• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάβει φωτιές το FBI

 • A-
 • A+
Παρά την άρνηση της εισαγγελέως Διαφθοράς, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής διαβίβασε τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών στην προανακριτική επιτροπή. Ωστόσο, αντί για αποδεικτικά... σκευωρίας, περιγράφουν ανάγλυφα το πώς γίνονταν οι δωροδοκίες πολιτικών και αξιωματούχων από τη Novartis με διευθύνσεις και ονόματα ● Αποκαλύπτεται επίσης και η ακριβής ιδιότητα των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ.

Ενα πακέτο αποκαλυπτικών εγγράφων του FBI έφτασε από χθες το μεσημέρι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τις ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εκθέσεις των αμερικανικών αρχών την περίοδο 2016-2018, τις οποίες διαβίβασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, κατηγορώντας ευθέως την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους βοηθούς της για κατάχρηση εξουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τουλουπάκη είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να χορηγήσει στην επιτροπή όλα τα έγγραφα του FBI, επικαλούμενη το απόρρητο, ωστόσο ο κ. Αγγελής υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά έχουν την ένδειξη «αδιαβάθμητο/μη απόρρητο» και μπορούν να δοθούν σε όσους ασκούν εισαγγελικές αρμοδιότητες. Πάντως στα ίδια τα έγγραφα αναφέρεται ότι «προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς σκοπούς» και ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποινικές διαδικασίες ή να χορηγηθούν σε άλλα πρόσωπα χωρίς την έγκριση του FBI.

Πέρα από τους τύπους, τα έγγραφα του FBI περιγράφουν ανάγλυφα το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο Novartis και στην Ελλάδα, με δωροδοκίες πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και ξέπλυμα χρήματος μέσω ενδιάμεσων εταιρειών και εμπλοκή ΜΜΕ. Σε έγγραφο με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2018, το FBI αναφέρει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του εγγράφου για την εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα: Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς, Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αντώνιος Σαμαράς, Ιωάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος».

Σε άλλο έγγραφο (25 Μαΐου του 2017) αναφέρεται ότι «κατά την προρρηθείσα χρονική περίοδο (2008-2014), σύμφωνα με τους δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από τη Novartis είναι, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθοι: Νίκος Μανιαδάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτριος Λιντζέρης, Γεώργιος Πατούλης, Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Ιωάννης Κυριακόπουλος, Κυριάκος Σουλιώτης, Ιωάννης Στουρνάρας, Μαρία Καπετανίδου, Αντώνιος Αυγερινός, Μαρία Γείτονα, Παρασκευή Σακκά».

Πέρα από τον κεντρικό τραπεζίτη, τον πρώην υπουργό και τον πρόεδρο του ΙΣΑ, τα υπόλοιπα ονόματα αφορούν συμβούλους σε υπουργεία, καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη του ΕΟΦ, νοσοκομείων και φορέων Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο για όλους πλην των κ. Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη, ενώ στον κ. Λοβέρδο έχει ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία.

Από τα έγγραφα αποκαλύπτεται επί της ουσίας και η ταυτότητα των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ. Είναι πρώην στελέχη της φαρμακευτικής εταιρείας και, όπως συνάγεται, από αυτούς προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των όσων καταγγέλλονται.

Οι μάρτυρες C1 και C2

«Oι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Ελληνες πολίτες. […] Ο C1 προσελήφθη (και απασχολούνταν) από τη Novartis Ελλάς SACI (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 έως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. […] Ο C2 προσελήφθη από την NVG (και εργαζόταν εκεί) περίπου από τον Νοέμβριο του έτους 2006 μέχρι και τον Μάρτιο του έτους 2013, πρώτα ως αντιπρόσωπος Πωλήσεων και αργότερα αναβαθμίστηκε σε διευθυντή Πωλήσεων Πρώτης Γραμμής».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «έγγραφα-βόμβα» που αποκαλύπτουν το πραγματικό σκάνδαλο. «Για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) έσπευσε να αφήσει να διαρρεύσει επιλεκτικά το συγκεκριμένο υλικό, στην προσπάθεια υποβάθμισης των στοιχείων και απαξίωσης της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο που η δημοσιοποίηση των στοιχείων «έκαψε» τελικά τους ίδιους τους εμπνευστές της μετατροπής του μεγάλου σκανδάλου σε σκευωρία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου
Ταυτόσημη «ετυμηγορία» από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ενοχοποιεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς ● Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο.
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάται η Ν.Δ. και απορρίπτει τους ανώτατους εισαγγελείς που προτείνουμε;
Με δήλωσή τους, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή για τυχόν εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, καταγγέλλουν την πλειοψηφία για «ακόμη ένα πραξικόπημα».
ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάται η Ν.Δ. και απορρίπτει τους ανώτατους εισαγγελείς που προτείνουμε;
ΒΟΥΛΗ
Δεν τους άρεσε η «Κελέση»
Στην κατάθεσή της στην προανακριτική, η προστατευόμενη μάρτυρας «Κελέση» φέρεται να επέμεινε σε όσα έχει πει στις δικαστικές αρχές ● Σε αδιέξοδο βρέθηκαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεν τους άρεσε η «Κελέση»
ΒΟΥΛΗ
Ψήφισαν τη δίωξη Παπαγγελόπουλου, «εξαφάνισαν» το σκάνδαλο
Η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής μετέτρεψαν με την ψήφο τους το σκάνδαλο Novartis  σε «σκευωρία», παραπέμποντας τον Δημ. Παπαγγελόπουλο για οκτώ αδικήματα
Ψήφισαν τη δίωξη Παπαγγελόπουλου, «εξαφάνισαν» το σκάνδαλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας