Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συναίνεση σε άδεια έδρανα για την κρίση του κορονοϊού
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναίνεση σε άδεια έδρανα για την κρίση του κορονοϊού

  • A-
  • A+
Βουλή: πρωτόγνωρο το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ● «Ο Απρίλιος θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε...» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός ● «Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας μαζικά τεστ για τον COVID-19 στον πληθυσμό.

Ηταν μια συνεδρίαση με στοιχεία ιστορικότητας. Η πρώτη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την εποχή του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε χθες σε συνθήκες πρωτόγνωρες.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν ήταν περισσότεροι από 20 βουλευτές. Τα θεωρεία άδεια και παρόντες μόνο οι απολύτως απαραίτητοι υπάλληλοι. Το βήμα, μικρόφωνα και έδρανο, απολυμαινόταν κάθε φορά που άλλαζε ο ομιλητής, από υπάλληλο που φορούσε γάντια και μάσκα.

Πρωτόγνωρο ήταν και το πολιτικό κλίμα, ειδικά αν το συγκρίνει κανείς με τα όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία. Συναινετικοί τόνοι, ελάχιστες αιχμές, προσεκτική κριτική, εποικοδομητικές προτάσεις.

Η Βουλή των Ελλήνων πάντως είναι ανοιχτή και για λόγους συμβολισμού, σε αντίθεση με το αυταρχικό καθεστώς της Ουγγαρίας του Βίκτορ Ορμπαν, κάτι που επισήμαναν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με την υγειονομική κρίση, τα κόμματα συναίνεσαν στην αναγκαιότητα των μέτρων και συμφώνησαν στη δυσκολία της κατάστασης, με την αντιπολίτευση να ζητάει μεγαλύτερη στήριξη του ΕΣΥ και των εργαζομένων του. Σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση της κρίσης, η κριτική στην κυβέρνηση ήταν εντονότερη.

Τα κόμματα ζήτησαν μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να απαντά ότι τα μέτρα 6,8 δισ. ευρώ ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ έναντι 2,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και να επικρίνει την αντιπολίτευση για απουσία κοστολογημένων προτάσεων.

Οι τρεις πρώτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό ψηφίστηκαν χθες από Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25. ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών», ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε. Τον τόνο στη συνεδρίαση έδωσε πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χωρίς να προβεί σε ειδικές ανακοινώσεις, έκανε έναν απολογισμό των δράσεων του τελευταίου μήνα, στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα για το επόμενο διάστημα.

«Κρίσιμος ο Απρίλιος»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μίλησε για τα «πρώτα συγκρατημένα ελπιδοφόρα αποτελέσματα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Εχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων μας όμως είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε, ίσως, στο τέλος της αρχής».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα τα περιοριστικά μέτρα, με το κλείσιμο σχολείων, τον περιορισμό μετακινήσεων και την απαγόρευση συναθροίσεων, φέροντας ως παράδειγμα τι συμβαίνει σε γειτονικές χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία.

«Στην Ελλάδα πιστεύω ότι ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τους πολίτες που παρά την κόπωση ανταποκρίνονται και τηρούν τους περιορισμούς.

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ, τόνισε ότι τα κρεβάτια εντατικής από 656 έχουν ήδη γίνει 870, ενώ δρομολογούνται άμεσα πάνω από 2.000 προσλήψεις υγειονομικών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος, όπως είπε, χρηματοδοτεί τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών ΜΕΘ, έχει προσφέρει πάνω από 900 αναπνευστήρες, καθώς και μεγάλη ποσότητα σε μάσκες, γάντια, υλικά προστασίας και φάρμακα. «Σε τέτοιες στιγμές, κρίνονται και οι παρόντες αλλά και οι απόντες», είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε τη στήριξή του στην πρόταση για ευρωπαϊκά κορονο-ομόλογα, επικαλούμενος και τα λόγια του 94χρονου Ζακ Ντελόρ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η έλλειψη αλληλεγγύης θέτει την Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο».

Οπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε αυτή την κρίση δεν υφίσταται η διάσταση του ηθικού κινδύνου. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010, ούτε 2015».

Αναφορές έκανε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές, είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Ας προσέχουν λοιπόν τι ζητούν, διότι εκτίθενται».

Χαρακτήρισε αναλύσεις εκτός θέματος τα περί τέλους του νεοφιλελευθερισμού και θριάμβου του κρατισμού, τόνισε ότι η μόνη ιδεολογία σήμερα είναι η προφύλαξη της δημόσιας υγείας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει φωνές στελεχών του που λένε ότι «θα λογαριαστούμε μετά».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αποφεύγοντας και εκείνος να ανεβάσει τους τόνους. Μεταξύ άλλων ζήτησε μαζικά τεστ για τον κορονοϊό στον γενικό πληθυσμό, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, προσλήψεις στο ΕΣΥ και επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με αποζημίωση, αλλά όχι διπλασιασμό της από 800 σε 1.600 ευρώ ημερησίως.

Τσίπρας: Ιδεοληψίες

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Στηρίζουμε δεν σημαίνει σιωπούμε όταν οι ιδεοληψίες που είδαμε στο παρελθόν μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες. Οταν μάλιστα ακούγονται ήδη φωνές -και δεν διαψεύδονται- για περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την οικονομική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός εμπροσθοβαρούς γενναίου πακέτου μέτρων, ώστε βγαίνοντας από την κρίση της πανδημίας οι απώλειες να είναι το δυνατόν λιγότερες και να υπάρχει η ευκολότερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να μην ακολουθεί μια πολιτική που θυμίζει τακτική «ανοσίας της αγέλης», καθώς τότε το αποτέλεσμα θα είναι να αντέξουν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όχι οι μικρές και οι μεσαίες.

«Η κρίση δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών», αλλά ευκαιρία για να φανεί ποιος αποβλέπει σε κέρδος, να φανεί «πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια», επισήμανε.

Αναφερόμενος στα κορονο-ομόλογα, τόνισε ότι «ευτυχώς ο πρωθυπουργός έχει πάρει τη σωστή πλευρά» στη διένεξη που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διένεξη που, όπως είπε, μπορεί να απειλήσει και την ενότητά της.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε παράταση της μη άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το τέλους του έτους.

Φώφη Γεννηματά: Καθυστερήσατε...

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για καθυστερήσεις σε ζητήματα καθημερινότητας κατηγόρησε την κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ανοιχτές εκκλησίες και τις ουρές σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

Οπως είπε η κ. Γεννηματά, «βεβαίως υπάρχει και ζήτημα ατομικής ευθύνης. Αλλά υπάρχει και η πολιτική ευθύνη, να προλαμβάνεις και να εφαρμόζεις αποτελεσματικά και δίκαια τις αποφάσεις». Ζήτησε άμεση μείωση των χρεώσεων των τραπεζών και ελαστικότητα στη λήξη λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό για έλλειμμα γενναιοδωρίας, καθώς παρέλειψε να αναφερθεί ονομαστικά στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την υπεύθυνη στάση του, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τις προτάσεις του κόμματός της για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Κουτσούμπας: Σε καραντίνα τα δικαιώματα

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει να κουνά το δάχτυλο της “ατομικής ευθύνης” στο λαό» και με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες ζήτησε άμεσα μέτρα «για πάγωμα οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμιση δόσεων των δανείων, προστασία της πρώτης κατοικίας».

Οπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «μένουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, και σας λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και αυτό της συνδικαλιστικής δράσης».

Ειδικά για τα εργασιακά, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ακυρώνει τις πάνω από 100.000 απολύσεις τον μήνα Μάρτιο και την ίδια στιγμή δίνει «νέα εργαλεία στη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Βελόπουλος: Κάλπες τον Σεπτέμβριο;

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και όχι χρονική μετάθεση των πληρωμών, όπως είναι τα δώρα του Πάσχα και η κάλυψη των μεταχρονολογημένων επιταγών. «Σε τρεις ή τέσσερις μήνες από τώρα, οι επιχειρήσεις θα σκάσουν όλες. Είναι αδιανόητο να μετακυλήσετε το πρόβλημα, εκτός εάν προγραμματίζετε να πάτε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα, με κλειστές τις πόρτες και τους πιστούς απέξω. Επέκρινε τη Ν.Δ. για την πρωτοβουλία παροχής της μισής βουλευτικής αποζημίωσης στον ΙΦΕΤ και ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του έκαναν το ίδιο με το νοσοκομείο Καστοριάς.

Απουσίαζε ο Βαρουφάκης, που ζητάει τηλεδιάσκεψη

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέλεξε να μην παραστεί στη συνεδρίαση. Εστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ζητώντας η Βουλή των Ελλήνων να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, στα πρότυπα του Υπουργικού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup, με στόχο να δίνει το παράδειγμα στους πολίτες. Απαντώντας, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι έχει ήδη περιοριστεί αφάνταστα η λειτουργία του Σώματος, ωστόσο η Βουλή πρέπει να συνεδριάζει. Είπε επίσης ότι ανά πάσα στιγμή η Βουλή είναι έτοιμη να περιορίσει ακόμη πιο πολύ και αυτήν ακόμη τη στοιχειώδη λειτουργία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΒΟΥΛΗ
Ο κορονοϊός ζει, οι άνθρωποι πεθαίνουν και η κοινή λογική δεν αισθάνεται καλά
Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και των δραματικών οικονομικών της επιπτώσεων έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, μπροστά στις αντίθετες...
Ο κορονοϊός ζει, οι άνθρωποι πεθαίνουν και η κοινή λογική δεν αισθάνεται καλά
ΒΟΥΛΗ
Τη Δευτέρα προ ημερησίας σ' επίπεδο αρχηγών για τον Covid-19
Η συζήτηση θα αρχίσει στις 17:00, με αγόρευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ενός ή δύο υπουργών.
Τη Δευτέρα προ ημερησίας σ' επίπεδο αρχηγών για τον Covid-19
ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση στο... εδώλιο
Σφοδρές αντιδράσεις για την επιμονή της να διορίσει νέα ηγεσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το βλέμμα στο μονοπώλιο της διανομής Τύπου. Μύδροι από ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας...
Η κυβέρνηση στο... εδώλιο
ΒΟΥΛΗ
Βουλή, Θρησκεία, Οικογένεια
Με έντονη παρουσία της ιεραρχίας και ασφυκτικά γεμάτα θεωρεία από συγγενείς η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Οι χωροταξικές αλλαγές και η αριθμητική της νέας περιόδου. Με ρεκόρ ψήφων και διακομματική αποδοχή...
Βουλή, Θρησκεία, Οικογένεια
ΒΟΥΛΗ
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο
Σήμερα διεξάγεται η δεύτερη και τελευταία ψηφοφορία από την παρούσα Βουλή. Στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται 49 προτάσεις. Ποιες διατάξεις συγκεντρώνουν απλή και ποιες αυξημένη πλειοψηφία
Συνταγματική αναθεώρηση, μέρος δεύτερο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας