Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η προωθούμενη αντιμεταρρύθμιση φέρνει αναβρασμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η προωθούμενη αντιμεταρρύθμιση φέρνει αναβρασμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

  • A-
  • A+
Στο πόδι βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα καθώς ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που εισηγείται η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η αρχή να γίνεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κι αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ) ανακοίνωσαν την 1η Ιουνίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς το Σύνταγμα, απαντώντας έτσι στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για «αδιάλλακτη» στάση, «με παντελή περιφρόνηση στους δημοκρατικούς θεσμούς και στον θεσμικό διάλογο, ενάντια στην ηχηρή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων».

Επιπλέον, έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 9 Ιουνίου - ημέρα που πιθανότατα θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή - και συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 13:00 και πορεία προς την Βουλή.

Τέλος, κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ημέρα που όπως έχει ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια. Οι ομοσπονδίες καλούν σε συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς την Βουλή.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Επί ποδός βρίσκονται και τα κόμματα με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αναμένεται σφοδρή.  Τηλε-εκπαίδευση και διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης με τους τόνους να έχουν ήδη ανέβει από την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις καταγγελίες του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε στοιχεία από απλή αναζήτηση, όπως υποστήριξε, σε διεύθυνση στατιστικών της Google για 2.024 εγγραφές με ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμό μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνίες και προσωπικές σημειώσεις και παρατηρήσεις εκπαιδευτικών.

Σε απάντησή του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ότι προσωπικά δεδομένα μαθητών δεν εμφανίζονται, ενώ καταγράφονται μόνο αριθμητικά, μη προσωπικά, αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όπως έγραψε η «Εφ.Συν.», με το πολυνομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα:

Αλλαγές στο Λύκειο

● Επανέρχονται οι προαγωγικές.

● Αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε Β' και Γ' τάξη, από 6 και 4 σε 7 και 5 αντιστοίχως. Στην Α' τάξη παρέμειναν 8. Προ ΣΥΡΙΖΑ τα εξεταζόμενα ήταν 11, 15, 15.

● Επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων με πρώτη εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, στην Α΄ τάξη.

● Αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής/απόλυσης από 9,5 σε 10.

● Επαναληπτικές μόνο τον Σεπτέμβριο (για Α' και Β' τάξη).

Αλλαγές στη Γ' τάξη

● Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τρεις από τέσσερις με την επανένωση των Θετικών Σπουδών με τις Σπουδές Υγείας. Δηλαδή έχουμε:

Α) Ανθρωπιστικές,

β) Θετικές και Υγείας,

γ) Οικονομίας και Πληροφορικής. Για τα Παιδαγωγικά, ακόμα δεν έχουν καταλήξει.

● Επανέρχονται τα Λατινικά, αντικαθιστώντας την Κοινωνιολογία, αλλά από τη χρονιά 2021-2022.

● Επανέρχονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

● Εισάγεται το «κόντρα μάθημα». Δηλαδή, το ένα μάθημα παραπάνω στο οποίο θα διαγωνίζονται οι μαθητές της Γ' Λυκείου από του χρόνου θα είναι ουσιαστικά ένα ακριβό δάνειο από την άλλη κατεύθυνση: λ.χ. Μαθηματικά για τα παιδιά της Θεωρητικής και Ιστορία για της Θετικής.

Αλλαγές στο Γυμνάσιο

● Αυξάνονται από τέσσερα σε επτά τα εξεταζόμενα μαθήματα σε όλες τις τάξεις.

● Αυστηροποιούνται οι όροι προαγωγής και απόλυσης με βαθμό 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στον μέσο όρο, με έως τέσσερα μαθήματα κάτω από τη βάση.

● Οι επαναληπτικές εξετάσεις από τον Ιούνιο μεταφέρονται τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας και οργανωτικά προβλήματα στο σχολείο. Τα τμήματα θα ετοιμαστούν τελευταία στιγμή.

Μαζικό ήταν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τρίτης, παρότι διεξήχθη υπό βροχήν. Από βδομάδα έπεται η συνέχεια

ΒΟΥΛΗ
Καταγγελίες Φίλη για διαρροή προσωπικών δεδομένων
Διαρροή προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο Νίκος Φίλης κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με την υπουργό Παιδείας να μην είναι σε...
Καταγγελίες Φίλη για διαρροή προσωπικών δεδομένων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί
Επιμένει στις αντιμεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση με τους εκπαιδευτικούς να απαντούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 1η Ιούνη και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 9 του...
Κλιμάκωση κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στο πόδι η εκπαιδευτική κοινότητα
Επιμένει στις αντιμεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση. Ωστόσο, αρχίζει να υπολογίζει πολιτικό κόστος και επικοινωνιακό κέρδος σε ένα μέτωπο που ήδη βράζει.
Στο πόδι η εκπαιδευτική κοινότητα
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
Νόμος του Κράτους το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής. Νέες κινητοποιήσεις το απόγευμα σε Προπύλαια και Σύνταγμα.
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
Την ώρα που στο υπουργείο Παιδείας γινόταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής, χιλιάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για το νέο Λύκειο αλλά και για τις ελλείψεις που εντοπίζονται...
Οι μαθητές απαιτούν το σχολείο που τους αξίζει
ΒΟΥΛΗ
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»
Με την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ευνοεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων σε βάρος των διδασκόντων.
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας