώ σημείωσε ότι κατατέθηκαν από τους βουλευτές, μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:

 • Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
 • Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
 • Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 • Επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ.
 • Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
 • Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
 • Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
 • Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 • Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
 • Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
Εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, μετά το αίτημα της Ν.Δ. για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Υπέρ του...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις φυλακές
Με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών κράτησης Γ΄ Τύπου. Αντιπαράθεση για τον Σάββα Ξηρό. Το βράδυ της Παρασκευής, η ονομαστική...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις φυλακές
ΒΟΥΛΗ
Οι βουλευτές της νέας Βουλής
Ο πλήρης πίνακας των βουλευτών που εκλέγονται στις 56 εκλογικές Περιφέρειες. 149 βουλευτές εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ, 76 η Νέα Δημοκρατία, από 17 η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, 15 το ΚΚΕ, και από 13 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες...
Οι βουλευτές της νέας Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
Σε διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους προχώρησαν βουλευτές, τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε στο επίμαχο άρθρο 8 του...
Ποιοι έσπασαν την κομματική γραμμή στο ν/σ για την αναδοχή
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»....
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
ΒΟΥΛΗ
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
Την ερχόμενη Τρίτη, με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων, ξεκινούν ουσιαστικά οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Έτοιμη η...
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας