Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»

Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα «βράζει», η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις αδόκιμες παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»

  • A-
  • A+
Με σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ● Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, αναμένονται παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Αποκομμένη από τις θυελλώδεις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις καταγγελίες των φορέων και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση ψηφίζει το βράδυ στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ονομαστικά, ύστερα από το σχετικό αίτημα που κατέθεσε το ΚΚΕ, ενώ κατά τη διάρκεια της επί των άρθρων συζήτησης που θα προηγηθεί στην Ολομέλεια αναμένεται να παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Στη χθεσινή συνεδρίαση η υπουργός Παιδείας έγινε αποδέκτης της σκληρής κριτικής των εκπροσώπων των κομμάτων, που απέρριψαν συνολικά τις νέες ρυθμίσεις, υποστηρίζοντας πως εγκαθιδρύουν εξαιρετικά αναχρονιστικό και αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο –αντιθέτως, ευνοϊκό για την παραπαιδεία και την ιδιωτική δραστηριότητα– σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου, η Νίκη Κεραμέως επανέλαβε από την πλευρά της πως η κυβέρνηση επενδύει σε «σύγχρονο σχολείο», παρέχοντας περισσότερα εφόδια στους μαθητές, και στοχεύει «σε μια κοινωνία πιο δυναμική, πιο συμπεριληπτική, με ισότητα ευκαιριών και χωρίς αποκλεισμούς». Προανήγγειλε δε νομοθετική πρωτοβουλία για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

«Εφεση στον αυταρχισμό»

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε χθες ζητώντας από τον πρωθυπουργό, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι ομιλητές της αντιπολίτευσης, να αποσύρει έστω και στο «παρά πέντε» το νομοσχέδιο. «Νομοθετείτε για συγκεκριμένα συμφέροντα από εκπροσώπους που άγονται και φέρονται από μια νοσταλγία για ένα κράτος αυταρχικό», δήλωσε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ενώ βαθμολόγησε «κάτω από τη βάση» την υπουργό Παιδείας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι σας διακρίνει η έφεση στον αυταρχισμό, τα πάντα παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις. Οσο πιο πολλά ζητήματα εξαρτώνται από υπουργικές αποφάσεις τόσο πιο πολύ ο αυταρχισμός αναιρεί τη μορφωτική διαδικασία», δήλωσε, προσθέτοντας πως ο στόχος του νομοσχεδίου «είναι ο κατακερματισμός του σημερινού συστήματος, που θα αντανακλά και τη νέα ταξική διαστρωμάτωση της Ελλάδας».

Στην απόσυρση του νομοσχεδίου επέμεινε και η αξιωματική αντιπολίτευση, με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να αναφέρεται σε νομοσχέδιο «συντηρητικής οπισθοδρόμησης», εντελώς αντίθετο προς τις ανάγκες της σημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας πως έφερε αιφνιδιαστικά και εν μέσω πανδημίας, χωρίς κοινωνικό διάλογο και επιστημονικές μελέτες, ένα νομοσχέδιο με συγκεκριμένη κατεύθυνση, που δεν στηρίζει το δημόσιο σχολείο, παρά ανοίγει την πόρτα στα φροντιστήρια και στην παραπαιδεία. Αναφερόμενη και στις αλλαγές που αφορούν τα ΑΕΙ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί εκ νέου να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δημιουργώντας, για τα ξενόγλωσσα τμήματα, ένα πρώτο βήμα για «θύλακες» εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ κατήγγειλε και τις διατάξεις για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας πως συρρικνώνουν το εκλεκτορικό σώμα, δημιουργούν, μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, διαβλητό σύστημα και προκρίνουν τις πελατειακές σχέσεις.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε από την πλευρά του πως η Νίκη Κεραμέως «βρίσκεται σε καραντίνα» καθώς, όπως είπε, δεν έλαβε υπόψη τις χιλιάδες αρνητικές παρατηρήσεις στη διαβούλευση και τις απόψεις των φορέων και δεν κατάφερε να επιτύχει ούτε την ελάχιστη συναίνεση στο κοινοβούλιο. «Είναι η υπουργός των ιδιωτικών σχολείων, των κολεγίων, των μεγαλοσχολαρχών, των μεγαλοφροντιστών και των εκκλησιαστικών παραγόντων. Και, εσχάτως, υπουργός καμερών και εκατοντάδων χιλιάδων απουσιών, η μόνη υπουργός Παιδείας που θα τη συνοδεύουν ως εικόνα ανοιχτά αλλά άδεια Γυμνάσια και κυρίως Λύκεια…» τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης, κάνοντας αναδρομή στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος, διερωτήθηκε σε ποιους «μεγάλους παιδαγωγούς» στηρίχτηκε η κυβερνητική πρωτοβουλία και δήλωσε πως στην προκειμένη περίπτωση «οι μεταρρυθμίσεις μπαίνουν εντός εισαγωγικών καθώς μιλούμε για μικροδιευθετήσεις». Η αγορήτρια του κόμματος Χαρά Κεφαλίδου υποστήριξε πως η κυβέρνηση, «αντί να πιάσει το νήμα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ το 2014, συνεχίζει με ρετούς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελής μίλησε για ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο που «χαντακώνει» στην ουσία τις ανάγκες των νέων, «ξεπαραδιάζει» τους γονείς των μαθητών και «ροκανίζει» τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ενώ η βουλευτής Επικρατείας και τέως γ.γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε πως οι κυβερνητικές ρυθμίσεις έρχονται να εγκλωβίσουν το μυαλό και τη σκέψη των παιδιών στη λογική μιας παιδείας που «παράγει μισοεργαζόμενους, μισοασφαλισμένους, μισοαμειβόμενους».

Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου δήλωσε πως το νομοσχέδιο αναβιώνει τις παθογένειες του παρελθόντος.

ΒΟΥΛΗ
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»
Με την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ευνοεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων σε βάρος των διδασκόντων.
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»
ΒΟΥΛΗ
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ
Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο του Β. Κικίλια ● Σκληρή γλώσσα για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας που θα είναι αρμόδια να διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ
ΒΟΥΛΗ
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Με τη συνδρομή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης η Νέα Δημοκρατία προχώρησε το βράδυ στη Βουλή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την...
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
Νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής. Νέες κινητοποιήσεις το απόγευμα σε Προπύλαια και Σύνταγμα.
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας