• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική δίωξη και «μαγειρέματα» καταγγέλλει ο Παπαγγελόπουλος

 • A-
 • A+
Με χθεσινή τους δήλωση οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλας και Λ. Τσοβόλα, κατηγόρησαν την πλειοψηφία της προανακριτικής για παράνομες μεθοδεύσεις όπως η εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη.

Την καθαρά «πολιτική» και όχι ποινική δίωξή του κατήγγειλε για νιοστή φορά χθες ο Δημ. Παπαγγελόπουλος υποβάλλοντας αίτηση ακυρότητας των διεργασιών της προανακριτικής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στην τελική ευθεία της κρίσιμης συνεδρίασης της Ολομέλειας (τοποθετείται τη μεθεπόμενη εβδομάδα) που θα κληθεί σε ψηφοφορία υπέρ ή κατά της παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε στην προανακριτική το κείμενο της αίτησης με την οποία ζητεί την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβητήσεων (αρθρ. 244 παρ. 5 ΚΠΚ), που, όπως υποστηρίζει, σημειώθηκαν στη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε χθεσινή δήλωσή τους οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημ. Τσοβόλας και Λύδια Τσοβόλα, κατηγόρησαν την πλειοψηφία (Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.) της επιτροπής για «σκόπιμες» πράξεις και παραλείψεις, υποστηρίζοντας πως αποκαλύπτουν ότι η δίωξή του δεν στοιχειοθετείται νομικά, αλλά οφείλεται σε πολιτικά και μόνο κίνητρα. Υπογράμμισαν ειδικότερα:

● Την παράνομη εξαίρεση από την επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη.

● Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την κλήση του Δ. Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην προανακριτική, χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.

● Το γεγονός πως η επιτροπή δεν παρείχε στον εγκαλούμενο τον εύλογο χρόνο για τη μελέτη της δικογραφίας (235.000) σελίδες, ώστε να έχει τη δυνατότητα εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει το υλικό προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

● Την κλήση του Δημ. Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς προηγουμένως η επιτροπή να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι από τον ίδιο θεμελιώδες υπερασπιστικό του δικαίωμα.

● Την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής να απορρίψει τα αιτήματα για την κλήτευση ουσιωδών μαρτύρων μεταξύ των οποίων και του μηνυτή του Αντ. Σαμαρά. Σημειώνεται πως ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε ζητήσει εξέταση σε αντιπαράσταση με τον πρώην πρωθυπουργό και είχε προτείνει, μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του, τις ακροάσεις των εισαγγελέων Ηλ. Ζαγοραίου και Γ. Καλούδη, της πρώην γ.γ. της Γενικής Επιθεώρησης Δημ. Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, του εκδότη Γ. Φιλιππάκη, του αρθρογράφου Αλ. Τάρκα και της δημοσιογράφου Γ. Παπαδάκου.

Υπενθυμίζεται πως η κατάθεσή του δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ο Δ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την προανακριτική (25/6) όταν τα μέλη της πλειοψηφίας επιδίωξαν να επισπεύσουν τη διαδικασία στο σημείο που ο ίδιος προχωρούσε σε βαρύτατες αποκαλύψεις εναντίον του Αντ. Σαμαρά, αλλά και για το ότι απέρριψαν τις καταθέσεις των μαρτύρων που πρότεινε.

Υποστήριξε τότε ότι οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιδίωξαν να τον «φιμώσουν» και πως «έτρεμαν» τις καταθέσεις των μαρτύρων που πρότεινε η πλευρά του, ενώ οι συνήγοροί του έκαναν λόγο ακόμα μία φορά για σαφή παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του και για «προειλημμένη» απόφαση παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο. Σημειώνεται πως την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Novartis, ενώ είχε μόλις προηγηθεί (δύο μέρες πριν από τη διακοπή της κατάθεσής του) η δημοσιοποίηση του ηχητικού του Σ. Μιωνή.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που εισηγήθηκε η πλειοψηφία και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως διαμορφώθηκε τελικά από τις καταθέσεις των εισαγγελέων Γ. Τσατάνη και Π. Αθανασίου και του επιχειρηματία Σ. Μιωνή, ο κ. Παπαγγελόπουλος εγκαλείται: για εγκληματική οργάνωση - περίπτωση συμμορίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, εκβίαση, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της η προανακριτική αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της προθεσμίας που την αποδόθηκε για την υποβολή του σχετικού πορίσματος.

Οπως όλα δείχνουν, η πλειοψηφία θα προτείνει την παραπομπή του Δ. Παππαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει ήδη ετοιμάσει την εισήγησή της προς την Ολομέλεια, που το αργότερο εντός 15 ημερών (από την υποβολή του πορίσματος) θα πρέπει να συνεδριάσει προκειμένου να λάβει απόφαση για την άσκηση ή μη τη δίωξης εναντίον του – με βάση την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών. Πιθανολογείται πως η Ολομέλεια θα συγκληθεί άμεσα, νωρίτερα δηλαδή από την εκπνοή της προθεσμίας, με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν μάλιστα πως προγραμματίζεται για τις 22 Ιουλίου (ημέρα Τετάρτη).

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου (που συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου) λειτουργεί το Δικαστικό Συμβούλιο (στη σύνθεση του οποίου μετέχουν δύο μέλη του ΣτΕ και τρία μέλη του Αρείου Πάγου), στο οποίο η πλευρά Παπαγγελόπουλου εναποθέτει πλήρως τη δικαίωσή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Κατέδειξε τη μεροληψία της προανακριτικής
Την «εργαλειοποίηση» της κατάθεσης Μιωνή από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου –ελλείψει στοιχείων για την υπόθεση της Novartis– κατήγγειλε, χθες, ο Νίκος...
Κατέδειξε τη μεροληψία της προανακριτικής
ΒΟΥΛΗ
Παίζουν τον... παπά στην προανακριτική
Επιβεβαιώνονται, καθώς φαίνεται, οι αρχικές εκτιμήσεις περί «φαρσοκωμωδίας», αφού ο Χρήστος Καλογρίτσας, που υποδεικνύει αθέμιτη εμπλοκή του Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αναβάλλει διαρκώς...
Παίζουν τον... παπά στην προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Αναβλήθηκε η κατάθεση Καλογρίτσα
Επικαλέστηκε λόγους υγείας και δεν θα παρουσιαστεί σήμερα στην Προανακριτική ● Σε δυσχερή θέση φέρνει τον εργολάβο η κατάθεση του Κυριάκου Τόμπρα ● Σύγκρουση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις «εξυπηρετήσεις» προς...
Αναβλήθηκε η κατάθεση Καλογρίτσα
ΒΟΥΛΗ
Με καταγγελίες αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή
«Δεν θα γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων...», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος
Με καταγγελίες αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου
Ταυτόσημη «ετυμηγορία» από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ενοχοποιεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς ● Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο.
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας