• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 17.3°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.8°C
  4 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.1°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  71%
Eurokinissi

Επαναφέρει η κυβέρνηση τη λειτουργία της Βουλής μετά την κατακραυγή

 • A-
 • A+

Μετά τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για πλήρη φίμωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η πλειοψηφία υποχώρησε εν μέρει, δεχόμενη την επαναφορά της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά δε δέχτηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για λειτουργία τον Μάιο και τον Ιούνιο -δεδομένης της πανδημίας- με τη μορφή των θερινών τμημάτων. 

Η απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία θα ισχύσει, είναι ότι η Ολομέλεια θα εκπροσωπείται από 60 βουλευτές (αναλογικά), ενώ οι επιτροπές θα συνεδριάζουν σε πλήρη σύνθεση. 

Φαίνεται όμως ότι το κρίσιμο νομοσχέδιο για το περιβάλλον με τα πλούσια «δώρα», που τόσο πολύ βιάζεται να υπερψηφίσει η κυβέρνηση, βρίσκεται ακόμα κάτω από το προστατευτικό πέπλο των περιοριστικών μέτρων και ως εκ τούτου θα συζητηθεί στις επιτροπές με ελάχιστη εκπροσώπηση δύο μόνο βουλευτών συν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο από το κάθε κόμμα. 

Κ. Τασούλας: Σταδιακή η αύξηση των βουλευτών

Με πλήρη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού ελέγχου από 4 Μαΐου, και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο νομοθετικό έργο, θα λειτουργεί η Βουλή, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του σώματος.

«Κρατήσαμε τη Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μετά τις αντιδράσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στα όσα είπε νωρίτερα, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης των Προέδρων», δήλωσε ότι «η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ' όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο, με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης. Ταυτόχρονα, με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα».

Ο κ. Τασούλας θύμισε ότι στις 12/3/2020, όταν στη διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή, κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, «ακούσθηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 παρ. 2 του Συντάγματος βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει την λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, «όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της. Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Έργο». Γνώμονας της λειτουργίας της, πρόσθεσε ο κ. Τασούλας, «θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της, αλλά και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε -στο πλαίσιο της «Διάσκεψης των Προέδρων»- να λειτουργήσει η Βουλή τους επόμενους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο) σε θερινά τμήματα, δηλαδή με τη συμμετοχή 100 βουλευτών (από 300) αλλά και με πλήρη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επίσης, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή.

Σημειώνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεθαυριανή διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής από τον πρωθυπουργό, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, ζήτησε να δοθεί επαρκής χρόνος συζήτησης, παρόμοιος με αυτόν που δίδεται σε μια "προ ημερησίας διατάξεως" διαδικασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Ποιον βολεύει η κοινοβουλευτική «κανονικότητα» της καραντίνας
Με ρυθμούς χελώνας η επιστροφή στα έδρανα της Βουλής, αφού 40 μέρες έχουν «παγώσει» οι λειτουργίες της και κυρώνονται μόνο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ● Σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον...
Ποιον βολεύει η κοινοβουλευτική «κανονικότητα» της καραντίνας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ούτε ενημέρωση και διαβούλευση έγινε ούτε αντιδράσεις στον δρόμο επιτρέπονται
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, αυξάνοντας δραματικά τον βαθμό δυσκολίας και συντηρητισμού.
Ούτε ενημέρωση και διαβούλευση έγινε ούτε αντιδράσεις στον δρόμο επιτρέπονται
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το περιβάλλον βάλλεται ακόμη μια φορά
Το χειρότερο όλων είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν βλέπει την απαράδεκτη εικόνα των οικιστικών χταποδιών, αλλά και εισάγει στη δασική νομοθεσία αντισυνταγματικούς όρους, όπως είναι οι οικιστικές πυκνώσεις,...
Το περιβάλλον βάλλεται ακόμη μια φορά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόσυρση των σκανδαλωδών διατάξεων από το περιβαλλοντικό ν/σ ζητούν WWF και Greenpeace
Αδιανόητα προκλητική παρέμβαση από το ΥΠΕΝ υπέρ των εξορύξεων πετρελαίου στη χώρα μας καταγγέλλουν η WWF Ελλάς και η Greenpeace που απευθύνουν έκκληση να σταματήσει το πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα.
Απόσυρση των σκανδαλωδών διατάξεων από το περιβαλλοντικό ν/σ ζητούν WWF και Greenpeace
ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση για τον αιγιαλό
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν στον αιγιαλό. «Δεν πρόκειται να υπάρξει...
Αντιπαράθεση για τον αιγιαλό
ΒΟΥΛΗ
«Ιδιωτικοποιούν το Πάρκο Τρίτση, με απευθείας ανάθεση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση»
Για απαξίωση του Κέντρου Εκπαίδευσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» κάνει λόγο σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο Κρίτων Αρσένης και καταγγέλλει για ολιγωρία υπουργείο Παιδείας και Περιφέρεια...
«Ιδιωτικοποιούν το Πάρκο Τρίτση, με απευθείας ανάθεση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας