Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παίζουν τα ρέστα τους Ν.Δ. και ΚΙΝ. ΑΛΛ.
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παίζουν τα ρέστα τους Ν.Δ. και ΚΙΝ. ΑΛΛ.

  • A-
  • A+
Εχοντας κάνει ουκ ολίγες θεσμικές εκτροπές η πλειοψηφία της προανακριτικής ψάχνει νέους ελιγμούς για να διεκπεραιώσει τις υποδείξεις Σαμαρά ● Σήμερα η κατάθεση του Δημ. Τζανακόπουλου ● Με αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μην εκτελεστούν «παράνομα και καταχρηστικά» εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές εντυπώσεις εξακολουθούν να προσβλέπουν Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς επιχειρούν να γεμίσουν τα κενά του αναιμικού «κατηγορητηρίου» που αποδίδει μέχρι τώρα η προανακριτική εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου, με ενέργειες που παραβιάζουν τη νομιμότητα και προσβάλλουν το κύρος της Βουλής.

Η (νιοστή) θεσμική εκτροπή, ωστόσο, που επιχειρούν προκειμένου να κατοχυρώσουν τη θεωρία της «σκευωρίας» γύρω από την υπόθεση της Novartis και την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων με την αποκάλυψη, πάση θυσία, της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, αναχαιτίζεται από τον Αρειο Πάγο (και συνακόλουθα από την ΕΛ.ΑΣ.) που ξεκαθαρίζει –υπενθυμίζοντας απλώς την κείμενη νομοθεσία και με αφορμή την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ– πως αρμόδια αρχή για την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων είναι η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σήμερα το αίτημα

Δεδομένων των εξελίξεων του τελευταίου 48ωρου και ύστερα από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της πλειοψηφίας της προανακριτικής να ζητήσει την άρση της προστασίας των μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να εισηγηθεί το σχετικό αίτημα.

Και αυτό διότι παρά την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής των μαρτύρων που ζητήθηκε μετά την άρνησή τους να καταθέσουν ενώπιον της αντιπροσωπείας της προανακριτικής στη ΓΑΔΑ, ελήφθη από τα πλέον αρμόδια χείλη το μήνυμα πως θα πρέπει να παραμερίσουν τους ατελέσφορους ακροβατισμούς, καθώς αμφότεροι προστατεύονται από τον νόμο.

Οπότε και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας που διεκπεραιώνουν τις υποδείξεις Σαμαρά με τη χορηγία των εκπροσώπων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την ανοχή του ΚΚΕ, αναμένεται να επιδοθούν σε νέους ελιγμούς – με τα σενάρια (που εξαγγέλθηκαν και δημοσίως από «υπαρχηγούς» του πρώην πρωθυπουργού) να οργιάζουν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται πως για τις 13.00 σήμερα προγραμματίστηκε η κατάθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ η εξέταση του Παύλου Πολάκη μεταφέρθηκε την ερχόμενη εβδομάδα λόγω προσωπικού κωλύματος που επικαλέστηκε ο ίδιος. Η συγκυρία, εάν και εφόσον ξεκινήσει η εξέταση Τζανακόπουλου και αναλόγως με ό,τι έχει προηγηθεί στο τραπέζι της επιτροπής, προβλέπεται ότι θα δυναμώσει την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με μεθόδευση της πλειοψηφίας εξαιρέθηκαν από τις εργασίες της προανακριτικής.

Με αφορμή τις προθέσεις που προανήγγειλαν Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Σπύρος Λάππας, εκπροσωπώντας και τα επτά μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προανακριτική (και τους κ. Τζανακόπουλο και Πολάκη δηλαδή), κατέθεσαν χθες το μεσημέρι αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ζητώντας να μην εκτελεστούν «παράνομα και καταχρηστικά» εντάλματα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων, ώστε να μην παραβιαστεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 26) αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Επικαλούμενη «βαθιά ρωγμή» στη συνεκτική δράση της δικαστικής αρχής και στην επιτυχή συνύπαρξη των τακτικών δικαστικών αρχών και της Βουλής όταν ασκούν παράλληλα τις αρμοδιότητές τους για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εξαντλήσει κάθε αρμοδιότητα εποπτείας του έναντι των υφισταμένων του εισαγγελικών οργάνων αλλά και των αστυνομικών αρχών προκειμένου να προστατευτεί το καθεστώς ανωνυμίας που χορηγήθηκε στους μάρτυρες.

Επισημαίνοντας, δε, τη σταθερή αδιαφορία της πλειοψηφίας για την τήρηση των ορίων των αρμοδιοτήτων της προανακριτικής έναντι της Ολομέλειας της Βουλής, αλλά και των οργάνων της τακτικής Δικαιοσύνης (βάσει της διάκρισης των εξουσιών), υπογράμμισαν πως αγνοεί ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής που ορίζει τον ρόλο της. Οτι δηλαδή έχει τη δυνατότητα να ενεργεί ως προανακριτικός υπάλληλος που έχει μόνο τις αρμοδιότητες εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και καμία άλλη δικαιοδοτική/αποφασιστική αρμοδιότητά του.

Λίγες ώρες αργότερα η αντιπροσωπεία της προανακριτικής (χωρίς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ) αποχωρούσε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από τη ΓΑΔΑ άπρακτη, αφού ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Η εξέτασή της ήταν προγραμματισμένη για τις 4 χθες το απόγευμα, ωστόσο με επιστολή που είχε αποστείλει μετά την κλήτευσή της στην προανακριτική αλλά και στις αρμόδιες αρχές προανήγγειλε πως δεν επρόκειτο να καταθέσει, επικαλούμενη ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας.

Οι τοποθετήσεις

Ενδεικτική, πάντως, των εξελίξεων ήταν η χθεσινή τοποθέτηση των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην προανακριτική, την ίδια στιγμή που ομοτράπεζοι βουλευτές αλλά και φίλια ΜΜΕ αναζητούσαν, εκτός από τον «Μάξιμο Σαράφη», και τις κουκούλες που (όπως την τελευταία εβδομάδα προανήγγειλαν) θα έβγαζαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες στα πέριξ του Συντάγματος ή της Αλεξάνδρας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Μπούγας περιορίστηκε να δηλώσει πως «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας θα αποτύχουν», ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Β. Κεγκέρογλου έκανε λόγο για «τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας και που σκοπό είχε τη σπίλωση των πολιτικών του αντιπάλων».

Ειδικό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής όταν από κοινοβουλευτικούς συντάκτες τού ζητήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Ο Κων. Τασούλας τήρησε τις αποστάσεις που υπαγορεύει η ιδιότητά του έναντι της λειτουργίας της προανακριτικής (υπενθυμίζεται πως δεν έπραξε αντίστοιχα όταν εξαιρέθηκαν από μέλη της οι Τζανακόπουλος - Πολάκης, αφού είχε πλήρως συντονιστεί με τις κυβερνητικές δηλώσεις) μιλώντας για απολύτως «ιδιότυπη κατάσταση».

Επικαλούμενος, δε, διαφορετικές νομικές εκδοχές βάσει των οποίων δεν μπορεί, όπως είπε, να εκφραστεί πολιτική κριτική, παρέπεμψε στο δικαστικό συμβούλιο, που υπενθύμισε πως μεσολαβεί μεταξύ της Ολομέλειας της Βουλής και του Ειδικού Δικαστηρίου, εάν και εφόσον παραπεμφθεί ο Δημ. Παπαγγελόπουλος. «Τα τυχόν νομικά θέματα εκεί θα εγερθούν και εκεί θα επιλυθούν», υποστήριξε, επαναφέροντας στη μνήμη τις προβλέψεις τόσο των συνηγόρων του εγκαλουμένου όσο και του νομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή αναφέρονταν σε ζητήματα «ακυρότητας» της όλης διαδικασίας.

Δήλωση Παπαγγελόπουλου

Εντονα αντέδρασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην απόφαση της προανακριτικής για διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του. «Οι συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, τα αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα δεν ωφέλησαν τους άθλιους σκευωρούς και αδίστακτους πολιτικούς διώκτες μου. Κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος μου.

Για να αποφύγουν την άμεση γελοιοποίησή τους, επιδιώκουν τη διεύρυνση του σαθρού σε βάρος μου κατηγορητηρίου. Μεγαλύτερη απόδειξη της αθωότητάς μου δεν υπάρχει. Ας ερευνήσουν ό,τι θέλουν και όσο θέλουν. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του, για να καταλήξει ως εξής: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΦΙΛΙΣΤΩΡ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ

«Ο Αδ. Γεωργιάδης βρίσκεται σε πανικό»

Αργά χθες βράδυ, το πρώην στέλεχος της Novartis Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης (ο οποίος πριν από λίγους μήνες κατέθεσε στην προανακριτική της Βουλής) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη. Αφορμή στάθηκαν κάποιοι δημόσιοι ισχυρισμοί του υπουργού στο πρόσωπό του.

Στην ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης με στοχοποιεί κατ’ επανάληψιν στις δημόσιες εμφανίσεις του. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πανικό. Ολοι αντιλαμβανόμαστε τους λόγους. Κατέχοντας πολιτική και Κυβερνητική εξουσία παραληρεί και επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις χυδαιότητες μέχρι τέλους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος για την αλήθεια. Για όλα τα ΜΜΕ που συμμετέχουν στον “κανιβαλισμό” μου, το μόνο που έχω να πω ότι είναι άξιος ο μισθός σας...».

 

ΒΟΥΛΗ
Κατέδειξε τη μεροληψία της προανακριτικής
Την «εργαλειοποίηση» της κατάθεσης Μιωνή από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημ. Παπαγγελόπουλου –ελλείψει στοιχείων για την υπόθεση της Novartis– κατήγγειλε, χθες, ο Νίκος...
Κατέδειξε τη μεροληψία της προανακριτικής
ΒΟΥΛΗ
Πήγαν για Παπαγγελόπουλο τους βγήκε… Σαμαράς
Σε νέο ηχηρό φιάσκο, μετά την «αποκάλυψη» των προστατευόμενων μαρτύρων, οδηγούνται Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. που «έπαιξαν τα ρέστα τους» με την κατάθεση Μιωνή στην προανακριτική της Βουλής προκειμένου να...
Πήγαν για Παπαγγελόπουλο τους βγήκε… Σαμαράς
ΒΟΥΛΗ
Ωρα μηδέν για τον «Σαράφη»
Από το μεσημέρι της Πέμπτης δήλωσε διαθέσιμος στις ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής ο «Μάξιμος Σαράφης», με τη ρητή διαβεβαίωση της ΕΛ.ΑΣ. πως θα εφαρμοστούν κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας...
Ωρα μηδέν για τον «Σαράφη»
ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνες ακροβασίες
Την ώρα που η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων φαίνεται να ναυαγεί, η πλειοψηφία της προανακριτικής αναζητεί εναγωνίως στοιχεία για τον εμπλουτισμό του κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη...
Επικίνδυνες ακροβασίες
ΒΟΥΛΗ
Και ραδιούργος και τρομοκράτης ο Παπαγγελόπουλος
Ενα βήμα παραπάνω από τους συναδέλφους της που προηγήθηκαν στην προανακριτική της Βουλής προχώρησε η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, περιγράφοντας στη δική της κατάθεση τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όχι...
Και ραδιούργος και τρομοκράτης ο Παπαγγελόπουλος
ΒΟΥΛΗ
«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»
Στην προανακριτική της Βουλής «έσπασε την σιωπή του» ο εισαγγελέας Αθανασίου καταγγέλλοντας σοβαρές παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, χωρίς να έχει ενημερώσει ποτέ γι’ αυτές τη Δικαιοσύνη ● Ο ίδιος πάντως φέρεται...
«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας