Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι θορυβώδεις μειοψηφίες» και οι «γενίτσαροι»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι θορυβώδεις μειοψηφίες» και οι «γενίτσαροι»

  • A-
  • A+
Το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη υλοποιεί τη στρατηγική Βορίδη για «μια μεγάλη παρέμβαση στο κράτος» που θα θέσει οριστικά την Αριστερά εκτός μάχης.

Τελικά, το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη για τη δραστική περιστολή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων μάλλον θα γίνει νόμος του κράτους. Μπροστά σ’ ένα φθινόπωρο που προδιαγράφεται οδυνηρό για την ελληνική οικονομία και ευρύτατα στρώματα της κοινωνίας, και κατ’ επέκταση επικίνδυνο για την κυβέρνηση, η τελευταία φαίνεται αποφασισμένη να θωρακίσει τον εαυτό της μ’ ένα θεσμικό πλαίσιο που θα της επιτρέπει να θέτει προληπτικά εκτός νόμου όσες αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική επιθυμεί (και μπορεί) να καταστείλει.

Οι αλλαγές που επέφερε στο αρχικό νομοσχέδιο, προκειμένου αυτό να ψηφιστεί από τους συνοδοιπόρους της του ΚΙΝ.ΑΛ., ισοδυναμούν βέβαια με μια πρώτη νίκη όσων αντέδρασαν σ’ αυτό το αντιδημοκρατικό τερατούργημα· θυμίζουν, ωστόσο, το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα, για τη μέθοδο με την οποία μια ανυπόφορα στενή κατοικία μπορεί να φανεί παλάτι, όταν γεμίσει (κι εν συνεχεία αδειάσει) από κάθε λογής οικόσιτα ζώα του ιδιοκτήτη.

Κάτι ανάλογο πρέπει πιθανότατα να περιμένουμε και με το χουντικό Β.Δ. 168/1972, που νεκρανασταίνεται «προσωρινά» με το άρθρο 21 του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη κι επιβάλλει τη μόνιμη απαγόρευση κάθε (μη κυβερνητικής) συνάθροισης στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και 30 ακόμη αστικά κέντρα όλης της χώρας (βλ. «Εφ.Συν., 24/6/2020).

Αντί του χουντικού «δακτυλίου» μεταξύ Αλεξάνδρας-Αθηνάς-Βασιλίσσης Σοφίας και Πατησίων, που ουδέποτε ίσχυσε μετά το 1974, μια «εύλογη» μόνιμη απαγόρευση των διαδηλώσεων (π.χ. στο Σύνταγμα) μπορεί να προβληθεί από τον καλολαδωμένο επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης ακόμη και σαν μέτρο εκδημοκρατισμού!

Για τη σκοπιμότητα του νέου νομοθετικού πλαισίου, εξαιρετικά σαφής υπήρξε πάντως ο θεσμικός ελεγκτής των παρεκτροπών της ΕΛ.ΑΣ., καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής. «Αν και μειοψηφική», διαβάζουμε, «η Αριστερά, με μικρό σχετικά κόστος, μπορεί να προβάλει θορυβωδώς δικές της διεκδικήσεις και μάλιστα, αν τη βοηθούν οι περιστάσεις, να πετύχει την ικανοποίηση κάποιων από αυτές». Οι διαδηλώσεις πρέπει να «ρυθμιστούν» μέχρι ασφυξίας λοιπόν, όχι για λόγους καταπολέμησης της «βίας» (γενικώς), αλλά επειδή επιτρέπουν στην Αριστερά να προβάλλει «θορυβωδώς» την ατζέντα της, να χτίζει κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και να αποσπά θεσμικές κατακτήσεις, αντί να περιορίζεται σ’ έναν άκαρπο αυτοεγκλωβισμό (καθότι εξ ορισμού «μειοψηφία») στους γραφειοκρατικούς προθαλάμους των κρατικών θεσμών.

Ο δημοκράτης δάσκαλος του Συνταγματικού Δικαίου έρχεται έτσι να συναντηθεί με τον πάλαι ποτέ φοιτητή του και πρόεδρο της Νεολαίας ΕΠΕΝ, Μάκη Βορίδη, που από καιρό έχει προαναγγείλει (21/8/2018) «μια μεγάλη παρέμβαση στο κράτος, μια αλλαγή φιλοσοφίας στους μηχανισμούς αναπαραγωγής της εξουσίας» προκειμένου «να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμιά της μορφή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κατηγορηματική αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο αποδίδεται από τον κ. Αλιβιζάτο είτε στον «απεχθή γενιτσαρισμό» του κ. Ραγκούση και των λοιπών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, που «μόνο λύπηση προκαλεί», είτε σε «έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων» των νεότερων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «μπροστά στις επιτυχίες του σημερινού κυβερνητικού σχήματος».

Η διατύπωση περί «γενιτσάρων», για μια μετακίνηση σε όμορο πολιτικό φορέα, πραγματικά σοκάρει, ιδίως όταν προέρχεται από τη γραφίδα ενός διανοουμένου με καταβολές στην Αριστερά και προϊστορία στη δημόσια υπεράσπιση του πολιτικού «ύφους και ήθους»· κι αυτό, δίχως να λάβουμε υπόψη το προφανές, ότι επί της ουσίας αυτός που μετατοπίστηκε πολιτικά ήταν ο φορέας κι όχι το αντίστροφο. Να υποθέσουμε πως ο «γενιτσαρισμός», ως απεχθές και λυπηρό φαινόμενο, αφορά μόνο τις αριστερόστροφες πολιτικές μεταπηδήσεις;

Σε κάθε περίπτωση, το επιστημονικό έργο του κ. Αλιβιζάτου δεν παύει να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αποτίμηση της εκάστοτε κρατικής διαχείρισης των ευαίσθητων ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Εχοντας πάντα κατά νου τη ρηξικέλευθη επισήμανση του Αριστόβουλου Μάνεση πως «η πρακτική αξία της κατοχύρωσης ενός ατομικού δικαιώματος δεν εξαρτάται τόσο από τη συνταγματική εξαγγελία του, όσο από τη νομοθετική και διοικητική ρύθμισή του» («Συνταγματικά Δικαιώματα», Θεσ/νίκη 1982, σ. 71), κρατάμε ως παρακαταθήκη τις προειδοποιήσεις που ο σημερινός υπέρμαχος του περιορισμού των διαδηλώσεων απηύθυνε κάποτε για τους κινδύνους που περικλείει όχι μόνο η «υποτίμηση της σημασίας των εμπειριών του παρελθόντος» (όσον αφορά τις μεθόδους έμπρακτης περιστολής των ελευθεριών) αλλά και η «υπερβολική εμπιστοσύνη στη δημοκρατική συνείδηση του νομοθέτη των κατοπινών χρόνων» («Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση», Αθήνα 1983, σ. 693).

ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση στον Χρυσοχοΐδη για σεξουαλική κακοποίηση μετανάστριας στο Αλλοδαπών
Ερώτηση στη Βουλή για τη σεξουαλική κακοποίηση αλλοδαπής κρατούμενης από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη έκανε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.
Ερώτηση στον Χρυσοχοΐδη για σεξουαλική κακοποίηση μετανάστριας στο Αλλοδαπών
ΒΟΥΛΗ
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Με τη συνδρομή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης η Νέα Δημοκρατία προχώρησε το βράδυ στη Βουλή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την...
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Ψήφος αυταρχισμού για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
Με τη σύμπηξη ενός αντιδραστικού μετώπου από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «πέρασαν» το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για περιορισμό των συναθροίσεων,...
Ψήφος αυταρχισμού για τον περιορισμό των διαδηλώσεων
ΒΟΥΛΗ
Βουλή: Μέσα απαγόρευση διαδηλώσεων, έξω αστυνομική καταστολή
Κυβερνητικό κρεσέντο συντηρητισμού και αυταρχισμού, με φόντο την επίθεση της αστυνομίας κατά διαδηλωτών ♦ Αμετανόητος και προκλητικός ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Βουλή: Μέσα απαγόρευση διαδηλώσεων, έξω αστυνομική καταστολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας