Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων
Από τη σημερινή συνεδρίαση / EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κόντρα για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων

  • A-
  • A+
Να καταθέσουν «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» χωρίς να έχουν μαζί τους έγγραφα πρότεινε ο εισηγητής της Ν.Δ. • Κλιμάκιο της επιτροπής σήμερα στη ΓΑΔΑ, τη διεύρυνσή του ζήτησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε σήμερα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που συζήτησε το πρωί την επικείμενη εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και διαδικαστικά ζητήματα, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε λόγω της πάγιας θέσης του να μην «νομιμοποιεί τις κουκούλες» αλλά διατήρησε το δικαίωμά του να ενημερώνεται. 

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να διευρυνθεί και με άλλα μέλη το κλιμάκιο που θα μεταβεί στη ΓΑΔΑ  για την εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση». Η απόφαση της, πλειοψηφίας της επιτροπής είναι πως θα μεταβούν ο πρόεδρος, Γιάννης Μπούγας (Ν.Δ.) και ο εισηγητής κάθε κόμματος (Το ΜέΡα25 δεν μετείχε από την αρχή στην επιτροπή).

«Εξαιτίας της πλειοψηφίας, η επιτροπή έγινε ρεντίκολο στην Ελλάδα και την Ευρώπη», σχολίασε στην έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, αναφερόμενος στην απάντηση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν γνώμη στον τρόπο εξέτασής τους. 

«Τώρα που οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν όπως προβλέπει ο νόμος και το διεθνές δίκαιο και όπως από την αρχή έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνούν Άρειος Πάγος και ΓΑΔΑ καλωσορίζουμε την πλειοψηφία στον κόσμο της λογικής και νομιμότητας» συμπλήρωσε.

Όταν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότειναν να αναθεωρηθεί η αρχική απόφαση και να πάει το σύνολο των μελών της επιτροπής στη ΓΑΔΑ, αλλά ο πρόεδρος απάντησε πως  η αίθουσα στη ΓΑΔΑ είναι μικρή και δεν τους χώρα όλους.

«Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες» είπε ο  κ. Ραγκούσης. «Φέρνετε προσκόμματα» αντέτεινε ο κ. Μπούγας για να πάρει την εξής απάντηση: «Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;»

Πλεύρης: Να καταθέσουν χωρίς έγγραφα 

Μάλιστα, ο εισηγητής της Ν.Δ., Θανάσης Πλεύρης, εξέφρασε την άποψη να ζητήσει η επιτροπή να μην έχουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες  κινητά και έγγραφα μαζί τους.

Ο κ. Λάππας συμφώνησε ως προς τα κινητά, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι πρέπει και τα μέλη της επιτροπής που είναι σε ανοιχτή γραμμή για διαρροές να αφήσουν έξω τα κινητά τους, αλλά όχι ως προς τα έγγραφα γιατί θα πρέπει να έχουν μαζί τους στοιχεία.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε επίσης ότι η πλειοψηφία είχε «ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο αντεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία, ωστόσο, θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης»  και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μάς λέει να λάβουμε υπόψη την επιθυμία των μαρτύρων, οφείλουμε να σεβστούμε αυτήν τη θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο προτείνουμε, οι μάρτυρες να μην έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ή έγγραφα».

«Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς θα έχουν μαζί τους κινητό και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;», τόνισε ο Σπ. Λάππας. 

«Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας», επισήμανε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. «Αν ο κ. Λάππας θέλει να λάβει τον λόγο ως προστάτης των κουκουλοφόρων, ας το κάνει», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Υψηλάντης.

Ο τρόπος εξέτασης των μαρτύρων

Πάντως, με απόφαση της πλειοψηφίας, το κλιμάκιο της επιτροπής θα ζητήσει από τον αστυνομικό που είναι αρμόδιος για τη φύλαξη του κάθε προστατευόμενου μάρτυρα να ελέγχει να μην έχει επικοινωνία με το κινητό του ο μάρτυρας, κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Θα μπορεί να έχει, όμως, μαζί του έγγραφα που κρίνει ότι είναι χρήσιμα για τις απαντήσεις του.

Το κλιμάκιο θα μεταβεί στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ, αλλά οι δύο μάρτυρες θα βρίσκονται σε άλλη αίθουσα, πιθανώς σε άλλον όροφο από εκείνον που θα βρίσκονται οι βουλευτές της ειδικής επιτροπής. Στην αίθουσα που θα βρίσκονται οι βουλευτές υπάρχει οθόνη, η οποία όμως ακόμη και αν μεταδίδει, αυτό θα γίνεται τεχνικά, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και αλλοίωση της φωνής τους. Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα πάνε στη ΓΑΔΑ με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. 

ΒΟΥΛΗ
Στην προανακριτική (με το νόμιμο τρόπο) οι μάρτυρες «Σαράφης» και «Κελέση»
Τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες καλείται να εξετάσει η προανακριτική, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια «να βγουν οι κουκούλες».
Στην προανακριτική (με το νόμιμο τρόπο) οι μάρτυρες «Σαράφης» και «Κελέση»
ΒΟΥΛΗ
Ηττήθηκαν οι «κουκουλομάχοι»
Στο κενό η προσπάθεια Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να «βγάλουν τις κουκούλες» από τους προστατευόμενους μάρτυρες που καταθέτουν σήμερα στη ΓΑΔΑ.
Ηττήθηκαν οι «κουκουλομάχοι»
ΒΟΥΛΗ
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
Την πάγια θέση του ότι: «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες» επανέλαβε το ΚΚΕ ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος,...
Αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή το ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μεγάλο φαγοπότι με τις υπερτιμολογήσεις
Ενώ η ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποδόμησης ενός μεγάλου σκανδάλου συνεχίζεται με βασικούς παραστάτες υπόπτους ή και κατηγορούμενους της υπόθεσης Novartis, η εμπεριστατωμένη έκθεση των Επιθεωρητών 6 Σωμάτων...
Το μεγάλο φαγοπότι με τις υπερτιμολογήσεις
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση στον Χρυσοχοΐδη για σεξουαλική κακοποίηση μετανάστριας στο Αλλοδαπών
Ερώτηση στη Βουλή για τη σεξουαλική κακοποίηση αλλοδαπής κρατούμενης από αστυνομικό στην Πέτρου Ράλλη έκανε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.
Ερώτηση στον Χρυσοχοΐδη για σεξουαλική κακοποίηση μετανάστριας στο Αλλοδαπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας