Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
[Live] Η συζήτηση στη Βουλή της υπόθεσης Novartis
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

[Live] Η συζήτηση στη Βουλή της υπόθεσης Novartis

  • A-
  • A+

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται σήμερα η πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την «επέκταση του κατηγορητηρίου» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την πρόταση στηρίζει και το Κίνημα Αλλαγής.

Στη σημερινή του τοποθέτηση, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε διεξοδικά στις κατηγορίες εναντίον του και αποδόμησε, μία προς μία, τις αιτιάσεις των εισαγγελικών λειτουργών, αναφερόμενος σε κάθε έναν ξεχωριστά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να υποβληθεί πρόταση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αυταπόδεικτα σηματοδοτεί τη χρεοκοπία της ρητορικής της περί «σκευωρίας στην υπόθεση Novartis».

Τι είπαν οι εισηγητές

«Αποσπασματικά βγάζετε προσωρινό πόρισμα, εν πλω των εργασιών της επιτροπής. Θα βρεθείτε εκτεθειμένοι με τις δεκάδες ακυροτήτων αυτής της διαδικασίας. Αυτή η υπόθεση, να ξέρετε, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε κανένα δικαστικό συμβούλιο», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο Σπύρος Λάππας και κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής για επιθέσεις σε βάρος των λειτουργών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και ανηλεή πόλεμο για να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευομένων μαρτύρων. 

Για την πρόταση διεύρυνσης, ο κ. Λάππας επεσήμανε ότι απαγορεύεται όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προδικασία, να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά των εργασιών της ειδικής επιτροπής. «Πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία. Κουρελιάζετε το νόμο. Φέρνετε την πρόταση με βάση μια μήνυση ενός επιχειρηματία στην οποία έχει συμπεριλάβει απόρρητα πρακτικά της επιτροπής. Πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα αυτά, διότι πρέπει να διερευνηθεί πώς έφτασαν στα χέρια ενός ιδιώτη τα πρακτικά της επιτροπής;», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις καταθέσεις των εισαγγελικών λειτουργών σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικές πιέσεις, σχολίασε ότι θυμήθηκαν παρεμβάσεις 1, 2, 3, 4, 5, 6 χρόνια μετά, από τότε που ισχυρίζονται ότι τις υπέστησαν. 

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ. στην επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, ανέπτυξε στην Ολομέλεια την πρόταση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ομολογώντας ότι στην εκστρατεία τους αυτή, κινητοποίησαν, μεταξύ άλλων, υπόδικους, όπως και «μάρτυρες» άλλων υποθέσεων, μια και η συγκεκριμένη δεν παρείχε τεκμηριωμένα στοιχεία της πάση θυσία ενοχής

Ο κ. Πλεύρης λοιπόν ανέφερε ότι η πρόταση στηρίζεται στις καταθέσεις εισαγγελικών λειτουργών και ενός ιδιώτη:

  • της Ελένης Ράικου, για τις συνθήκες παραίτησής της.
  • του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν».
  • της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου, επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού, να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου.
  • του Παναγιώτη Αθανασίου για τις «πιέσεις» Παπαγγελόπουλου, να στοχοποιηθούν πρόσωπα από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.
  • του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του επιχειρηματία και τον συμβιβασμό του στην μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.

Ως μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής «έχω πειστεί απόλυτα» από όσα καταγγέλθηκαν σε αυτή από ιδιώτες, εισαγγελικούς λειτουργούς και άλλους... Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τους ακούσαμε. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουμε στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου  ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, με ισχυρό βεβαίως, όπως είπε, το κριτήριο αθωότητας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η βαρύτερη ζημιά που προκάλεσαν οι εμπνευστές της σκευωρίας είναι τα «σύννεφα αμφισβήτησης» της Δικαιοσύνης. Είναι ιστορικό καθήκον της Βουλής να εγγυηθεί ότι θα επανορθώσει το κράτος δικαίου, «χωρίς αίσθημα εκδίκησης» είπε ο κ. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας ότι δεν είναι προσωπική υπόθεση, «ούτε των στελεχών μας που χτυπήθηκαν».

Η πρόταση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, «οδηγεί στη συγκάλυψη της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια, γιατί βάζει και άλλες υποθέσεις άσχετες» ενώ εξυπηρετεί και μια άσφαιρη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ «στις νέες συνθήκες που αναδείχθηκαν κοινές ευθύνες για την εικόνα της δημόσιας Υγείας και έχουν κοινή στρατηγική το πώς θα σωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, θυσιάζοντας εργατικά δικαιώματα», ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Είπε ότι το κατηγορητήριο θα μπορούσε να διευρυνθεί, εφόσον είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Επιτροπής και αν υπήρχαν ενδείξεις για άλλα ζητήματα και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία και θα αποχωρήσει από τη διαδικασία της ψηφοφορίας».

Το ΜέΡΑ25 αρνείται να μετάσχει σε μια διαδικασία «διασάλευσης των εξουσιών», που το μόνο που καταφέρνει είναι η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, τόνισε η βουλευτής Β’ Πειραιώς Φωτεινή Μπακαδήμα και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να λειτουργεί η Βουλή ως δικαστικό σώμα. «Οι βουλευτές δεν ψηφίστηκαν να προχωρούν σε ποινικές αξιολογήσεις και να εξετάζουν μάρτυρες».

Η Ν.Δ. με την κίνησή της για διεύρυνση του κατηγορητηρίου επιδιώκει την όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης και του αποπροσανατολισμού του λαού, που βολεύει τόσο την ίδια όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. «για να αποκρύψουν την στρατηγική τους σύμπλευση, ιδιαίτερα μπροστά στις εξελίξεις που σχετίζονται με την νέα καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις στη ζωή, υγεία, δουλειά, επιβίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι  «η νέα πρόταση έρχεται να οδηγήσει σε οριστικό ενταφιασμό το σκάνδαλο της Novartis, με ευθύνη όλων των πλευρών ( ΝΔ- ΚΙΝ.ΑΛΛ. – ΣΥΡΙΖΑ)».

«Εμείς απλά δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία και για αυτό δεν θα πάρουμε μέρος στην ψηφοφορία που γίνεται για τα μάτια του κόσμου», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και υπενθύμισε τη θέση αρχών του ΚΚΕ για κατάθεση «όλων των μαρτύρων και των λεγόμενων «προστατευόμενων» με φυσική παρουσία, χωρίς κουκούλα, με πλήρη αποκάλυψη των στοιχείων τους, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και να εξετασθούν τα όσα καταθέτουν», ενώ επεσήμανε τις υπαναχωρήσεις των άλλων κομμάτων.

Η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συνηγορήσει στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως επιχειρεί να συγκαλύψει το πραγματικό σκάνδαλο «που είναι η ζημιά του Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών από τις πρακτικές της γερμανικής Novartis», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Όσο ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, εγώ δεν συναινώ. Το μόνο που κάνετε είναι να αποπροσανατολίζετε τους Έλληνες από τα πραγματικά προβλήματα με τη συνδρομή των τηλεοπτικών καναλιών που τα μπουχτίσατε με χρήματα και σας λιβανίζουν όλη την ημέρα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Μας καλείτε να αποφασίσουμε εμείς για ποινικές διαδικασίες. ενώ δεν είμαστε δικαστές; Για ποιο λόγο; Γιατί να μην πάει στο φυσικό δικαστήριο ο υπεύθυνος παρά συνεχίζουμε εδώ μέσα το θέατρο του παραλόγου;... Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε να τον κάνουμε εξιλαστήριο θύμα, ούτε να τον κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο. Κανέναν δεν κάνουμε εξιλαστήριο θύμα ή αποδιοπομπαίο τράγο. Και επειδή δεν κάνετε τίποτα για να έρθουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα αποχωρούμε από την διαδικασία», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Κατασκοπία η καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μιωνή - Παππά
Το έγκλημα της κατασκοπίας, καθώς αποκαλύπτει κρατικά μυστικά, συνιστά η καταγραφή και δημοσιοποίηση του διαλόγου, επεσήμανε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, βάζοντας στο «κάδρο» Μιωνή και μέλη της επιτροπής
Δ. Παπαγγελόπουλος: Κατασκοπία η καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας Μιωνή - Παππά
ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς μου ζήτησε να βοηθήσω τον Παπασταύρου
Συνάντηση που είχε κάποια στιγμή, το 2015 ή 2016, με τον Αντώνη Σαμαρά, στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, περιέγραψε στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Δ. Παπαγγελόπουλος: Ο Σαμαράς μου ζήτησε να βοηθήσω τον Παπασταύρου
ΒΟΥΛΗ
Παπαγγελόπουλος: Τα πρακτικά δείχνουν ότι ο Πλεύρης γνώριζε για την ηχογράφηση Μιωνή
Την αυτοεξαίρεση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Πλεύρη από τις συνεδριάσεις ζήτησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis.
Παπαγγελόπουλος: Τα πρακτικά δείχνουν ότι ο Πλεύρης γνώριζε για την ηχογράφηση Μιωνή
ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Η Ράικου ήταν το μακρύ χέρι του Σαμαρά
Τη σχέση της Ελένης Ράικου με τον Αντώνη Σαμαρά αναλύει κατά τη σημερινή του παρουσία ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής ο Δημήτρης Παπαγγελοπουλος
Δ. Παπαγγελόπουλος: Η Ράικου ήταν το μακρύ χέρι του Σαμαρά
ΒΟΥΛΗ
Τρομοκρατία στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του καταγγέλλει ο Δ. Παπαγγελόπουλος
Για παραβίαση της κάλπης, καλπονοθεία και τρομοκρατία στην ψηφοφορία κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφορικά με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του από τη Βουλή
Τρομοκρατία στην ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του καταγγέλλει ο Δ. Παπαγγελόπουλος
ΒΟΥΛΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος: Εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατήγγειλε επιστράτευση επίορκων εισαγγελέων και κατηγορουμένων στην υπόθεση Novartis, προκειμένου να πλήξουν, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα
Δ. Παπαγγελόπουλος: Εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας