• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 33.3°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.4°C / 32.2°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.0°C / 36.7°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.2°C / 35.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.0°C / 36.7°C
  5 BF
  18%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.3°C / 30.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.4°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 36.0°C / 36.0°C
  2 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 23.3°C / 30.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  5 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.4°C / 34.4°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.4°C / 27.0°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.0°C / 36.7°C
  4 BF
  18%
«Οι θορυβώδεις μειοψηφίες» και οι «γενίτσαροι»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι θορυβώδεις μειοψηφίες» και οι «γενίτσαροι»

 • A-
 • A+
Το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη υλοποιεί τη στρατηγική Βορίδη για «μια μεγάλη παρέμβαση στο κράτος» που θα θέσει οριστικά την Αριστερά εκτός μάχης.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τελικά, το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη για τη δραστική περιστολή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων μάλλον θα γίνει νόμος του κράτους. Μπροστά σ’ ένα φθινόπωρο που προδιαγράφεται οδυνηρό για την ελληνική οικονομία και ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας, και κατ’ επέκταση επικίνδυνο για την κυβέρνηση, η τελευταία φαίνεται αποφασισμένη να θωρακίσει τον εαυτό της μ’ ένα θεσμικό πλαίσιο που θα της επιτρέπει να θέτει προληπτικά εκτός νόμου όσες αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική επιθυμεί (και μπορεί) να καταστείλει.

Οι αλλαγές που επέφερε στο αρχικό νομοσχέδιο, προκειμένου αυτό να ψηφιστεί από τους συνοδοιπόρους της του ΚΙΝ.ΑΛ., ισοδυναμούν βέβαια με μια πρώτη νίκη όσων αντέδρασαν σ’ αυτό το αντιδημοκρατικό τερατούργημα· θυμίζουν, ωστόσο, το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα, για τη μέθοδο με την οποία μια ανυπόφορα στενή κατοικία μπορεί να φανεί παλάτι, όταν γεμίσει (κι εν συνεχεία αδειάσει) από κάθε λογής οικόσιτα ζώα του ιδιοκτήτη.

Κάτι ανάλογο πρέπει πιθανότατα να περιμένουμε και με το χουντικό Β.Δ. 168/1972, που νεκρανασταίνεται «προσωρινά» με το άρθρο 21 του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη κι επιβάλλει τη μόνιμη απαγόρευση κάθε (μη κυβερνητικής) συνάθροισης στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και 30 ακόμη αστικά κέντρα όλης της χώρας (βλ. «Εφ.Συν., 24/6/2020).

Αντί του χουντικού «δακτυλίου» μεταξύ Αλεξάνδρας-Αθηνάς-Βασιλίσσης Σοφίας και Πατησίων, που ουδέποτε ίσχυσε μετά το 1974, μια «εύλογη» μόνιμη απαγόρευση των διαδηλώσεων (π.χ. στο Σύνταγμα) μπορεί να προβληθεί από τον καλολαδωμένο επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης ακόμη και σαν μέτρο εκδημοκρατισμού!

Για τη σκοπιμότητα του νέου νομοθετικού πλαισίου, εξαιρετικά σαφής υπήρξε πάντως ο θεσμικός ελεγκτής των παρεκτροπών της ΕΛ.ΑΣ., καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής. «Αν και μειοψηφική», διαβάζουμε, «η Αριστερά, με μικρό σχετικά κόστος, μπορεί να προβάλει θορυβωδώς δικές της διεκδικήσεις και μάλιστα, αν τη βοηθούν οι περιστάσεις, να πετύχει την ικανοποίηση κάποιων από αυτές». Οι διαδηλώσεις πρέπει να «ρυθμιστούν» μέχρι ασφυξίας λοιπόν, όχι για λόγους καταπολέμησης της «βίας» (γενικώς), αλλά επειδή επιτρέπουν στην Αριστερά να προβάλλει «θορυβωδώς» την ατζέντα της, να χτίζει κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και να αποσπά θεσμικές κατακτήσεις, αντί να περιορίζεται σ’ έναν άκαρπο αυτοεγκλωβισμό (καθότι εξ ορισμού «μειοψηφία») στους γραφειοκρατικούς προθαλάμους των κρατικών θεσμών.

Ο δημοκράτης δάσκαλος του Συνταγματικού Δικαίου έρχεται έτσι να συναντηθεί με τον πάλαι ποτέ φοιτητή του και πρόεδρο της Νεολαίας ΕΠΕΝ, Μάκη Βορίδη, που από καιρό έχει προαναγγείλει (21/8/2018) «μια μεγάλη παρέμβαση στο κράτος, μια αλλαγή φιλοσοφίας στους μηχανισμούς αναπαραγωγής της εξουσίας» προκειμένου «να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμιά της μορφή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κατηγορηματική αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο αποδίδεται από τον κ. Αλιβιζάτο είτε στον «απεχθή γενιτσαρισμό» του κ. Ραγκούση και των λοιπών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, που «μόνο λύπηση προκαλεί», είτε σε «έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων» των νεότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «μπροστά στις επιτυχίες του σημερινού κυβερνητικού σχήματος».

Η διατύπωση περί «γενιτσάρων», για μια μετακίνηση σε όμορο πολιτικό φορέα, πραγματικά σοκάρει, ιδίως όταν προέρχεται από τη γραφίδα ενός διανοουμένου με καταβολές στην Αριστερά και προϊστορία στη δημόσια υπεράσπιση του πολιτικού «ύφους και ήθους»· κι αυτό, δίχως να λάβουμε υπόψη το προφανές, ότι επί της ουσίας αυτός που μετατοπίστηκε πολιτικά ήταν ο φορέας κι όχι το αντίστροφο. Να υποθέσουμε πως ο «γενιτσαρισμός», ως απεχθές και λυπηρό φαινόμενο, αφορά μόνο τις αριστερόστροφες πολιτικές μεταπηδήσεις;

Σε κάθε περίπτωση, το επιστημονικό έργο του κ. Αλιβιζάτου δεν παύει να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αποτίμηση της εκάστοτε κρατικής διαχείρισης των ευαίσθητων ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Εχοντας πάντα κατά νου τη ρηξικέλευθη επισήμανση του Αριστόβουλου Μάνεση πως «η πρακτική αξία της κατοχύρωσης ενός ατομικού δικαιώματος δεν εξαρτάται τόσο από τη συνταγματική εξαγγελία του, όσο από τη νομοθετική και διοικητική ρύθμισή του» («Συνταγματικά Δικαιώματα», Θεσ/νίκη 1982, σ. 71), κρατάμε ως παρακαταθήκη τις προειδοποιήσεις που ο σημερινός υπέρμαχος του περιορισμού των διαδηλώσεων απηύθυνε κάποτε για τους κινδύνους που περικλείει όχι μόνο η «υποτίμηση της σημασίας των εμπειριών του παρελθόντος» (όσον αφορά τις μεθόδους έμπρακτης περιστολής των ελευθεριών) αλλά και η «υπερβολική εμπιστοσύνη στη δημοκρατική συνείδηση του νομοθέτη των κατοπινών χρόνων» («Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση», Αθήνα 1983, σ. 693).

ΒΟΥΛΗ
Η «εγκληματοφοβία» τελευταία ανακάλυψη του Μ. Χρυσοχοΐδη
Ο υπερυπουργός δανείστηκε για λίγο την καραμέλα Μητσοτάκη περί λαϊκισμού αποδεικνύοντας και αυτός ότι η έννοια έχει πάρει δικούς της δρόμους στη χώρα μας.
Η «εγκληματοφοβία» τελευταία ανακάλυψη του Μ. Χρυσοχοΐδη
ΒΟΥΛΗ
Απόπειρα εξεύρεσης «συνενόχων» με fake news και προκλητικές δηλώσεις
Αμετανόητος και εμμονικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος, εκτός από τις φανφάρες περί… εγκληματοφοβίας, επιχείρηση να εργαλειοποιήσει ξανά το νόμο Παρασκευόπουλου.
Απόπειρα εξεύρεσης «συνενόχων» με fake news και προκλητικές δηλώσεις
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε το ν/σ - «ταφόπλακα» τής απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το οποίο δρομολογεί την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πέρασε το ν/σ - «ταφόπλακα» τής απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση Βορίδη-Ραγκούση στη Βουλή με φόντο το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ
Στη Βουλή ψηφίζεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει τέλος στην απλή αναλογική για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση Μάκης Βορίδης και Γιάννης Ραγκούσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους.
Σύγκρουση Βορίδη-Ραγκούση στη Βουλή με φόντο το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ
ΒΟΥΛΗ
«Ήμασταν επισπεύδοντες της τροπολογίας για τη Χ.Α., η κυβέρνηση έλεγε όχι»
Απάντηση στον υπ. Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει την τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έδωσε ο κοινοβουλευτικός...
«Ήμασταν επισπεύδοντες της τροπολογίας για τη Χ.Α., η κυβέρνηση έλεγε όχι»
ΒΟΥΛΗ
Εκλεισε το «παράθυρο» Βορίδη
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Ν.Δ. να επαναφέρει από το «παράθυρο» το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, καθώς ο νομοθετικός αιφνιδιασμός Βορίδη απορρίφθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής μη συγκεντρώνοντας...
Εκλεισε το «παράθυρο» Βορίδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας