• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.1°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.0°C / 5.7°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.9°C
  4 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 8.5°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.4°C / 11.7°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 9.8°C
  4 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  34%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο Χρυσοχοϊδη

 • A-
 • A+

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, μετά την έκθεση - «χαστούκι» από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Η ένσταση απορρίφθηκε κατά τη σχετική ψηφοφορία, ενώ ακολούθως ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε κάποιες αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Η εισήγηση του Γ. Ραγκούση

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποτολμά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο και το οποίο αποτελεί πιστή αντιγραφή και πιστή μεταφορά των βασικών του διατάξεων από το νομοθετικό διάταγμα της χούντας το 1971.

Πώς θα μπορούσε να μην είναι αντισυνταγματικό ένα τέτοιο νομοσχέδιο;

Μια απλή ματιά να ρίξει ένας μη νομικός στο άρθρο 11 του Συντάγματος δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα πειστεί απόλυτα, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί το Σύνταγμα του 1975 δεν καθιέρωσε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κατόπιν αδειοδότησης της ελληνικής αστυνομίας. Το παρέχει, το προβλέπει και το ορίζει ως ένα απροϋπόθετο στην άσκησή του συνταγματικό, αναφαίρετο δικαίωμα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Δεύτερον, γιατί το ίδιο το άρθρο 11, σε δύο μόνο περιπτώσεις δίνει το συνταγματικό δικαίωμα τη νομική αρμοδιότητα στην ελληνική αστυνομία να απαγορεύσει συγκεντρώσεις, να περιορίσει δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Όταν αμφισβητείται η δημόσια τάξη και όταν επαπειλείται μια υπέρμετρη διατάραξη όπως λέει το Σύνταγμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας πόλης.

Και αυτές τις δύο περιπτώσεις τις αναφέρει ρητώς και περιοριστικά.

Αυτό, λοιπόν, το νομοσχέδιο που έχει έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό.

Αποτελεί πιστή αντιγραφή του νομοθετικού διατάγματος της χούντας του 1971.
Καθιστά την αδειοδότηση από την αστυνομία προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του δικαιώματος από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Ένα δικαίωμα που σε καμία περίπτωση δεν αναγγέλλεται, σε καμία περίπτωση δεν υπόκειται σε άδεια της αστυνομίας, σε καμία περίπτωση δεν υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο από την αστυνομία. 

Γιατί επίσης αυτό το νομοσχέδιο καθιερώνει πολλές άλλες δυνατότητες της Αστυνομίας παρά τις δύο αυστηρά περιορισμένες που αναφέρει το Σύνταγμα και που της δίνει επιπλέον δυνατότητες, που είναι φυσικά αντισυνταγματικό αυτό, όπως να απαγορεύει δημοκρατικές συγκεντρώσεις, να απαγορεύει το αναφαίρετο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων και Ελληνίδων.

Εάν μέχρι τώρα αυτή ήταν η βασική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και κριτική όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων, τώρα πλέον δεν είναι μόνο αυτό.

Δεν είναι μόνο η κριτική που ασκούμε και η πεποίθηση μας ότι είναι αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό αυτό το νομοσχέδιο, τώρα πλέον υπάρχει και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, που επιβεβαιώνει την κριτική που κάναμε και της δίνει και νομική βασιμότητα.

Εάν υπήρχε η ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία στον πρωθυπουργό και τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη αμέσως μετά το πόρισμα της Επιστημονικής επιτροπή θα έπρεπε να ανασταλεί η συζήτηση του σ/ν στην Ολομέλεια.

Είναι ράπισμα για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοϊδη η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, όπως είναι κόλαφος και η απόφαση που εξέδωσαν οι Συντονιστικές επιτροπές των Δικηγόρων Ελλάδος που καταγγέλλουν ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους όχι μόνο εισηγούμαστε να γίνει δεκτή η αίτηση αντισυνταγματικότητας αλλά συμπληρώνουμε ότι επειδή η πλειοψηφία (μόνη της ή όχι, αυτό θα το δούμε) θα απορρίψει το αίτημα, θα θέλαμε να είναι σε όλους γνωστό πως δεν θα αποφύγει η κυβέρνηση τη βάσανο της κρίσης επί της αντισυνταγματικότητας από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από το ΣτΕ που εκεί χωρίς αμφιβολία θα κριθεί αντισυνταγματικό.
 

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάννης Ραγκούσης, σημείωνε ότι «αν είχαν ελάχιστη δημοκρατική ευθιξία θα το απέσυραν αμέσως».

Η στάση των άλλων κομμάτων

«Στηρίζουμε το αίτημα αντισυνταγματικότητας, χωρίς να υπερασπιζόμαστε πολιτικά το σχετικό άρθρο 11 του Συντάγματος», δήλωσε ο αγορητής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας.

Σύμφωνα με τον αγορητή του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Καμίνη, δεν είναι αθέμιτη η υποχρέωση γνωστοποίησης της διαδήλωσης, αλλά η αναζήτηση ευθυνών από οργανωτές, εάν δεν έχουν λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο, προκαλεί πρόβλημα. Ο κ. Καμίνης εξέφρασε προβληματισμό και για τη ρύθμιση που αφορά στη διάλυση αντιδιαδήλωσης.

Δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα, παρά μόνο ατιμωρησία, σύμφωνα με τον αγορητή της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτα.

Για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέχθηκε να ρυθμίζονται οι διαδηλώσεις με βάση τον χουντικό νόμο, έκανε λόγο εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Τζαβάρας, αντικρούοντας την αίτηση αντισυνταγματικότητας.

Κατά της αίτησης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης και υπέρ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
«Χαστούκι» στην κυβέρνηση από έκθεση της Βουλής για το νομοσχέδιο των διαδηλώσεων
Ηχηρό «χαστούκι» για την κυβέρνηση και το υπ. Προ. Πολίτη από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Τι αναφέρει για τα επίμαχα άρθρα.
«Χαστούκι» στην κυβέρνηση από έκθεση της Βουλής για το νομοσχέδιο των διαδηλώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρυσοχοΐδης: Η χούντα δεν τελείωσε το 1974
Το νομοσχέδιο του υπουργού Προ.Πο., που πρόκειται να ψηφιστεί προτού καν συγκληθεί σε Ολομέλεια η Βουλή, «ζωντανεύει» τη δικτατορική νομοθεσία.
Χρυσοχοΐδης: Η χούντα δεν τελείωσε το 1974
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική διαδήλωση για το νομοσχέδιο που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις
Πολύ μεγάλη η διαδήλωση με αντικείμενο το ν/σ του υπουργείου Προ.Πο. που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις.
Δυναμική διαδήλωση για το νομοσχέδιο που απειλεί το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για το ν/σ που περιορίζει τις διαδηλώσεις
Πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο σήμερα και συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 11.30 αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για το ν/σ που περιορίζει τις διαδηλώσεις
ΒΟΥΛΗ
Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις [Live]
Στην Ολομέλεια το ν/σ για τις διαδηλώσεις. Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την έκθεση-«χαστούκι» της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις [Live]

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας