• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 30.1°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 29.5°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 29.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 25.4°C
  4 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 30.0°C
  0 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 28.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  59%

Τροποποιήσεις και προσθήκες στο αθλητικό νομοσχέδιο

ΙΝΤΙΜΕ

Προαναγγελία τροποποιήσεων στο αθλητικό νομοσχέδιο

 • A-
 • A+

Διάθεση για να βρεθεί λύση έδειξε ο Σταύρος Κοντονής στη Βουλή κατά την έναρξη της επεξεργασίας του αθλητικού νομοσχεδίου από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιπαράθεση με FIFA και UEFA σχετικά με τον αθλητικό νομοσχέδιο, με τον υφυπουργό Σταύρο Κοντονή να δείχνει διαλλακτικός για τροποποιήσεις στο ν/σ. 

«Εμείς δεν πρόκειται να επέμβουμε στο αυτοδιοίκητο. Μας ενδιαφέρει να βάλουμε τέλος σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτονομίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα δείτε ότι η συζήτηση εκ μέρους του υπουργείου θα είναι καλόπιστη. Ήδη, εμείς από τις προτάσεις φορέων και διεθνών οργανισμών έχουμε υπ' όψιν να ανακοινώσουμε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και προσθήκες». 

Οι πιθανολογούμενες αλλαγές θα κατατεθούν στη Βουλή μετά τη συνάντηση που θα έχει με το γενικό γραμματέα της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο, την Τετάρτη. Θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και στις αρχές του Μαΐου και θα έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση (στις 4-5 Μαΐου).

«Σήμερα έγινε μια αναλυτική και διεξοδική συζήτηση», δήλωσε ο κ. Κοντονής κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή. Όπως είπε, αναλύθηκαν πλευρές του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πραγματοποιήσει βελτιώσεις, στην κατεύθυνση που αυτές μπορούν να συγκροτήσουν μια ευρύτερη συναίνεση». 

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το θέμα του αυτοδιοίκητου, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο διευκρινίστηκε στη συζήτηση στην επιτροπή, ότι η κυβέρνηση δεν επεδίωξε, ούτε καμία διάθεση να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο καμίας αθλητικής ομοσπονδίας, πολύ δε περισσότερο της ΕΠΟ. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με την ΕΠΟ και με τις διεθνείς ομοσπονδίες την Τετάρτη που θα έρθει ο κ Ινφαντίνο. Επομένως όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση καταβάλει μία εργώδη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας και της διαπλοκής στον ελληνικό αθλητισμό, προβλήματα που ευτυχώς και επιτέλους έχουν αναγνωρίσει και οι διεθνείς ομοσπονδίες. Και σε αυτή την κατεύθυνση ελπίζουμε να βρούμε αρωγούς».

Τέλος, επισήμανε ότι την αυτονόμηση των ομοσπονδιών και άλλων φορέων απαγορεύει το Σύνταγμα: «Νομίζω ότι η δήλωσή μου που αφορά στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ προδιαγράφει ένα πεδίο συνεννόησης και με την ΕΠΟ και με τις διεθνείς ομοσπονδίες, αφού διευκρινίστηκε με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για το αυτοδιοίκητο. Εκείνο που η ελληνική συνταγματική τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί, είναι η αυτονόμηση είτε φορέων είτε συλλογικοτήτων, είτε οτιδήποτε άλλο. Η αυτονόμηση και ιδίως στο χώρο του αθλητισμού δεν επιτρέπεται. Κανείς δεν μπορεί να υπερβεί το Σύνταγμα».

Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο

Επιφύλαξη επί της αρχής του αθλητικού νομοσχεδίου διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Παύλος Χαϊκάλης διευκρίνισε ότι επιφυλάσσεται επί των άρθρων του νομοσχεδίου και όχι στο σύνολό του. 

«Οι παράγοντες που εκθρέφουν τη βία, είναι η λειτουργία της ΕΠΟ, η διαιτησία και το «στοίχημα». Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να ελεγχθούν, αλλά θα πρέπει να διορθώσουμε τα πράγματα χωρίς την άρση του αυτοδιοίκητου» παρατήρησε ο Παύλος Χαϊκάλης, προτείνοντας επίσης αργότερα, «να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συνδέσμων φιλάθλων, γιατί πληροφορίες θέλουν να έχουν ορισμένοι, αρκετά εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους».

Οι αντιρρήσεις της Ν.Δ εκφράστηκαν κατ’ αρχάς από τον εισηγητή της Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος προειδοποίησε πως «η χώρα κινδυνεύει να είναι η μόνη από τις 209 χώρες που συμμετέχουν στη FIFA, που θα έχει αποβληθεί - κι αυτό, λόγω της παραβίασης του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ, από την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας εκ μέρους σας».

«Δεν είναι δυνατόν να σκοτώνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο για να το απαλλάξουμε από τις παθογένειες. Είναι σαν να λέμε πως για να πατάξουμε το παραδικαστικό, κλείνουμε τα δικαστήρια», σχολίασε ο Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει υποχώρηση.  

«Το ποδόσφαιρο νοσεί, με προβλήματα διαπλοκής και αναξιοπιστίας, αλλά η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει με επείγοντα μέτρα και με αφορμή τη βία» παρατήρησε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς και πρότεινε να ανατεθούν σε μιαν ανεξάρτητη αρχή οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις κατά ομάδων και παραγόντων, καθώς «εδώ ο υπουργός καθίσταται υπερδικαστής».

«Υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση που απαιτεί έκτακτα μέτρα», εκτίμησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Να υπαχθούν οι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, ΠΑΕ και ΚΑΕ, στο υπουργείο Ανάπτυξης, να γίνεται εκεί ο έλεγχος για τα οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα και το υπουργείο Αθλητισμού να είναι υπεύθυνο για τον πραγματικό αθλητισμό, πρότεινε ο κ. Γκιόκας.

«Αλλάξτε το νομοσχέδιο, βελτιώστε το "για να γυρίσετε το παιχνίδι". Το λέμε αυτό γιατί, ενώ οι δηλώσεις σας δημιούργησαν μιαν ελπίδα και είχαμε θετικές εντυπώσεις, φτάσαμε να συζητάμε, αντί για τη βία, για το grexit του ποδοσφαίρου», ανέφερε η Έφη Χριστοφιλοπούλου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας επίσης ότι «θα μπορούσαν να τεθούν σαφέστερα κριτήρια στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Κοντονής δήλωσε πως οι κυρώσεις θα αποφασίζονται από τον εκάστοτε υπουργό κατόπιν διαβούλευσης με την ΕΠΟ, την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και την Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας. «Αν είναι δυνατόν να έρθει μια διεθνής Ομοσπονδία και να απαγορέψει στο ελληνικό κράτος να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα. Αυτά μόνον στην Ελλάδα ακούγονται», παρατήρησε.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Πήρε έγκριση κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κατά η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφύλαξη...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»....
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
ΒΟΥΛΗ
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
Την ερχόμενη Τρίτη, με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων, ξεκινούν ουσιαστικά οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Έτοιμη η...
Οι πρώτοι 25 μάρτυρες στην Εξεταστική για τα Μνημόνια
ΒΟΥΛΗ
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν
Ξεχωριστές λίστες με πολύ γνωστά ονόματα κατέθεσαν τα κόμματα, για να βρεθούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Ανακοινώνονται οι πρώτοι 25...
Κλήσεις από τον Σόιμπλε ως τον... Στρος Καν
ΒΟΥΛΗ
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
Εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων, η συζήτηση στη Βουλή επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Αποχώρησαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Για «μαύρες στιγμές του...
Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μετά τη «βροχή» τροπολογιών
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση
Εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, μετά το αίτημα της Ν.Δ. για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας. Υπέρ του...
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δημόσια διοίκηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας