• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.9°C
  4 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 26.5°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  1 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 25.9°C
  1 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 26.0°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  23%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.6°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  49%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάνε για έγκριση στη Βουλή οι τρεις πρώτες ΠΝΠ

 • A-
 • A+
Επιφυλάξεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛΛ. ΛΥΣΗ, έγκριση από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ 25, καταψηφίζει επί της αρχής το ΚΚΕ. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνεται στην ανεπάρκεια των μέτρων για τη στήριξη του ΕΣΥ και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, εγείροντας ταυτόχρονα σοβαρά ερωτήματα περί διαφάνειας και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος κατά περίπτωση.

Χωρίς ομόφωνη έγκριση και με ενδοιασμούς από την αξιωματική αντιπολίτευση για το «κόστος» των κυβερνητικών μέτρων την επόμενη ημέρα της κρίσης προωθούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τρεις πρώτες ΠΝΠ με τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επιφυλάξεις παραπέμποντας στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε, επί της αρχής, το σχετικό νομοσχέδιο. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25 δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν, ενώ η ΕΛΛ. ΛΥΣΗ θα ξεκαθαρίσει τη στάση της επίσης την Πέμπτη.

Η πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στην ανεπάρκεια των μέτρων για τη στήριξη του ΕΣΥ και την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, εγείροντας ταυτόχρονα σοβαρά ερωτήματα περί διαφάνειας και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος κατά περίπτωση (όπως π.χ. στην τιμολόγηση των κλινών ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ή στην προμήθεια υλικού). Κατακρίνει ταυτόχρονα την αποσπασματικότητα της λήψης των οικονομικών μέτρων και υποστηρίζει πως είναι κατώτερα των περιστάσεων, αλλά και επικίνδυνα για τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

«Αντί να φτιάξετε οχυρωματικά έργα, πατάτε γκάζι στην κατηφόρα» δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, υποστηρίζοντας πως η οικονομία οδηγείται -και με «σκοπιμότητα»- σε καθίζηση. Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο παρεμβάσεων αντίστοιχο προς το 10% του ΑΕΠ τόσο για τη φετινή όσο και για την επόμενη χρονιά, αλλά και πρόγραμμα μεγάλων εγγυήσεων τύπου «Ηρακλής» για τη διάσωση των επιχειρήσεων.

Προσλήψεις

Ριζοσπαστικά μέτρα στους τομείς της υγείας και της οικονομίας ζήτησε από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Ανδρ. Πουλάς, καλώντας για άλλη μία φορά την κυβέρνηση να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Ζήτησε συνολικό σχέδιο δράσης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και περισσότερες ρυθμίσεις για τη στήριξη του τομέα του τουρισμού. Επανέλαβε, τέλος, πως το κόμμα του στηρίζει την έκδοση του ευρωομόλογου, λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζουμε ο Κυρ. Μητσοτάκης να μην κατεβάσει την σημαία…».

Ο Γ. Λαμπρούλης από το ΚΚΕ μίλησε επίσης για ανεπαρκή στήριξη του ΕΣΥ και για επικίνδυνα οικονομικά μέτρα. «Ερχονται να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο στο όνομα της έκτακτης ανάγκης» είπε, προσθέτοντας πως οι ρυθμίσεις με «επίσημο κυβερνητικό καπέλο» δίνουν το πράσινο φως για όργια αυθαιρεσίας στους εργασιακούς χώρους.

Συνοψίζοντας τα κυβερνητικά μέτρα ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά πως υπάρχει πλήρης επάρκεια σε φάρμακα, αντιδραστήρια και διαγνωστικά τέστ και πως η κυβέρνηση καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για την κάλυψη οργανικών θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού -επανέλαβε συγκεκριμένα πως 4.200 προσλήψεις επικουρικού και λοιπού προσωπικού θα μετατραπούν σε θέσεις επιμελητών Β'.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στη «συγκινητική ανταπόκριση» ιδιωτών και φορέων, δήλωσε πως οι δωρεές θα διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού με την επίβλεψη επιτροπής η οποία θα συγκροτηθεί με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ενώ για τα ζητήματα διαφάνειας που έθιξε η αντιπολίτευση απάντησε ότι « δεν σπαταλάμε δημόσιο χρήμα και οι όποιες παρεκκλίσεις γίνονται αφορούν την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών».

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ο Απ. Βεσυρόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και τόνισε πως θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για την επικαιροποίηση των μέτρων στήριξης.

Ξεχασμένοι από τα μέτρα στήριξης

Πλήθος καταγγελιών από εργαζόμενους, που είτε έχουν «ξεχαστεί» από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης είτε μένουν εκτός της προστατευτικής ομπρέλας λόγω εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εξακολουθούν να «βομβαρδίζουν» το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της «Εφ.Συν.».

Σταχυολογούμε:

❐ Την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων από τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης -μεταξύ των οποίων και η Skyserv- στις 24/3, μέσω... τηλεφώνου, καταγγέλλει ο αναγνώστης Γ.Λ. «Πώς γίνεται να απολύουν εκατοντάδες συναδέλφους μου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα τη στιγμή που υποτίθεται η κυβέρνηση απαγόρευσε τις απολύσεις με νομοθετική διάταξη;» αναρωτιέται. Σημειώνουμε ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων στις αεροπορικές εταιρείες έθεσαν με ερώτησή τους στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

❐ Το ηλεκτρονικό εμπόριο διανύει τη χρυσή του περίοδο, αλλά οι οδηγοί courier που εκτελούν τις παραγγελίες είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο προσβολής από τον ιό. «Καθημερινά οδηγοί κάνουν παραδόσεις σε πάνω από 60 σπίτια, από τα οποία ελάχιστα τηρούν τα μέτρα προστασίας....

❐ «Μπορεί ο εργοδότης μου να εφαρμόσει μονομερώς εκ περιτροπής εργασία στο ήδη μειωμένο ωράριό μου (25 ώρες την εβδομάδα) ή χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη μου;» ρωτά εργαζόμενος αναγνώστης. Δυστυχώς μπορεί, είναι η απάντηση.

❐ Τον φόβο αποκλεισμού χιλιάδων εργαζομένων στις αλυσίδες λιανικής από το επίδομα των 800 ευρώ εκφράζει ο αναγνώστης Γ.Χ., επισημαίνοντας ότι η δήλωση αναστολής σύμβασης στο ΕΡΓΑΝΗ υποβάλλεται μόνο στην έδρα της επιχείρησης. Τι γίνεται όμως με τα υποκαταστήματα;

❐ Τον ίδιο φόβο εκφράζει εργαζόμενος στην εστίαση. «Γιατί ένα εστιατόριο με 44 εργαζόμενους που λειτουργούσε ως υποκατάστημα δεν πλήττεται, ενώ η έδρα με 6 εργαζόμενους πλήττεται;» αναρωτιέται στο μήνυμά του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ...
Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το Σ/Ν με τα μέτρα για την πανδημία
ΒΟΥΛΗ
Αλέξης Τσίπρας: Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο
Με την αποκάλυψη όλων των υποθέσεων διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που κατά την αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβαρύνουν την...
Αλέξης Τσίπρας: Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά και οργή της αντιπολίτευσης για το διάγγελμα Μητσοτάκη
Για άλλη μια φορά, τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιτίθενται στον πρωθυπουργό με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις κυβερνητικές αποφάσεις όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας. 
Πυρά και οργή της αντιπολίτευσης για το διάγγελμα Μητσοτάκη
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών
Στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου για αυτόματη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στην περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης ενδέχεται να προχωρήσει εν καιρώ η κυβέρνηση, μετά την απονομή των οριστικών ποινών...
Σύγκρουση για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών
ΒΟΥΛΗ
Βολές κατά Κεραμέως και Κικίλια στη Βουλή
Σκληρή κριτική για το χωρίς σχέδιο άνοιγμα των σχολείων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν λιγότερους μαθητές ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Βολές κατά Κεραμέως και Κικίλια στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι είναι οι νέοι βουλευτές
Ανανεωμένη κατά περίπου το ένα τρίτο της, συγκριτικά με την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, εμφανίζεται η σύνθεση της νέας Βουλής. Αυτοί που παίρνουν το «βάπτισμα» του πυρός ή επανεκλέγονται, είναι οι πιο...
Ποιοι είναι οι νέοι βουλευτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας