Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απρέπεια Κυρανάκη στην προανακριτική

Π. Πολάκης, Κ. Κυρανάκης

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απρέπεια Κυρανάκη στην προανακριτική

  • A-
  • A+
Προκλητικός ο βουλευτής της Ν.Δ., επιτέθηκε με φρασεολογία πεζοδρομίου κατά του Π. Πολάκη και της πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζοντας τον πρόεδρο της επιτροπής να παρέμβει.

Παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα η χθεσινή κατάθεση του Π. Πολάκη στην προανακριτική, από την απρεπή -όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Μπούγας- συμπεριφορά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Κυρανάκη, όταν έχασε την ψυχραιμία του καθώς τον εξέταζε.

Οπως έγινε γνωστό, επιτέθηκε όχι μόνον στον ίδιο, αλλά και σε όλη την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ με φρασεολογία πεζοδρομίου, εκνευρίστηκε και με τον πρόεδρο της προανακριτικής, όταν επιχείρησε να εξομαλύνει την κατάσταση αφαιρώντας του τον λόγο και στη συνέχεια αποχώρησε σε έξαλλη κατάσταση από την αίθουσα της Γερουσίας (όπου συνεδριάζει η επιτροπή). Επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα και ζήτησε συγγνώμη.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι, ενώ προχωρούσε ήρεμα η διαδικασία, ο Κ. Κυρανάκης, εξετάζοντας με τη σειρά του τον Π. Πολάκη, ρώτησε τον λόγο για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας όρισε υπουργό Δικαιοσύνης τον «δεξιό» Δημ. Παπαγγελόπουλο. «Είναι δικαίωμα του πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του σύμφωνα με την κρίση του» φέρεται να απάντησε ο Π. Πολάκης. «Δεν σε ενοχλεί που έκανε υπουργό Δικαιοσύνης έναν δεξιό;» τον προκάλεσε ο Κ. Κυρανάκης.

«Εσένα δεν σε ενοχλεί που έκανες τόσο αγώνα και ο Μητσοτάκης έκανε υπουργούς εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, τον Χρυσοχοΐδη, τον Θεοδωρικάκο, τον Λιβάνιο;» απάντησε ο Π. Πολάκης, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο: «Γιατί μου κάνεις αυτές τις ερωτήσεις; Θέλεις να αποδείξεις κάτι στο κόμμα σου, επειδή σε είχαν κόψει ένα διάστημα γιατί σου έκανε κριτική η Ντόρα;».

Ο κυβερνητικός βουλευτής ανέβασε στροφές: «Είσαι κότα και δεν απαντάς! Ολοι οι Συριζαίοι κρύβεστε πίσω από τα φουστάνια της Ντόρας!» φώναζε. Ο Π. Πολάκης τον αποκάλεσε χυδαίο προβοκάτορα και δήλωσε πως θα αποχωρούσε από την αίθουσα αν συνέχιζε ο ίδιος να του απευθύνει ερωτήσεις. Επιχειρώντας να εξομαλύνει την κατάσταση, ο πρόεδρος της επιτροπής προσπέρασε τον Κ. Κυρανάκη –καθώς του είχε ήδη ζητήσει να ανακαλέσει τις εκφράσεις του– δίνοντας τον λόγο στον επόμενο της πτέρυγας. Εκείνος τότε απασφάλισε και κατευθύνθηκε επιθετικά στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ουρλιάζοντας» σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες: «Είστε όλοι κότες!» Αντιδρώντας, ο Γ. Γκιόλας τον έσπρωξε προς την έξοδο της αίθουσας. Ο Κ. Κυρανάκης επέστρεψε, ανακάλεσε και ζήτησε συγγνώμη –όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ– οπότε και η κατάθεση του Παύλου Πολάκη ολοκληρώθηκε.

Ο ίδιος στη συνέχεια εξιστόρησε τα γεγονότα με ανάρτησή του στο facebook. H πλευρά της Ν.Δ. διέψευσε μόνον το ότι ο Κ. Κυρανάκης κινήθηκε επιθετικά προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γκιόλας κινήθηκε εναντίον του, ο Κυρανάκης έφευγε προς τα έξω σε αντίθετη κατεύθυνση. Είχε μάλιστα τα χέρια πίσω… Οποιαδήποτε άλλη αφήγηση είναι ψευδής, προκλήθηκε, δεν προκάλεσε» υποστήριξαν κυβερνητικοί κύκλοι. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της προανακριτικής, Γ. Μπούγας, επιβεβαίωνε πως η συμπεριφορά του Κ. Κυρανάκη ήταν απρεπής.

Νωρίτερα στην επιτροπή, ο Π. Πολάκης ξεφύλλισε για νιοστή φορά τα αρχεία του για το σκάνδαλο της υγειονομικής δαπάνης. Αναφερόμενος στην περίοδο συλλογής στοιχείων για τις υπερτιμολογήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας, επανέλαβε σύμφωνα με τις πληροφορίες: «[…] Εγινε ανασκαφή στα υπόγεια του πρώην υπουργείου Εμπορίου, όπου βρέθηκε απίστευτος αριθμός με κούτες, υλικό που ήθελε πολύ χρόνο για να μελετηθεί. Είχαν χαθεί αρχεία. Στη Διεύθυνση φαρμάκου είχαν σβήσει τις τιμολογήσεις, είχαν σβήσει την πρόταση του ΕΟΦ για να μην γίνεται σύγκριση μεταξύ τού τι έστελνε ο ΕΟΦ και τι γινόταν τελικά. Βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις για τις τιμολογήσεις, εμείς διευκρινίζαμε στους εισαγγελείς τι σημαίνουν αυτές, σε μετάφραση χρημάτων».

Οι επαφές

Οταν ρωτήθηκε από τον Θ. Πλεύρη ποιες ακριβώς ήταν οι επαφές του με τους εισαγγελείς, απάντησε πως είχε συναντηθεί και με την Ελ. Ράικου και με την Ελ. Τουλουπάκη για τις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ μία μόνο φορά με την Ξ. Δημητρίου. «Την είδα μια φορά για το θέμα των απειλών, ήταν η εποχή που έμπαινε βαθιά το μαχαίρι στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Αλλη κουβέντα, για το θέμα της Novartis, δεν είχα» φέρεται να δήλωσε. Ενώ σε δεύτερη ερώτηση, του ίδιου, γιατί δεν εκδόθηκε δελτίο τιμών το 2015 (πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ), ο Π. Πολάκης φέρεται να απάντησε «[…] γιατί τρέχαμε για άλλα πράγματα, να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή που εσείς την οδηγήσατε.

Και κάτι άλλο δεν κάναμε το 2015, το άνοιγμα των θυρίδων με τα κλεμμένα. Δελτίο τιμών βγήκε τον Δεκέμβριο του 2015». Ενώ στο σχόλιο του Θ. Πλεύρη πως θα έπρεπε ο ίδιος να κατηγορηθεί για «απιστία», ανταπέδωσε το... δηλητήριο, λέγοντας κατά τις πληροφορίες: «Απιστία, κ. Πλεύρη, είναι να φτιάχνεις δελτία τιμών για να προφυλάξεις τα συμφέροντα της Novartis. Γιατί δεν με ρωτάς για τις άλλες εταιρείες; Το 2013 η Novartis ήταν νούμερο 1, πουλούσε φάρμακα αξίας 130 εκατομμυρίων και εισέπραττε και τα 130 εκατομμύρια. Η δεύτερη σε πωλήσεις πουλούσε 81 εκατ. και εισέπραττε 76, άλλη πουλούσε 50 και εισέπραττε 26, άλλη 50 και εισέπραττε 28».

Στην ερώτηση του Θ. Πλεύρη πώς γνώριζε ότι τα πρόσωπα που «άρχισαν να κελαηδούν», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα, ήταν στελέχη της Novartis και αν τα γνώριζε ή εξέφραζε απλώς την εκτίμησή του, o Π. Πολάκης φέρεται να απάντησε «Προφανώς και ήταν εκτίμηση. Απλή στοιχειώδη λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες δεν είναι κτηνοτρόφος στη Λακωνία, αλλά στέλεχος!».

ΒΟΥΛΗ
Αθλιότητες Κυρανάκη στην προανακριτική
Με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς και με το γνωστό του ύφος ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κυρανάκης δημιούργησε επεισόδιο μέσα στη βουλή στη συνεδρίαση της προανακριτικής.
Αθλιότητες Κυρανάκη στην προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Πολάκης: «Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου ήταν ομολογία αποτυχίας»
Ενάμιση μήνα (περίπου) έχει περιθώριο η πλειοψηφία της προανακριτικής προκειμένου να εκπονήσει το πόρισμά της για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, να στοιχειοθετήσει δηλαδή με το αναγκαίο αποδεικτικό υλικό το...
Πολάκης: «Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου ήταν ομολογία αποτυχίας»
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνη παρωδία
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της προανακριτικής, καταγγέλλοντας ως «αδιανόητη και πρωτοφανή» την απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει τους μάρτυρες που πρότεινε η πτέρυγα.
Επικίνδυνη παρωδία
ΒΟΥΛΗ
Πολάκης: Έσβησαν τις τιμολογήσεις και τις προτάσεις του ΕΟΦ
Συνεχίζει τις αποκαλύψεις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, καταθέτοντας για δεύτερη διαδοχική μέρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis. 
Πολάκης: Έσβησαν τις τιμολογήσεις και τις προτάσεις του ΕΟΦ
ΒΟΥΛΗ
Πολάκης: Η αύξηση στα φάρμακα την περίοδο 1999-2014 ήταν όσο ένα μνημόνιο
Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, μέσα σε μια 10ετία, εκτινάχθηκε στο 11,1%, και αυτή η αύξηση σε χρήμα αντιπροσώπευε 32,6 δισ. ευρώ, φέρεται να κατέθεσε στην προανακριτική ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Πολάκης: Η αύξηση στα φάρμακα την περίοδο 1999-2014 ήταν όσο ένα μνημόνιο
ΒΟΥΛΗ
Ξένη Δημητρίου: Ανέλεγκτες οι offshore τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ.
Η πρώην Εισαγγελέας του ΑΠ χαρακτήρισε «μεγάλο το σκάνδαλο Novartis» και πρωτοφανή την πίεση από κάποιους κατηγορούμενους στους εισαγγελείς Διαφθοράς
Ξένη Δημητρίου: Ανέλεγκτες οι offshore τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας