• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 15.1°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.8°C
  5 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.5°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Vouliwatch: Η λογοδοσία δεν μπαίνει σε καραντίνα

 • A-
 • A+
Καυτή αναφορά στους εισαγγελείς για ανύπαρκτο έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων και στα «πόθεν έσχες» βουλευτών.

Λίγο πριν από την αναμπουμπούλα του Covid-19 κι ενώ η κυβέρνηση κάνει συνεχείς εκκλήσεις στους βουλευτές προκειμένου να διαθέσουν μέρος των απολαβών τους για την προστασία του πληθυσμού, η ανεξάρτητη ομάδα του Vouliwatch αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναφορά στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς «στην προσπάθεια για ουσιαστική διαφάνεια και λογοδοσία σε σχέση με το πολιτικό χρήμα».

H διεθνώς αναγνωρισμένη αυτή πρωτοβουλία σε θέματα διαφάνειας, ανοιχτής διακυβέρνησης και δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία ζητά να ελεγχθεί η Επιτροπή 3α της Βουλής δεδομένου ότι «επιμένει να παραβαίνει τη νομοθεσία “κάνοντας τα στραβά μάτια” στις παρατυπίες και παρανομίες τόσο των κομμάτων όσο και των βουλευτών, συγκαλύπτοντας καταστάσεις και συντηρώντας ένα σύστημα ατιμωρησίας, ανομίας και διακριτικής μεταχείρισης προς τα πολιτικά κόμματα, επιβαρύνοντας το δημόσιο ταμείο και τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και βλάπτοντας κατ’ επέκταση ανεπανόρθωτα κάθε έννοια λογοδοσίας στην πολιτική ζωή.

Η Επιτροπή Ελέγχου έχει κλονίσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των πολιτών σε σχέση με την πρόθεσή της να φέρει εις πέρας στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα τον τόσο κρίσιμο ρόλο της και θα ήταν δόκιμο να διερευνηθεί περαιτέρω τόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διενέργεια και περαίωση των ελέγχων αρμοδιότητάς της όσο και του κατά πόσο οι ενέργειες που επιλέχθηκαν για την ολοκλήρωση αυτού ήταν σύννομες, αμερόληπτες και μη αυθαίρετες» (https://vouliwatch.gr/actions/article/epitropi-eleghoy-i-logodosia-karantina).

Στον αγώνα του το Vouliwatch, για άσκηση πίεσης στην Επιτροπή για διαφάνεια και λογοδοσία, έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας τα στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων ελέγχου. «Μετά από τόσα αιτήματα και δικαστική προσφυγή λάβαμε τα αιτούμενα στοιχεία και διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή δεν είχε επιβάλει κυρώσεις για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος από τα κόμματα αρκετών χιλιάδων έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Επόμενό μας βήμα, λοιπόν, η κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου εκθέτουμε όλο το ιστορικό έλλειψης διαφάνειας και αμελούς διαχείρισης εκ μέρους της Επιτροπής υπόψιν των αρμοδίων αρχών. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τις κείμενες από τον νόμο προθεσμίες, εκκρεμεί η δημοσίευση από την Επιτροπή Ελέγχου της νέας έκθεσής τους για τα οικονομικά των κομμάτων, για το έτος χρήσης του 2018».

Ατελείς οι έλεγχοι χωρίς άρση του απορρήτου

Η αναφορά περιλαμβάνει και την «ατελή» διαδικασία κατάθεσης «Πόθεν Εσχες» των βουλευτών αλλά και την αυθαίρετη και εκτός πλαισίου νόμου και αρχών του Συντάγματος παράταση του ορισμένου χρονικού ορίου υποβολής των δηλώσεων: «Και σε αυτόν τον τομέα, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής έχει εμφανιστεί τουλάχιστον αμελής στα καθήκοντά της, καθώς έχει δημοσιεύσει πόθεν έσχες των οποίων ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά και έχει αγνοήσει επιδεικτικά επιστολές του Vouliwatch όπου της αναφέρουμε παρατυπίες και παραλείψεις σε σειρά δηλώσεων Βουλευτών από τα έτη 2012 έως και 2017». Περιγράφονται αναλυτικά στην αναφορά οι περιπτώσεις που ένας έλεγχος «πόθεν έσχες» θεωρείται περαιωμένος και μπαίνει στο αρχείο αλλά και πότε ο έλεγχος κρίνεται μη διενεργηθείς και ως εκ τούτου μη περαιωμένος εφόσον δεν επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις. Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε ποιες υποθέσεις «πόθεν έσχες» θεωρήθηκαν με τη σημερινή σύνθεση της επιτροπής 3Α περαιωμένες και πώς;

«Είχε άραγε λάβει απόφαση η επιτροπή περί της υποχρεωτικότητας της άρσης των απορρήτων;» συνεχίζει η αναφορά διαπιστώνοντας ότι «από μια σειρά υπόχρεων προς υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ουδεμία δήλωσή τους φαίνεται να έχει αναρτηθεί. Σε άλλες περιπτώσεις, σύζυγοι υπόχρεων προς υποβολή βουλευτών, ενώ δηλώνουν εισοδήματα δεν προκύπτει τραπεζικός λογαριασμός. Επιπροσθέτως, ανευρέθησαν ορισμένες περιπτώσεις στο πλαίσιο των οποίων εμφανίζονται εισοδήματα από “διάθεση περιουσιακών στοιχείων” χωρίς να προσδιορίζονται στη δήλωση ποια ακριβώς είναι τα περιουσιακά στοιχεία από τα οποία προέκυψαν τα εν λόγω εισοδήματα».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τόσο η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς όσο και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά την επιδημική αυτή κρίση θα έχουν βαρύ και πολλαπλό έργο ελέγχου (και) του Κοινοβουλίου ενόψει της ύφεσης που θα ακολουθήσει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει
Τελικά... η Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, με την «παραδοσιακή» στάση της ατιμωρησίας, αρκείται διαχρονικά μόνο σε συστάσεις προς τα κόμματα και ποτέ σε κυρώσεις.
Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει
ΒΟΥΛΗ
Παράνομο προνόμιο
Kόβει και ράβει στα μέτρα της τους νόμους η σημερινή πλειοψηφία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, όπως αποκαλύπτει το έγκυρο Vouliwatch. Αποφάσισαν να καταπατήσουν εν ψυχρώ τους νόμους για το «πόθεν έσχες» των...
Παράνομο προνόμιο
ΒΟΥΛΗ
Χαλάρωση των μέτρων αλλά η Βουλή παραμένει σε «καραντίνα»
Την διεύρυνση της συμμετοχής με την φυσική παρουσία των βουλευτών στις εργασίες της Βουλής, ζήτησε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη, στην διάσκεψη των Προέδρων.
Χαλάρωση των μέτρων αλλά η Βουλή παραμένει σε «καραντίνα»
ΒΟΥΛΗ
«Παγώνει» το νομοθετικό έργο της Βουλής για μια εβδομάδα
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά την τραγική είδηση για το χαμό της Φώφης Γεννηματά ανακοίνωσε τη διακοπή των εργασιών της Βουλής για μία εβδομάδα.
«Παγώνει» το νομοθετικό έργο της Βουλής για μια εβδομάδα
ΒΟΥΛΗ
«Ξεσκονίζουν» τη συμφωνία
Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία ενόψει της συζήτησης στη Βουλή θα απασχολήσει σήμερα την αξιωματική αντιπολίτευση ● Βγήκε το κείμενο της πολιτικής απόφασης της Συνδιάσκεψης του Ιουλίου ● Οι στόχοι για τον...
«Ξεσκονίζουν» τη συμφωνία
ΒΟΥΛΗ
Βουλή – Live: H συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025»
Eκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις εξέφρασαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».
Βουλή – Live: H συζήτηση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας