Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αν πειστούν, τώρα τα δίνουν

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης, διαμαρτυρήθηκε, για την απόφαση της κυβέρνησης

ΕUROKINISSI

Αν πειστούν, τώρα τα δίνουν

  • A-
  • A+

«Αν πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο, θα τα δώσουμε όλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συζήτησε χθες για δεύτερη ημέρα την ΠΝΠ για τη μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ, η οποία και προγραμματίζεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ από την Ολομέλεια. Τόσο ο ίδιος όσο και οι εκπρόσωποι των περιφερειών και των Πανεπιστημίων εξέφρασαν, σε χαμηλότερους τόνους συγκριτικά με τις οξύτατες αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, τις αιτιάσεις τους ζητώντας «εγγυήσεις» και «σαφές χρονοδιάγραμμα». Τη διαβεβαίωση πως τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου είναι απολύτως ασφαλή και διαθέσιμα, βάσει της εκ νόμου διαχείρισής τους για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών της κυβέρνησης, έδωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος Μιχ. Μιχόπουλος, ο οποίος και επανέλαβε ότι: α)τα χρήματα είναι διασφαλισμένα από τη στιγμή που υπάρχει η κρατική εγγύηση, β) δεν μπορούν να επενδυθούν σε τίποτε άλλο εκτός από ρέπος, γ) δεν τίθεται ζήτημα ρευστότητας, φτάνει οι φορείς να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να ειδοποιούν εγκαίρως την ΤτΕ για τις οικονομικές τους ανάγκες, διευκρινίζοντας πως ποσά που αντιστοιχούν στο 10% θα καταβάλλονται αμέσως ενώ για μεγαλύτερα θα απαιτείται έγκαιρη ενημέρωση της Τράπεζας και δ) δεν καταργείται η αυτοτέλεια των φορέων στην ταμειακή τους μεταχείριση, διατηρείται δηλαδή η δυνατότητα λογαριασμών σε ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα αρκεί το πλεονάζον να μεταφερθεί στην ΤτΕ.

Τόσο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης, όσο και ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστός διαμαρτυρήθηκαν, όπως αναμενόταν, για την απόφαση της κυβέρνησης, εκφράζοντας ιδιαίτερα και δυσφορία για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που χαρακτήρισε προχθές το βράδυ στη Βουλή μερίδα δημάρχων ως «περιορισμένης ευθύνης». Ο κ. Πατούλης συγκεκριμένα, μίλησε για «θεσμική εκτροπή» που πλήττει το κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «δεν είναι εύλογο να είμαστε ανήσυχοι, να αναρωτιόμαστε αν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τους δήμους μας». Επανέλαβε μεν πως «οι δήμαρχοι θέλουν να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις», συμπληρώνοντας πάντως με την αιχμή πως «τα προβλήματα της χώρας αντιμετωπίζονται με σχέδιο και όχι με δημιουργική ασάφεια».

Στο ίδιο τόνο, ο Κ. Αγοραστός ζήτησε από την κυβέρνηση σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. «Πείτε μας τον τρόπο και βάζουμε την πλάτη» είπε, ενώ δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου «για τον ζήλο που υπέδειξε να προσφέρει τα χρήματα από την Περιφέρεια». «Καλά έκανε γιατί βρήκε 350 εκατομμύρια ρευστό στις τράπεζες από την προηγούμενη διοίκηση» υπογράμμισε, «εμείς όμως τα χρήματα αυτά θα τα πάρουμε στην περιφέρεια (σ.σ. Θεσσαλίας) σε επτά χρόνια».

Τοποθέτηση Κυπριανίδου

Σε αντιδιαστολή, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου εξέφρασε την πεποίθησή της πως τα χρήματα των φορέων της Τ.Α. είναι ασφαλή στην ΤτΕ και άμεσα διαθέσιμα για τις ταμειακές τους ανάγκες, υπενθυμίζοντας πως στην δεκαετία του ’90 οι δήμοι κατέθεταν τα ταμειακά τους αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδας και όχι στις εμπορικές τράπεζες.

Τέλος, ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Β. Διγαλάκης (πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης) αφού επανέλαβε ενώπιον των μελών της Επιτροπής της Βουλής την έσχατη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει την τελευταία πενταετία τα ΑΕΙ της χώρας, επικαλέστηκε το αυτοδιοίκητο που παραχωρεί το άρθρο 16 του Συντάγματος στα Πανεπιστήμια, ενώ κάλεσε ειδικότερα την κυβέρνηση να μην επεκτείνει την εφαρμογή της ΠΝΠ στους ερευνητικούς τους φορείς, αποσπώντας δηλαδή τα κονδύλια που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

 

ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση επί παντός επιστητού
Μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την παραδοσιακή ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2020, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να λαμβάνει –από την...
Αντιπαράθεση επί παντός επιστητού
ΒΟΥΛΗ
Τρίτη ημέρα αψιμαχιών για τον προϋπολογισμό του 2020
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η τρίτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020», που ολοκληρώνεται την Τετάρτη με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
Τρίτη ημέρα αψιμαχιών για τον προϋπολογισμό του 2020
ΒΟΥΛΗ
Το άσυλο καταργήθηκε, το δημόσιο Πανεπιστήμιο συκοφαντήθηκε
Στην αστυνόμευση των ΑΕΙ προχωρεί ακάθεκτη η κυβέρνηση που νομοθέτησε χθες στη Βουλή και χωρίς ευρύτερη συναίνεση την προεκλογική της εξαγγελία για...
Το άσυλο καταργήθηκε, το δημόσιο Πανεπιστήμιο συκοφαντήθηκε
ΒΟΥΛΗ
Με 154 «ναι» πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων
Με 154 ψήφους υπέρ από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., την Κατ. Παπακώστα αλλά και το βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019. Σε σύνολο 297 βουλευτών,...
Με 154 «ναι» πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων
ΒΟΥΛΗ
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
Ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάσει τις αντισυγκεντρώσεις που ετοιμάζονται το Σαββατοκύριακο με αφορμή την προγραμματισμένη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «η...
Πρόκληση στη Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας
ΒΟΥΛΗ
Για να σωθεί από την οικονομία βρήκε... άσυλο στα ΑΕΙ
Ο αρχηγός της Ν.Δ. εκτροχίασε τη συζήτηση προς τα αγαπημένα του θέματα, τη βία και την ανομία στα Πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να ξεφύγει από την... ασύμφορη ατζέντα ● Σκληρές...
Για να σωθεί από την οικονομία βρήκε... άσυλο στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας