Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο κενό το ανελέητο κυνηγητό των προστατευόμενων μαρτύρων

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο κενό το ανελέητο κυνηγητό των προστατευόμενων μαρτύρων

  • A-
  • A+
Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ η «Αικατερίνη Κελέση» ● Η επιστολή της προ ολίγων ημερών στη Βουλή ● Άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων είναι πιθανό να ζητήσει η Επιτροπή. ● Μόνο οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μπορούν να αποφανθούν ● Επιστολή-υπόμνημα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» δεν προσήλθαν στη ΓΑΔΑ ενώπιον των μελών της προανακριτικής της Βουλής με αποτέλεσμα να εκκινήσουν διαδικασίες για τη βίαιη προσαγωγή τους. Ώρες μετά τις παλινωδίες εγείρονται σοβαρά ζητήματα αντιθεσμικών μεθοδεύσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής που θα καθορίζει τα επόμενα βήματα.

Η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αποφάσισε να εξετάσει διά ζώσης τους προστατευόμενους μάρτυρες και το σκηνικό μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής όπου κλήθηκε την Τρίτη να καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης». Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν παρουσιάστηκε και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να αναμένουν (χωρίς αποτέλεσμα) στη ΓΑΔΑ και τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». Η μη έλευση της προκάλεσε την έκδοση νέου εντάλματος βίαιης προσαγωγής της χωρίς φυσικά κάποιο αποτέλεσμα.

Η επιστολή της «Κελέση» στη Βουλή

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η «Αικατερίνη Κελέση», προ ολίγων ημερών, με επιστολή της στην Βουλή δήλωνε πως δεν έχει να εισφέρει το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, «τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας [...]» αρνούμενη πως γνωρίζει τον τον Δ. Παπαγγελόπουλο αλλά ούτε και εκείνος την γνωρίζει».

Στην σχετική δήλωση της επικαλείται την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που «προβλέπουν πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση». Αναφέρεται επίσης και στην «Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται».

Επισημαίνει ακόμα ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που «διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων»

Η «Κελέση» τονίζει ακόμα πως «με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι από την υπαγωγή της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχει συνεργαστεί πλήρως και ανελλιπώς τόσο με τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όσο και με τα εντεταλμένα όργανα της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis.

Όσον αφορά την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της επιτροπής εκφράζει το φόβο της ότι «θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της, και θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά της».

Κεγκέρογλου: Συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

«Δεν εμφανίστηκαν και δεν ανεβρέθηκαν», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Βασίλης Κεγκέρογλου, αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ. «Φαίνεται πως έχουμε μια συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που δεν είναι άσχετη με πρωτοβουλίες που παίρνουν άλλα κέντρα, οι συντονιστές τους» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που μίλησε για «τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφτηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας, με πολιτική σκοπιμότητα να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι[...]».

Ο τελευταίος λόγος στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές

Την Τρίτη, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής άφηναν εντέχνως να διαρρεύσει πως θα ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευμένων μαρτύρων. Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου, έγινε γνωστό πως για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές (εισαγγελέας Διαφθοράς).

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Οι εξελίξεις «τρέχουν» και πλέον θεωρείται κρίσιμη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη. Στη συνεδρίαση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το «ναυάγιο» της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα.

Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Από τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών / EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τη μη εμφάνιση του «Μάξιμου Σαράφη» στη ΓΑΔΑ τονίζοντας πως «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων» και παρέπεμψε στην όποια εξέλιξη στη συνεδρίαση της προανακριτικής.

Την ίδια ώρα, επιστολή-υπόμνημα κατέθεσε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί τον κ. Πλιώτα να ζητήσει τη μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων». Στο υπόμνημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρέπει να ασκήσει την κάθε αρμοδιότητα εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών.

Σημειώνουν δε πως η απόφαση περί βίαιης προσαγωγής που έχει λάβει η προανακριτική επιτροπή (με τη στήριξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) οδηγεί, ουσιαστικά, σε άρση του καθεστώτος προστασίας «που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis διαμηνύοντας: «Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους».

ΒΟΥΛΗ
Μόνο με συγκατάθεση εισαγγελέα η άρση προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων
Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» ● Άρση του καθεστώτος προστασίας μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή της Βουλής
Μόνο με συγκατάθεση εισαγγελέα η άρση προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων
ΒΟΥΛΗ
«Δεύτερος γύρος» μετά τις παλινωδίες με τους προστατευόμενους μάρτυρες 
Σήμερα καλείται να καταθέσει η «Αικατερίνη Κελέση», ενώ ο «Μάξιμος Σαράφης» παραμένει άφαντος. Υπόμνημα από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εισαγγελία.
«Δεύτερος γύρος» μετά τις παλινωδίες με τους προστατευόμενους μάρτυρες 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση»
Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες της ελληνικής αστυνομίας για την εύρεση των προστατευόμενων μαρτύρων με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση»
ΒΟΥΛΗ
Αίτηση ακυρότητας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τη διαδικασία στην Προανακριτική
Απευθείας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ζητώντας την κρίση της τακτικής Δικαιοσύνης, προσέφυγε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας αίτηση ακυρότητας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην...
Αίτηση ακυρότητας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για τη διαδικασία στην Προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Η Ν.Δ. χρεώνει στον Παπαγγελόπουλο τον... μισό Ποινικό Κώδικα
Την από καιρό προαναγγελθείσα διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προωθεί πλέον η Ν.Δ., καταθέτοντας τη σχετική πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η Ν.Δ. χρεώνει στον Παπαγγελόπουλο τον... μισό Ποινικό Κώδικα
ΒΟΥΛΗ
Σε πείσμα των διαρροών ο «Σαράφης» επιβεβαιώνει τις αρχικές του καταθέσεις
Παρά τις διαρροές της Νέας Δημοκρατίας ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» επιβεβαίωσε χθες τις αρχικές του καταθέσεις, κατέδειξε τον τρόπο δωροδοκίας που χρησιμοποιούσε η Novartis ενώ σε σχέση με τις...
Σε πείσμα των διαρροών ο «Σαράφης» επιβεβαιώνει τις αρχικές του καταθέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας