Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναδίπλωση Μιωνή για Σαμαρά

Ο Σάμπυ Μιωνής

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναδίπλωση Μιωνή για Σαμαρά

  • A-
  • A+
Με νέο υπόμνημά του στην προανακριτική, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει τώρα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με τον κ. Φιλιππάκη ● Νίκος Παππάς: «Θα τα πούμε στην Ολομέλεια» ● Σήμερα καταθέτει ο Δημ. Τζανακόπουλος

Στις καταγγελίες του Σ. Μιωνή, ο οποίος ισχυρίζεται πως «εκβιάστηκε» από τον Δημ. Παπαγγελόπουλο και την «εγκληματική του συμμορία» προκειμένου να απαλλαγεί από τις σε βάρος του ποινικές διώξεις, πρόκειται να στηριχτεί το νέο κατηγορητήριο εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Και ενώ η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής διαμορφώνει τη σχετική εισήγηση που προτίθεται, κατά πληροφορίες, να καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς το τέλος της εβδομάδας (ή στις αρχές της επόμενης), υποβλήθηκε χθες νέο υπόμνημα από τον επιχειρηματία, στο οποίο αποτυπώνονται με ακρίβεια οι πράξεις που θα εμπλουτίσουν τον κατάλογο των αδικημάτων με τα οποία επιβαρύνεται ο εγκαλούμενος.

«…Η μοναδική αλήθεια είναι ότι εκβιάστηκα από τον κ. Παπαγγελόπουλο και την εγκληματική του συμμορία, προκειμένου να πληρώσω 350.000 ευρώ για να πάψουν οι εναντίον μου ποινικές διώξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ενώ επικαλείται εκ νέου αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία –τα οποία ωστόσο δεν έχει καταθέσει στη διερεύνηση–, σημειώνοντας μάλιστα πως διαθέτει και επιπρόσθετα, εάν και εφόσον ζητηθούν από τις εισαγγελικές αρχές.

Η διένεξη με τον εκδότη

Την ίδια στιγμή, αναδιπλώνεται σχετικά με όσα ο ίδιος είχε δηλώσει κατά την ακρόασή του στην επιτροπή σχετικά με την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά το 2013, μέσω του κοινού τους συνεργάτη και φίλου Στ. Παπασταύρου, προκειμένου να επιλυθεί η διένεξή του με τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη.

«…Αυτονοήτως, ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη προκειμένου να επέλθει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός», σημείωσε στο χθεσινό του υπόμνημα. «… Μου είπε καθαρά (σ.σ. ο Σταύρος Παπασταύρου) ότι είναι πρόταση από τον Σαμαρά, στον οποίο απευθύνθηκε ο Φιλιππάκης. Μετά από αυτό, δέχτηκα να συμβιβαστώ για πρώτη φορά το 2013…», φέρεται πως δήλωσε ο ίδιος στην κατάθεσή του στην προανακριτική, πριν από δύο εβδομάδες (26/2/2020).

Σχολιάζοντας το υπόμνημα Μιωνή, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν πως «αποδόμησε πλήρως» την πρώτη ακρόαση του Ν. Παππά σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεών τους, υπογράμμιζαν τις καταγγελίες του εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου αλλά και την οπτική του για την εμπλοκή Σαμαρά.

«Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση στην Ολομέλεια», δήλωσε ο Νίκος Παππάς μετά το τέλος της κατάθεσής του. Οπως έγινε γνωστό, νωρίτερα στην προανακριτική δήλωσε έκπληκτος από τις αντιφάσεις Μιωνή σχετικά με τη διαμεσολάβηση του Αντ. Σαμαρά και ζήτησε για άλλη μια φορά την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, διότι, όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση η πλειοψηφία Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα αποδείξει πως τον περιβάλλει με «δίχτυ προστασίας».

Ο ίδιος επανέλαβε πως στις δύο συναντήσεις του (το 2016 και το 2018) με τις αντίδικες πλευρές δεν ασκήθηκε καμία πίεση, πολλώ δε μάλλον εκβιασμός από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προς τον Σάμπυ Μιωνή. Δήλωσε για άλλη μια φορά πως η διαμεσολάβηση του Μαξίμου ζητήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση και πως τόσο η δική του παρέμβαση όσο και του Δημ. Παπαγγελόπουλου εξαντλήθηκε στις συγκεκριμένες συναντήσεις, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε προοπτική επίλυσης των διαφορών. Αρνήθηκε δε κατηγορηματικά πως έγινε η παραμικρή αναφορά σε επίλυση υποθέσεων του επιχειρηματία που εκκρεμούσαν στη Δικαιοσύνη. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η ακρόαση του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Το υπόμνημα Μιωνή

Με το χθεσινό του υπόμνημα, ο Σάμπυ Μιωνής εκτοπίζει από το «κάδρο» τον Αντώνη Σαμαρά –παρότι ο ίδιος τον τοποθέτησε–, υποστηρίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν διαμεσολάβησε ποτέ για την επίλυση της διένεξής του με τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία».

«Τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ούτε του μίλησα ποτέ όσο ήταν πρωθυπουργός, ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου πάτησα το πόδι μου έστω για ένα δευτερόλεπτο. Αυτονοήτως ο κ. Σαμαράς δεν μεσολάβησε ποτέ μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη προκειμένου να επέλθει οποιοσδήποτε συμβιβασμός», αναφέρει στο υπόμνημά του ο επιχειρηματίας.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στην πρόσφατη κατάθεσή του στην προανακριτική, υπενθύμιζαν χθες πως σε ερώτηση του Γ. Ραγκούση σχετικά με τη διαμεσολάβηση του Αντ. Σαμαρά, μέσω του Στ. Παπασταύρου, την οποία ο ίδιος μόλις είχε αποκαλύψει, απάντησε «… μου είπε (σ.σ. ο Παπασταύρου) καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Επειτα από αυτό, δέχθηκα να συμβιβαστώ».

Εγινε γνωστό ταυτόχρονα πως η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση απόσπασμα από τα πρακτικά της προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ (2013), όπου στην κατάθεσή του τότε (στο Τελ Αβίβ) ο Σ. Μιωνής είχε αναφερθεί σε προσωπική του συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά (αρχηγό τότε της Νέας Δημοκρατίας, επί συμμετοχής της στην κυβέρνηση Παπαδήμου) πριν από τις εκλογές του 2012, στο γραφείο του στη Συγγρού, παρουσία του Σταύρου Παπασταύρου.

«Δεν είμαι κρατικός αξιωματούχος»

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη διακοπή της κατάθεσης του Νίκου Παππά, την προηγούμενη Πέμπτη, μέλη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στην προανακριτική δεν απέκλειαν την απόπειρα διαμεσολάβησης του πρώην πρωθυπουργού προκειμένου να επιλυθεί η «ιδιωτική» διένεξη του επιχειρηματία με τον εκδότη, λόγω των στενών του σχέσεων με τον δικηγόρο και φίλο του Σ. Μιωνή, Στ. Παπασταύρου.

Επιπλέον, ο επιχειρηματίας διέψευσε, χθες, πως οι συναντήσεις του με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκαν ύστερα από αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και το ότι ο ίδιος εμφανιζόταν ως κρατικός αξιωματούχος. « …Η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας είτε διά μέσου της πρεσβείας στην Ελλάδα είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς, ιδιωτική αντιδικία μου με τους κ. Φιλιππάκη και Τάρκα… Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι έχω μακρά ακτιβιστική και φιλανθρωπική δράση και είμαι συνεπικεφαλής της Task Force κατά του Αντισημιτισμού του οργανισμού Jewish Agency. Αυτό όμως δεν με καθιστά σε καμία περίπτωση κυβερνητικό αξιωματούχο», υπογραμμίζει στο υπόμνημά του.

Σε αντιδιαστολή, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την έμμεση επιβεβαίωση της ισραηλινής πρεσβείας, όπου σε σχετική απάντηση προς ΜΜΕ γίνεται αναφορά σε «επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών». Παρέπεμψε ταυτόχρονα στην ένορκη κατάθεση του Σ. Μιωνή στο προξενείο στο Τελ Αβίβ (31/5/2013) για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όταν είχε δηλώσει «εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού».

ΒΟΥΛΗ
Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου: «Θέλησαν να με φιμώσουν»
Εσπευσμένα ολοκλήρωσαν τις εργασίες της προανακριτικής Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. δείχνοντας την έξοδο στον Δ. Παπαγγελόπουλο, την ώρα που η τροπή της εισήγησής του έπαιρνε σοβαρές πολιτικές διαστάσεις.
Αποχώρηση Παπαγγελόπουλου: «Θέλησαν να με φιμώσουν»
ΒΟΥΛΗ
«Παρενέβη λόγω Μαρέβα ο Σαμαράς»
Στη σύζυγο του πρωθυπουργού επιχείρησε να «χρεώσει» ο Αντ. Σαμαράς τις παρεμβάσεις του, προς όφελος του στενού του συνεργάτη Σταύρου Παπασταύρου, στην προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε χθες...
«Παρενέβη λόγω Μαρέβα ο Σαμαράς»
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνη παρωδία
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της προανακριτικής, καταγγέλλοντας ως «αδιανόητη και πρωτοφανή» την απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει τους μάρτυρες που πρότεινε η πτέρυγα.
Επικίνδυνη παρωδία
ΒΟΥΛΗ
«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»
Στην προανακριτική της Βουλής «έσπασε την σιωπή του» ο εισαγγελέας Αθανασίου καταγγέλλοντας σοβαρές παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, χωρίς να έχει ενημερώσει ποτέ γι’ αυτές τη Δικαιοσύνη ● Ο ίδιος πάντως φέρεται...
«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»
ΒΟΥΛΗ
Η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου
Στο μικροσκόπιο του Δικαστικού Συμβουλίου –που θα συγκροτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή– τοποθετείται η παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας