• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.4°C / 15.1°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  82%

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης.

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με κυβερνητική πλειοψηφία «περνά» το ν/σ για την ΕΡΤ

 • A-
 • A+

Από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του κ.ν. 2190/1920».

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, σύσσωμη η αντιπολίτευση, παρά τις διαφορετικές τοποθετήσεις της επί της αρχής του νομοσχεδίου, άσκησε κριτική, διακρίνοντας μελανά σημεία, τόσο ως προς το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος, όσο και σε θέματα που άπτονται αυτής, καθαυτής της λειτουργίας της ΕΡΤ και του ελέγχου από τον υπουργό Επικρατείας. 

«Όχι» στο νομοσχέδιο θα ψηφίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,όπως δήλωσαν οι εισηγητές των κομμάτων, «παρών», θα δηλώσουν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι, που επιφυλάχθηκε στην Επιτροπή, διευκρίνισε ότι «αν ο υπουργός απορρίψει τις κρίσιμες τροποποιήσεις δεν απομένει άλλος δρόμος από την συνολική καταψήφιση».

«Η ΕΡΤ ξανανοίγει, χωρίς βέβαια τις αμαρτίες του παρελθόντος, τις αμαρτίες που ήταν παιδιά του παλιού πολιτικού συστήματος, των ρουσφετιών και της χειραγώγησης», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαϊα Κυρίτση, η οποία δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έκλεισε πριν δύο χρόνια, λέγοντας πως η ΕΡΤ θα ανοίξει ξανά, «αλλά όχι με το βίαιο και φασιστικό τρόπο με τον οποίο έκλεισε». Αφού επισήμανε πως «δεν θα επιτρέψουμε ούτε για ένα λεπτό την επαναφορά του "μαύρου", για να γίνει η μετάβαση από το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ στην ΕΡΤ», τόνισε πως απαιτείται σοβαρή και μεθοδική προετοιμασία και η μετάβαση να γίνει με τον πιο ορθολογικό τρόπο, χωρίς κενά και ερασιτεχνισμούς, που - όπως είπε - απειλούν να ακυρώσουν εν τη γενέσει του το εγχείρημα για τη νέα ΕΡΤ.

Αναφερόμενη σε σημεία του νομοσχεδίου, η κ. Κυρίτση, είπε πως στην ΕΡΤ αναβιώνουν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ, για τους συμβασιούχους, το ΔΣ, αφού διαμορφώσει τις οργανικές θέσεις, θα προκηρύξει διαγωνισμό, με επιπλέον μοριοδότησή τους. Ακόμη, οι θέσεις, για τα μέλη του ΔΣ, θα προκηρύσσονται, ενώ θα προωθηθούν, και οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, ώστε ο τελικός διορισμός τους να απαιτεί ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια, κοινωνική αποδοχή, ενώ δύο από τα επτά μέλη του ΔΣ θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα αναδεικνύονται ύστερα από εκλογές. Ο έλεγχος της ΕΡΤ, ως προς το πρόγραμμα και το περιεχόμενο, θα γίνεται από το ΕΣΡ, ενώ η ΕΡΤ θα υποβάλλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ, το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, έκθεση, για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο παραμένει στα 3 ευρώ. Επιπλέον, μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λειτουργία της ΕΡΤ, θα αποφασιστεί, η συμφωνία αρχών, μεταξύ του δημοσίου και της ΕΡΤ, ύστερα από διαβούλευση με το ΕΣΡ και τους εργαζόμενους.

Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, ανέφερε πως όλο το νομοσχέδιο είναι «στον αέρα», επισημαίνοντας προς τον υπουργό Επικρατείας ότι «δεν ξέρουμε πόσους θα προσλάβετε ακριβώς. Εσείς λέτε ότι θα είναι χίλιοι πεντακόσιοι, αλλά θα είναι και οι υπερημερίες που θα συμψηφιστούν. Και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέει ότι δεν μπορεί να βγάλει άκρη και όλο μιλάει για ενδεχόμενη δαπάνη. Ούτε ξέρει πώς να τα υπολογίσει». 

Αναφορικά με το τέλος του 2%, για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, η κ. Βούλτεψη είπε προς τον υπουργό Επικρατείας: «Αυτά θα τα βρείτε εσείς με τους καναλάρχες. Εξάλλου, κι εσείς καναλάρχες θα είσαστε μόλις ψηφιστεί αυτό. Θα πάτε στην Ένωση που έχουν οι καναλάρχες και θα μιλάτε μαζί τους να τα βρίσκετε».  

«Όχι, κύριε υπουργέ, εσείς είστε οι ντουντούκες των δανειστών. Είστε εσείς και τα non papers που εκδίδετε κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται την κ. Μέρκελ», είπε και καταλήγοντας την τοποθέτησή της «προειδοποίησε», αναφορικά με την διαπραγμάτευση: «Ουαί και αλίμονο σας, αν φέρετε δυσμενέστερη συμφωνία. Κι αν θέλετε απάντηση στο νέο προπαγανδιστικό σας ερώτημα, δεν συμφωνούμε λοιπόν να υπογράψετε ό,τι να' ναι για να κλείσετε συμφωνία».

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Ιωάννης Λαγός, δήλωσε την συμφωνία του κόμματός του με την επαναπρόσληψη άδικα απολυμένων εργαζόμενων παρά το ότι -όπως ισχυρίστηκε- «έχουμε δεχθεί τόνους λάσπης από τη δημόσια τηλεόραση». Είπε, όμως, πως η ΧΑ θα περίμενε την ίδια ευαισθησία και σε άλλους κλάδους, ενώ διαφώνησε με τον τρόπο διορισμού του ΔΣ της ΕΡΤ, για να τονίσει συμπερασματικά πως το κόμμα του θα δηλώσει «παρών», διότι θέλει να διαπιστώσει πώς θα λειτουργήσει η όλη διαδικασία.

«Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ προστίθεται σε μια αλυσίδα νομοσχεδίων που οικοδομούν ένα κομματικό κράτος με προσλήψεις κάθε είδους», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος επισήμανε ως αδιέξοδα εντέλει, το μείζον πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας και το θέμα αριθμού και ποιότητας προσωπικού στην ΕΡΤ. Ο κ. Δανέλλης, κατέθεσε δέκα συγκεκριμένες τροποποιήσεις και καταλόγισε στον υπουργό Επικρατείας επιμονή στις διατάξεις του νομοσχεδίου «που προωθούν μία ραδιοτηλεόραση κατ' όνομα δημόσια και στην ουσία κυβερνητική και υπουργική». Αφού, πάντως, χαιρέτισε την βούληση του κ. Παππά, να φέρει νομοθετική ρύθμιση τακτοποίησης «του σκανδαλώδους τοπίου των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων», παρατήρησε πως αρκεί η έκδοση ενός ΠΔ και μια υπουργική απόφαση και επισήμανε πως προαπαιτούμενο αυτής της ρύθμισης είναι «να τακτοποιήσουν άλλο σκάνδαλο, που μας κυνηγάει πάνω από δέκα χρόνια, δηλαδή, τη νομιμότητα λειτουργίας του ΕΣΡ».

Από το ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Ιωάννης Γκιόκας, ανέδειξε τη θέση του κόμματός του που, όπως είπε, είναι και αίτημα των εργαζομένων, για «πραγματική αναβίωση της ΕΡΤ σημαίνει κατάργηση όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή της ΠΝΠ, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όλων των Πράξεων που έχουν οδηγήσει στην κατάργηση της ΕΡΤ". Για τον λόγο αυτό, το ΚΚΕ, κατέθεσε σχετική τροπολογία κατηγορώντας, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από τα όσα ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί και μάλιστα σε πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει, ενώ τώρα «ουσιαστικά δίνει κάλυψη σε πρακτικές και μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης». Όπως ενημέρωσε ο κ. Γκιόκας, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει σχεδόν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ, επί της αρχής, θα ψηφίσει «παρών» μόνο για το λόγο ότι υπάρχει αυτή η υποκατάσταση των εργαζομένων και μόνο με την προϋπόθεση ότι θα μπει συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο ότι η αναβίωση των συμβάσεων υπερτερεί κάθε αντίθετης διάταξης νόμου.

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς ήταν ένα συμβολικό πρόταγμα, διότι τα προηγούμενα πέντε έτη και ενώ ήταν καθημαγμένη η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αφημένη σε μια ατερμάτιστη και ατέρμονη εσωτερική υποτίμηση, χωρίς αντίστοιχα, βεβαίως, μέτρα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλο το εσωτερικό συστημικό μπλοκ, το οποίο απαρτιζόταν από τα περισσότερα από τα συστημικά ΜΜΕ, μας διαβεβαίωνε, με την υποστήριξη μερίδας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ότι όλα βαίνουν καλώς», είπε στην αγόρευσή του, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νικόλαος Μαυραγάνης. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως είναι σαφές πρόταγμα η αποκατάσταση της ισορροπίας στο «μιντιακό πεδίο», που, οπωσδήποτε, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα, πρέπει να περιλάβει μια ισχυρή, πολύπλευρη, πολυφωνική, δημοκρατική, ως προς όλες τις κατευθυντήριες αρχές της, δημόσια τηλεόραση.

Την έντονη αμφιβολία του ΠΑΣΟΚ, για το κατά πόσο σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιτρέπει να συζητείται ένα τέτοιο νομοσχέδιο, απηύθυνε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Αρβανιτίδης, σχολιάζοντας σκωπτικά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι πιστή στις επικοινωνιακές της δεσμεύσεις, ότι στο εσωτερικό της χώρας προωθεί μεταρρυθμίσεις, επαναφέροντας στη δημόσια ζωή την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Παρατήρησε, μάλιστα, πως αυτό γίνεται όταν «η χώρα μας βρίσκεται σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο και παρατηρείται στρατηγικός εγκλωβισμός της κυβέρνησης».

Βούτσης: Θεραπαινίδα των καναλιών η πολιτική

Τον σφιχτό εναγκαλισμό κομμάτων και πολιτικών με μέσα μαζικής ενημέρωσης που οδήγησε την πολιτική να λειτουργεί ως «θεραπαινίδα των καναλιών», κατήγγειλε κατά τη συζήτηση για την ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, προαναγγέλλοντας τομές που θα βάλουν τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας στον χώρο των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

«Θέλω να πω ορισμένα πράγματα. Προς όλους διότι ξέρω. Όπως και μερικοί από δω μέσα ξέρουν. Δεν τα βάζω ούτε με τον κ. Ψυχάρη ούτε με τον κ. Μπόμπολα ούτε με τον κ. Βαρδινογιάννη, ούτε με την ιδιοκτησία του Alpha, ούτε…, ούτε…, ούτε…, για το ότι η πολιτική έγινε όμηρος και θεραπαινίδα των μεγαλοκαναλαρχών και των μεγάλων καναλιών όλη αυτή τη δεκαετία, και ιδιαίτερα μέσα στην κρίση. Δεν τα βάζω με αυτούς. Διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες. Κάνουνε τα νούμερα τους κ.λπ. Τα έχουμε βάλει στο μέτρο που τους αναλογεί ως προς τα συμφέροντα τους μέσα στις πολιτικές της κρίσης. Είναι μια άλλη συζήτηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε: «Εδώ όμως είναι η ευθύνη. Εδώ και χρόνια, εγώ πριν από 15 χρόνια είχα σοκαριστεί, όταν ήμουν υπεύθυνος Τύπου του τότε Συνασπισμού. Και σας επαναλαμβάνω ξέρω. Μην το αρνηθεί κανείς. Όταν πρωτοπήγαινα, ξανά, στα κανάλια μετά από χρόνια, όταν ήμασταν σε άλλο σχηματισμό της Αριστεράς, κι έβλεπα τους πολιτικούς και τους τότε αρχηγούς και μεγαλοστελέχη να τους πιάνουμε το μαγουλάκι και όχι μόνο. Έτσι... Και να μιλάνε από τον τελευταίο που μας έκανε μακιγιάζ, μέχρι και που μπαίναμε μέσα, σαν να είναι άνθρωποι οι οποίοι υποχρεωνόντουσαν, τους είχανε ζητήσει χάρες, τους είχανε ζητήσει να τους βγάζουνε, τους μιλάγανε καθημερινά πρωί, μεσημέρι, βράδυ, με μια άνεση. Και που βρισκόντουσαν σε μια θέση συνεργασίας -για να μην πω και υποτέλειας. Τα χρόνια πέρασαν, και τώρα το ότι υπάρχει αυτή η ασυδοσία, τα προβλήματα, η συμπεριφορά προς την πολιτική, η απαξίωση προς την πολιτική, ο τρόπος που εύκολα λένε ”οι πολιτικοί είναι ίδιοι”, που αλλάζουν την ατζέντα, που χτυπιούνται μεταξύ τους στα νούμερα, είναι διότι αυτή η πολιτική τάξη, αυτό το πολιτικό σύστημα και κυρίως οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις των προηγούμενων χρόνων δεν έδωσαν δείγματα, αξίες και σεβασμό ως πρόσωπα και ως κόμματα προς τα ιδιωτικά κανάλια».

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πλουσιοπάροχες νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν κατ’ επανάληψη από τη Βουλή, με κόμματα που «φερόντουσαν ως θεραπαινίδες σε αυτό το σύστημα».

«Πρέπει να αποστούμε από αυτή τη κατάσταση. Να υπάρξει τομή. Κανένας πολιτικός, αν ήταν δυνατόν, να μην ξαναπάρει ποτέ τηλέφωνο να πει να με ξαναβγάλεις, έχεις να με βγάλεις καιρό. Ή δεν μ’ έβγαλες τότε. Ή κανόνισε μου αυτή τη βδομάδα πριν τις εκλογές, ή θέλω αυτόν τον αντίπαλο ή σου φέρνω θέμα, η ετοιμάζομαι για το δελτίο των οκτώ γιατί θα κάνω ένα τζέρτζελο με τον κ. Φίλη ή τον κ. Κυριαζίδη. Αυτά είναι καθημερινότητα. Αυτά αφορούν όλους, όλες, όλα τα κόμματα και αφορούν και το παρόν και το μέλλον του ραδιοτηλεοπτικού χώρου και τοπίου στη χώρα μας», είπε ο κ. Βούτσης τονίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει επιτέλους γενικότερη συζήτηση «διότι σε ό,τι αφορά στις συχνότητες του αναλογικού φάσματος, επί 23 χρόνια, και του ψηφιακού φάσματος, όλη αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να έχει την επιγραφή ιστορία μου αμαρτία μου».

Ο κ. Βούτσης ανέφερε στο σημείο αυτό πως «είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτικής για όλη αυτή την πορεία» και «είναι σαφές πως η ΕΡΤ έκλεισε για να δοθεί μπόνους στα ίδια τα κανάλια ενόψει της ψηφιακής εποχής».

Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να γίνει μια τομή, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και αναφέρθηκε στο ασυμβίβαστο των ιδιοκτητών. «Η Ελληνική Δημοκρατία μετά τη μεγάλη σύγκρουση που έγινε για τον βασικό μέτοχο, τι συμπέρασμα βγάζει; Τώρα σε συνθήκες κρίσης; Είναι θέμα ανοιχτό που δεν μπορεί μένει να κάτω από το τραπέζι», είπε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε ότι θέμα συζήτησης πρέπει να είναι και «το τραστ των μεγάλων ιδιοκτητών-καναλαρχών που έχουν συγκροτήσει την Digea». Είναι ένα κλασσικό ασυμβίβαστο -πρόκειται περί απίστευτου σκανδάλου, επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών, και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ο πάροχος των ψηφιακών συχνοτήτων να αποτελείται από τους πέντε παρόχους προγράμματος που παίρνουν εντολή, τη δικαιοδοσία και το φάσμα από τον εαυτό τους. «Σας το είπαμε μία, δύο, όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Είναι διαπλοκή πατεντάτη; Ή όχι;», είπε ο υπουργός. Ταυτόχρονα κατήγγειλε παρεμβάσεις της πολιτικής τάξης προκειμένου να ακυρώσει αποφάσεις του ΕΣΡ στο οποίο δεν παρεσχέθησαν μέσα και σειρά νομοθετικών διατάξεων για να μην πληρώνουν τα κανάλια αυτά που έπρεπε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο βράδυ, οπότε και έχει προγραμματιστεί και η ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας και νίκη της δημοκρατίας»

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας σε όσους επιχείρησαν τις συνθήκες φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, να τις καταστήσουν ενεργές, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο πεδίο το πολιτιστικό και το πολιτισμικό», είπε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανοίγοντας τη συζήτηση και καλώντας όλες τις παρατάξεις να συμβάλλουν για την αναγέννηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. 

«Η αναγέννηση της ΕΡΤ είναι νίκη της δημοκρατίας και νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι σε όσους όλα αυτά τα χρόνια τον συκοφάντησαν και δυστυχώς επιλέγουν να εξακολουθούν να τον συκοφαντούν», πρόσθεσε.

«Την 11η Ιουνίου του 2013 η δημοκρατία μας δέχθηκε ένα κορυφαίο πλήγμα», είπε ο κ. Παππάς για το “μαύρο” στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία δεν εμπιστεύθηκε ποτέ το δημιούργημα μιας ανωμαλίας, το δημιούργημα μιας εκδικητικής πολιτικής πράξης». Υπογράμμισε δε στο σημείο αυτό ότι η απόφαση του κλεισίματος δυστυχώς επιβάρυνε και οικονομικά την κοινωνία.

«Κάποιοι ήλπιζαν ότι η ελληνική κοινωνία θα αφομοιώσει αυτή την ακρότητα μαζί με όλες τις άλλες. Διαψεύστηκαν. Ταυτόχρονα διαψεύδονται και όσοι ήλπιζαν και όσοι διαστρεβλώνουν την αλήθεια για την πολιτική που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει. Κάποιοι άρχιζαν να φωνάζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το κόψουν οι δανειστές, λες και είναι οι ντουντούκες των δανειστών. Δεν συνέβη αυτό. Η ΕΡΤ ανοίγει. Αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και συνεπής προς τις προγραμματικές της δηλώσεις», είπε ο κ. Παππάς και εξήγησε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί όχι απλώς για να αποκαταστήσει ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά νομοθετεί για το δικαίωμα της κοινωνίας στην ενημέρωση.

«Νομοθετούμε για το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να ξεκινήσει να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου, του ασυντόνιστου, του χωρίς κανόνες ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η Κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη, και ελπίζουμε για το καλό όλων μας, να μην ταυτιστούν με όσους νομίζουν ότι μπορεί να έχουν φορολογική ή χρηματοδοτική ή και θεσμική ασυλία στο διηνεκές. Για το λόγο αυτό υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την είσπραξη του 2% για τη χρήση των συχνοτήτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την περίοδο 2011-2014. Την υποχρέωση αυτή την είχανε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δυστυχώς δεν την τήρησαν. Όπως δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», είπε ο υπουργός Επικρατείας. Τονίζοντας ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή.

Για το ρόλο που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο στην ΕΡΤ, ο κ. Παππάς είπε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η σχέση του πολίτη με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Χρειαζόμαστε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και απελευθερωμένη, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Αντίβαρο στην προπαγάνδα, ανεξάρτητη από κρατική παρέμβαση αλλά κυρίως ανεξάρτητη και από τα ιδιωτικά συμφέροντα όπως το σχέδιο νόμου ορίζει», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι αυτό που οφείλει να κάνει σήμερα η Βουλή είναι να παραδώσει μια αξιόπιστη ΕΡΤ προς την κοινωνία, «μια ΕΡΤ που θα είναι φάρος πνεύματος και πολιτισμού, φάρος αντικειμενικής και άμεσης ενημέρωσης, ευκαιρία δημιουργίας για τη νεολαία, φορέας επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης που δεν έχουν πόρους και δυνατότητες να αγοράσουν μια εφημερίδα, να πάνε στο θέατρο ή τον κινηματογράφο να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Για όσους ακόμα βρίσκονται στις απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας που δεν ακούνε και δεν βλέπουν αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό».

Ως προς το σκέλος των διατάξεων που εισάγει το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επεφύλασσε ειδική αναφορά στην κατάργηση προκλητικών προνομίων του παρελθόντος για διευθυντικά και άλλα στελέχη που απολάμβαναν αμοιβές απολύτως αναντίστοιχες και με τις δυνατότητες του φορέα αλλά και με ότι συνέβαινε στην κοινωνία συνολικά. Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέοι Κανονισμοί που δεν θα αφήνουν περιθώρια για ύποπτες συμβάσεις και αδιαφανείς αναθέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην εναρμόνιση με το Σύνταγμα ως προς τον σκοπό και την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και στην ανεξαρτησία της που θα την εγγυάται η συμφωνία αρχών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη διοίκηση της.

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε πως κομβικό σημείο για την ΕΡΤ θα αποτελέσει ο διεξοδικός έλεγχος των στοιχείων της ειδικής εκκαθάρισης αλλά και του συνόλου των συμβάσεων τόσο της ΕΡΤ όσο και της ΝΕΡΙΤ για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δυστυχώς καταγράψει αρνητικά συμπτώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Αλλαγή ημέρας στην ψήφιση του εκλογικού νόμου
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο, αντί της Τετάρτης που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Αλλαγή ημέρας στην ψήφιση του εκλογικού νόμου
ΒΟΥΛΗ
Εγκρίθηκε επί της Αρχής το ν/σ για ιθαγένεια, δημόσιο τομέα και ΟΤΑ
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών, ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν εκτός από τις διατάξεις του ν/σ, οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και η υπόθεση της Χ.Α.
Εγκρίθηκε επί της Αρχής το ν/σ για ιθαγένεια, δημόσιο τομέα και ΟΤΑ
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «διεθνούς προστασίας»
Σε απευθείας μετάδοση η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί Διεθνούς Προστασίας», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Οι θέσεις των κομμάτων.
Live η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «διεθνούς προστασίας»
ΒΟΥΛΗ
Βουλή, Θρησκεία, Οικογένεια
Με έντονη παρουσία της ιεραρχίας και ασφυκτικά γεμάτα θεωρεία από συγγενείς η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Οι χωροταξικές αλλαγές και η αριθμητική της νέας περιόδου. Με ρεκόρ ψήφων και διακομματική αποδοχή...
Βουλή, Θρησκεία, Οικογένεια
ΒΟΥΛΗ
Η ώρα της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
Ο κύβος ερρίφθη. Την Πέμπτη θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Παρασκευή θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Μετά την κύρωση του...
Η ώρα της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
ΒΟΥΛΗ
Απάντηση Βούτση για τις τροπολογίες
Τους λόγους για την κατάθεση του όγκου τροπολογιών σε κατεπείγον νομοσχέδιο του υπ. Μετ. Πολιτικής εξήγησε ο Νίκος Βούτσης τονίζοντας τα στενά χρονικά περιθώρια έως το τέλος του έτους. Απαντώντας στα σχόλια...
Απάντηση Βούτση για τις τροπολογίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας