Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
1.072 δηλώσεις «πόθεν έσχες» για το θεαθήναι και χωρίς έλεγχο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

1.072 δηλώσεις «πόθεν έσχες» για το θεαθήναι και χωρίς έλεγχο

  • A-
  • A+
Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις του 2019 (χρήση 2018) ● Με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ και σημαντική περιουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει καταθέσεις μόλις 1.000 ευρώ στην τράπεζα και δάνειο 150.000 ευρώ από την αδερφή του ● Ο «υπερπατριώτης» Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) διαθέτει καταθέσεις 434.000 ευρώ αλλά στη… Γερμανία

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και δηλώσεις για τα… πρακτικά. Ο λόγος για τα περίφημα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, τα οποία –θεωρητικά– αποτυπώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση, χωρίς όμως να προκύπτει επί της ουσίας το «πόθεν» και κυρίως χωρίς να έχουν ελεγχθεί από τους ορκωτούς λογιστές.

Πρόκειται για 1.072 δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και περιφερειαρχών, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν το 2019 (χρήση 2018).

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν δοθεί στη δημοσιότητα άλλες 2.700 δηλώσεις για τα τρία προηγούμενα έτη, καθώς η εφαρμογή του νέου συστήματος «πόθεν έσχες» και η αντισυνταγματικότητα του προηγούμενου καθεστώτος οδήγησαν σε επανυποβολή τους.

Αγνωστο παραμένει το πόσες από αυτές τις δηλώσεις έχουν ελεγχθεί από τους ορκωτούς λογιστές και τι «λαβράκια» έχουν εντοπιστεί, καθώς απλώς και μόνο η δημοσιοποίησή τους με μια επιφανειακή παρουσίασή τους από τα ΜΜΕ δεν συνιστά έλεγχο ουσίας και διασταύρωση στοιχείων.

Οσον αφορά την ουσία των φετινών δηλώσεων, η πιο χαρακτηριστική «φωτογραφία» αυτής της αμφιλεγόμενης διαδικασίας είναι απλά και μόνο οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Από τους τέσσερις κοινοβουλευτικούς αρχηγούς του 2018 μόνο ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) δηλώνει και το αφορολόγητο τμήμα της βουλευτικής αποζημίωσης (περίπου 70.000 ευρώ), σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που δηλώνουν το «βασικό» των 35.000.

Ο πιο πλούσιος πολιτικός αρχηγός είναι ο σημερινός πρωθυπουργός. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ και σημαντική περιουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει καταθέσεις μόλις 1.000 ευρώ στην τράπεζα. Επίσης, δηλώνει δάνειο 150.000 ευρώ από την αδερφή του, Αλεξάνδρα.

Εντυπωσιακό ετήσιο εισόδημα 265.000 ευρώ και καταθέσεις στην Ελβετία δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25), ενώ ο (εκτός Βουλής τότε) Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) δηλώνει μόλις 8.400 ευρώ εισόδημα. Πάντως ο «υπερπατριώτης» κ. Βελόπουλος διαθέτει καταθέσεις 434.000 ευρώ αλλά στη… Γερμανία.

Σημειώνεται ότι όλες οι δηλώσεις των πολιτικών της τελευταίας τετραετίας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Πολλά τα «βαριά» πορτοφόλια στο υπουργικό

● «Βαθύ» πορτοφόλι για το ζεύγος Γεραπετρίτη. Ειδικά η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας, Αλεξάνδρα Γουρζή, κόρη μεγαλομετόχου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δηλώνει επενδύσεις σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια αξίας 4,5 εκατ. ευρώ και άλλα 4 εκατ. ευρώ καταθέσεις με την οικογένειά της. Σε «τεχνικούς λόγους» απέδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης το γεγονός ότι δεν μεταφέρθηκαν στη δήλωση τα ετήσια εισοδήματά τους, δηλαδή 101.000 ευρώ για τον ίδιο και 28.600 ευρώ για τη σύζυγό του.

● Κατά 1.140.000 ευρώ (από εκποίηση μεριδίου του πατρικού του σπιτιού) αύξησε τα εισοδήματά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Ο ίδιος εμφανίζει μερίδια και συμμετοχές σε πλήθος ακινήτων, διαθέτει ταχύπλοο 8,5 μ. που απέκτησε το 2017 έναντι 10.500 ευρώ, ενώ εξακολουθεί να αποπληρώνει (μέχρι το 2048) το δάνειο των 300.000 ευρώ που πήρε το 2008 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

● Με βαρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο εμφανίζονται τόσο ο Κ. Χατζηδάκης όσο και ο Τ. Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαθέτει τίτλους χρεογράφων αξίας 1.597.083 ευρώ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών αναρίθμητα ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια (π.χ 50.000 ευρώ της Goldman Sachs και μερίδια αξίας 80.000 ευρώ στην Blackrock).

● Καταθέσεις που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ εμφανίζει από κοινού με τον σύζυγό της, Δημ. Λουκά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η ίδια δήλωσε εισοδήματα 238.915 ευρώ.

●Υψηλές δανειακές υποχρεώσεις εμφανίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης (630.000 ευρώ συνολικά σε Εθνική και Αlpha Bank) αλλά και ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος έλαβε δάνεια 450.000 ευρώ (από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Εθνική) το 2006. Χρεωμένη εμφανίζεται και η σύζυγός του Μάρα Ζαχαρέα, με δάνεια 275.000 στην Alpha και 150.000 στην Τράπεζα Πειραιώς.

● Δάνεια σχεδόν 700.000 ευρώ για τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τα οποία, όπως αναφέρει, τα έχει ρυθμίσει.

● Δάνεια 400.000 ευρώ, χρέη σε Tαμεία 31.000 ευρώ και σε δήμους 52.000 ευρώ για τον βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλή Μαντά.

● Εισόδημα 0,10 ευρώ και καταθέσεις περίπου 1.600 ευρώ δηλώνει η βουλευτής της Ν.Δ., Κατερίνα Μονογυιού.

● Στους παραδοσιακά πλούσιους και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ετήσιο εισόδημα πάνω από 250.000 ευρώ, καταθέσεις με τη σύζυγό του περίπου 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχωρίζει και η αγορά αρκετών διαμερισμάτων στην Αθήνα και εκτάσεων στο Λασίθι.

● Καταθέσεις λίγο κάτω από τις 600.000 ευρώ έχουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μαζί με τη σύζυγό του.

● Δωρεά 100.000 ευρώ εμφανίζει η σύζυγος του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη.

● Χρέη και δάνεια ύψους 660.000 ευρώ και για τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη.

● Ταχύπλοο 9 μ. διαθέτει ο Παύλος Πολάκης και βάρκες η Λιάνα Κανέλλη και ο Γιάννης Ραγκούσης.

● Στους άτυχους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, με αποτέλεσμα το χρέος του από 270.000 ευρώ να φτάσει τις 380.000.

ΒΟΥΛΗ
Παράνομο προνόμιο
Kόβει και ράβει στα μέτρα της τους νόμους η σημερινή πλειοψηφία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, όπως αποκαλύπτει το έγκυρο Vouliwatch. Αποφάσισαν να καταπατήσουν εν ψυχρώ τους νόμους για το «πόθεν έσχες» των...
Παράνομο προνόμιο
ΒΟΥΛΗ
Αυθαίρετο προνόμιο διόρθωσης του «πόθεν έσχες» για βουλευτές
Μια νέα προκλητική απόφαση εξέδωσε η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των δηλώσεων «πόθεν έσχες» για τους βουλευτές.
Αυθαίρετο προνόμιο διόρθωσης του «πόθεν έσχες» για βουλευτές
ΒΟΥΛΗ
Χωρίς «πόθεν» και με... μισό «έσχες» οι βουλευτές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι έχουν σημαντικά μεγαλύτερη περιουσία σε σχέση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την Μπέτυ Μπαζιάνα. Υψηλά εισοδήματα και καταθέσεις στο...
Χωρίς «πόθεν» και με... μισό «έσχες» οι βουλευτές
ΒΟΥΛΗ
Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο σε υπόχρεους «πόθεν έσχες»
Υποχρεωτικό καθίσταται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για τα πρόσωπα των οποίων το «πόθεν έσχες» θα ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό προβλέπεται με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής χθες στη...
Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο σε υπόχρεους «πόθεν έσχες»
ΒΟΥΛΗ
Υποχρεωτική η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες»
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Υποχρεωτική η άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες»
ΒΟΥΛΗ
Λεφτά (πάντα...) υπάρχουν
Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών για το 2016 (χρήση 2015). Εννέα, μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Ψυχάρης, δεν υπέβαλαν δήλωση και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Παχυλά χαρτοφυλάκια και μεγάλα δάνεια...
Λεφτά (πάντα...) υπάρχουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας