Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο λόγος τώρα στην Ολομέλεια
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο λόγος τώρα στην Ολομέλεια

  • A-
  • A+
Ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου στην προανακριτική, η οποία θα συνεδριάσει ξανά έπειτα από το διήμερο 19-20 Μαΐου, οπότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, με την τήρηση των περιοριστικών κανόνων, η διεύρυνση ή όχι του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υψηλόβαθμες πολιτικές και δικαστικές παρουσίες διέκρινε η Ξένη Δημητρίου την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στον Αρειο Πάγο - τότε που η πλειοψηφία της προανακριτικής είχε επισκεφθεί τον εισαγγελέα Β. Πλιώτα ζητώντας του να κρίνει το καθεστώς προστασίας μαρτύρων και να διασφαλίσει τις καταθέσεις τους στην επιτροπή.

Οπως φέρεται να δήλωσε χθες στην προανακριτική, η ίδια είδε τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Κράνη (αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου από το 2016 έως το 2019) να συνομιλεί με τον αντεισαγγελέα Αθ. Κατσιρώδη (μέλος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που είχε καταψηφίσει, όπως είχε γίνει γνωστό, την ανανέωση της θητείας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη τον Απρίλιο του ’19). Η κ. Δημητρίου βρισκόταν εκείνη την ημέρα στον Αρειο Πάγο για να καταθέσει αίτηση ώστε να παραλάβει κατάθεση του Ι. Αγγελή στο σκέλος που την αφορούσε.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να επισκέπτεται ένας πολιτικός τον Αρειο Πάγο...», απάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώην εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του Δ. Τζανακόπουλου στην ίδια, προκειμένου να ενημερωθεί για τη Novartis. «Για παράδειγμα, φέτος την Τσικνοπέμπτη πήγα στον Αρειο Πάγο, εκεί είδα τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κράνη με τον δικαστικό κ. Κατσιρώδη. Εκείνη την ημέρα θα έπαιρναν απόφαση για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων. Εγώ από αυτό να βγάλω συμπέρασμα; Δεν το κάνω…», φέρεται να πρόσθεσε.

Διήμερη διαδικασία

Η κατάθεση της Ξένης Δημητρίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, ύστερα από έξι συνεδριάσεις. Η επόμενη συνεδρίαση της προανακριτικής θα προσδιοριστεί μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου. Η διήμερη διαδικασία, όπως οριστικοποιήθηκε από τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 19 Μαΐου. Η απόφαση θα ληφθεί την επόμενη ημέρα με μυστική (αυτοπρόσωπη) ψηφοφορία.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση τους περιοριστικούς κανόνες που επιβάλλουν πλέον την παρουσία μέχρι 60 βουλευτών στην αίθουσα, τις αποστάσεις ασφαλείας και τη 15λεπτη διακοπή της συζήτησης ανά τρίωρο για λόγους υγιεινής. Θα τοποθετηθούν αρχικά οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι, ενώ προσδιορίστηκε και κύκλος 12 ομιλητών (πέντε από τη Ν.Δ., τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τα άλλα κόμματα). Αναμένεται να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί και, βεβαίως, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου. Οι βουλευτές θα εισέρχονται στην αίθουσα της Ολομέλειας ανά πέντε ομάδες των 60 βουλευτών και θα έχουν στη διάθεσή τους μία ώρα για να ψηφίσουν. Σημειώνεται πως στη χθεσινή διάσκεψη η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να προστεθούν 12 ακόμη βουλευτές στον κύκλο των ομιλητών των κομμάτων, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με την αιτιολογία να μη διογκωθεί η διάρκεια της συζήτησης (που υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το οκτάωρο).

«Ανομες μεθοδεύσεις»

Στο μεταξύ, με χθεσινή του ανακοίνωση ο συνήγορος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, Δημ. Τσοβόλας, καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση για «απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις». «Είναι πρωτόγνωρο στο μέσο της αποδεικτικής διαδικασίας που διεξάγει η επιτροπή να γίνεται πρόταση για διερεύνηση άλλων επτά αδικημάτων. Είναι σαφές πως πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη μεθόδευση προκειμένου να θολώσουν τα νερά.

»Προφανώς η Ν.Δ., γνωρίζοντας ότι εφεξής θα εξεταστούν εκείνοι οι μάρτυρες που θα αποδομήσουν πλήρως το αρχικό κατηγορητήριο, επιθυμεί να δημιουργήσει σύγχυση με τη συζήτηση στην Ολομέλεια για να καλύψει όλες τις παρανομίες και τα πολιτικά τεχνάσματα που χρησιμοποίησε από την έναρξη αυτής της διαδικασίας», αναφέρει.

ΒΟΥΛΗ
Η Ξένη Δημητρίου συνεχίζει να αποδομεί τα ψεύδη
Συνεχίζεται η μαραθώνια κατάθεση της πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη...
Η Ξένη Δημητρίου συνεχίζει να αποδομεί τα ψεύδη
ΒΟΥΛΗ
Ξένη Δημητρίου: Ανέλεγκτες οι offshore τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ.
Η πρώην Εισαγγελέας του ΑΠ χαρακτήρισε «μεγάλο το σκάνδαλο Novartis» και πρωτοφανή την πίεση από κάποιους κατηγορούμενους στους εισαγγελείς Διαφθοράς
Ξένη Δημητρίου: Ανέλεγκτες οι offshore τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο για την ποινική δίωξη Παπαγγελόπουλου
Η Βουλή των Ελλήνων θα γνωστοποιήσει στον Άρειο Πάγο τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που κληρώθηκαν. Θα ελέγξουν την άσκηση της ποινικής δίωξης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Ποιοι συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο για την ποινική δίωξη Παπαγγελόπουλου
ΒΟΥΛΗ
Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου: «Θέλησαν να με φιμώσουν»
Εσπευσμένα ολοκλήρωσαν τις εργασίες της προανακριτικής Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. δείχνοντας την έξοδο στον Δ. Παπαγγελόπουλο, την ώρα που η τροπή της εισήγησής του έπαιρνε σοβαρές πολιτικές διαστάσεις.
Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου: «Θέλησαν να με φιμώσουν»
ΒΟΥΛΗ
Διευρύνεται το κατηγορητήριο
Με ψήφους Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Ολομέλεια της Βουλής προστίθενται νέα υπό διερεύνηση αδικήματα για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ τα εις βάρος του στοιχεία ακόμη... αναζητούνται.
Διευρύνεται το κατηγορητήριο
ΒΟΥΛΗ
Συνεχίζει την κατάθεση- ποταμό η Ξ. Δημητρίου στην Προανακριτική
«Αν ο Αγγελής είπε ότι από εμένα έμαθε για Ρασπούτιν είναι απολύτως ψευδές», φέρεται να είπε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώπιον της Προανακριτικής.
Συνεχίζει την κατάθεση- ποταμό η Ξ. Δημητρίου στην Προανακριτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας