Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βολές κατά Μητσοτάκη από τη Φώφη Γεννηματά
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βολές κατά Μητσοτάκη από τη Φώφη Γεννηματά

  • A-
  • A+
Εντονη κριτική από την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην «Ωρα του πρωθυπουργού» για την οικονομία, με αιχμές για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων και για τα 20 εκατ. σε ΜΜΕ ● «Εχουμε φυλάξει πυρομαχικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξαγγέλλοντας νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Τη νέα δέσμη μέτρων ύψους 3,5 δισ. –που μεταξύ άλλων μηδενίζει για φέτος την προκαταβολή φόρου από τις τουριστικές επιχειρήσεις– παρουσίασε χθες στη Βουλή, όπως είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εχουμε φυλάξει πυρομαχικά και όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη δυνατότητα για δυναμικές παρεμβάσεις, τις κάνουμε» δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία στην «Ωρα του πρωθυπουργού», άρτι αφιχθείς από το Ελληνικό.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «θεωρητική άσκηση» τις προβλέψεις για την ύφεση, αναγνωρίζοντας πάντως τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις για το γ’ τρίμηνο, και επανέλαβε πως η πρώτη μέριμνα της κυβέρνησης είναι η προστασία της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Απέφυγε ωστόσο για άλλη μία φορά να τοποθετηθεί για την επιδότηση των 20 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ συντηρώντας στο διηνεκές την κυβερνητική εκκρεμότητα δημοσιοποίησης των αναλυτικών ποσών και των κριτηρίων. Αντιθέτως, υπερασπίστηκε σθεναρά το –ακροδεξιάς λογικής κατά την αντιπολίτευση– νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις, λέγοντας πως είναι μεν ανοιχτό σε βελτιώσεις, αλλά κατά τ’ άλλα «αδιαπραγμάτευτο».

Και όταν η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ξεκαθάρισε πως το κόμμα της θα το καταψηφίσει εάν δεν περιληφθούν στο νομοθετικό κείμενο οι θεσμικές εγγυήσεις ώστε οι συλλογικές κινητοποιήσεις να μην επαφίενται αποκλειστικά στον χειρισμό της αστυνομίας, ο πρωθυπουργός απάντησε «κάντε ό,τι νομίζετε, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί».

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το νέο πακέτο παρεμβάσεων προβλέπει:

■ Τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που το α’ εξάμηνο του 2020 είχαν τζίρο μικρότερο του 35% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019. Τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις. Τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

■ Τρίτο κύκλο «επιστρεπτέας προκαταβολής» που θα καταβληθεί με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου και θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μέτρο ως «σημαντική ένεση ρευστότητας», ενημερώνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα υπολογίζεται να καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου σε 7.000 επιχειρήσεις.

■ Την επέκταση της επιδότησης κατά 60% των εργοδοτικών εισφορών στο πλαίσιο του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

■ Την απαλλαγή των εποχικών επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικών εισφορών για το τρίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου - Σεπτεμβρίου, και

■ Την επέκταση της δυνατότητας αναστολής εργασίας των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

«Δεν υποτιμώ το μέγεθος της κρίσης, είναι βαθιά και επώδυνη, αλλά έχουμε φυλάξει πυρομαχικά ώστε όταν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τη δυνατότητα, να μπορούμε να κάνουμε δυναμικές παρεμβάσεις όταν το επιτάσσουν οι περιστάσεις» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως στην αρχή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στο Ελληνικό, υποστηρίζοντας πως η χθεσινή ημέρα σηματοδότησε καλή εξέλιξη για την ανάπτυξη της χώρας. «Η επένδυση που ξεκινά σήμερα συμβολίζει το πέρασμα από την παλιά γκρίζα Ελλάδα στην πιο φωτεινή ανάπτυξη του αύριο» δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» και πως και η κυβέρνησή του είχε υποτιμήσει «την πολυπλοκότητα» του θέματος.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λαμβάνει μέτρα «καθυστερημένα και πολύ αργά» και πως εξακολουθεί τις «αλχημείες» με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αναπτύσσοντας νωρίτερα την ερώτησή της είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι εφαρμόζει λανθασμένη στρατηγική και πώς, όντας δέσμιος «των συντηρητικών πολιτικών, των αγκυλώσεων και της ανικανότητας των υπουργών του», σαρώνει ό,τι βρει μπροστά του και μένει απλώς θεατής στη «σφαγή» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εντονη κριτική

«Αλλάξτε ρότα επιτέλους, εδώ και τώρα. Ο δρόμος που ακολουθείτε εγκαταλείπει τους πολλούς και στηρίζει μόνο τους λίγους και ισχυρούς» είπε, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και πως συνειδητά εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία για να εξαπολύσει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα οδηγώντας στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και στη μείωση μισθών.

Ανεβάζοντας τους τόνους στη δευτερολογία της η κ. Γεννηματά δήλωσε πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα εξακολουθήσει να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, εντός και εκτός Βουλής, απαξιώνοντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. «Σας εξυπηρετεί να έχετε αντιπολίτευση που δεν έχει το θάρρος και τα πολιτικά εχέγγυα για να σας αντιπολιτευτεί κανονικά…» δήλωσε, ενώ με αφορμή την επικαιρότητα κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση επειδή εξαιρεί από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών τον Αλ. Τσίπρα.

«Εμείς είμαστε η πραγματική αντιπολίτευση, που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ο τόπος» υπογράμμισε. Η ίδια ζήτησε απαντήσεις για τη διαφημιστική καμπάνια των ΜΜΕ, λέγοντας πως όσο και να το αρνείται η κυβέρνηση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιμείνει (προαναγγέλλοντας και το ενδεχόμενο σχετικής ερώτηση στην «Ωρα του πρωθυπουργού»), ενώ περνώντας στα εθνικά ζήτησε για άλλη μία φορά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρξαμε υπουργοί στην κυβέρνηση Σαμαρά, τότε δεν τα λέγατε αυτά. Τα λέτε τώρα με μια μικρή καθυστέρηση…» σχολίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

ΒΟΥΛΗ
Πρώτη εμφάνιση μετά το... διαζύγιο
Γεννηματά και Θεοδωράκης κράτησαν αποστάσεις από κυβέρνηση και Ν.Δ. ● «Επιτυχημένο διαχειριστή του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος» χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, ενώ ο Βασ....
Πρώτη εμφάνιση μετά το... διαζύγιο
ΒΟΥΛΗ
Ζητούν εξηγήσεις από Μητσοτάκη
ΒΟΥΛΗ Φώφη Γεννηματά και Γιάνης Βαρουφάκης καταλόγισαν ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, τα ελλιπή στοιχεία του ΕΟΔΥ και την εγκατάλειψη του ΕΣΥ ● Επίκαιρη ερώτηση και από τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ,...
Ζητούν εξηγήσεις από Μητσοτάκη
ΒΟΥΛΗ
Πρωθυπουργός των αντιφάσεων, της σύγχυσης και του αυταρχισμού
Απολογητικός για την καθυστερημένη λήψη μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας εμφανίστηκε εμφανίστηκε τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αποδέχτηκε προτάσεις της αντιπολίτευσης ● Σκληρή κριτική από την...
Πρωθυπουργός των αντιφάσεων, της σύγχυσης και του αυταρχισμού
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο που αχρηστεύει τον νόμο Κατσέλη
Δριμύτατη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που ορίζουν την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο που αχρηστεύει τον νόμο Κατσέλη
ΒΟΥΛΗ
Φ. Γεννηματά: Συνολικά κατά της κυβέρνησης η δική μας μομφή
«Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες και δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη με ένα νομοσχέδιο που σας έχουν υπαγορεύσει οι τράπεζες και τα funds»,...
Φ. Γεννηματά: Συνολικά κατά της κυβέρνησης η δική μας μομφή
ΒΟΥΛΗ
Ζητούν να έρθει ο πρόεδρος του ΕΣΡ στη Βουλή
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό του κόμματός τους από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ζητούν να πάρει θέση ο κ. Αθ. Κουτρομάνος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Ζητούν να έρθει ο πρόεδρος του ΕΣΡ στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας