Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βλέπει σκάνδαλο Νovartis, αλλά «ξαφνική» μυωπία για πολιτικούς

Aπό τη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βλέπει σκάνδαλο Νovartis, αλλά «ξαφνική» μυωπία για πολιτικούς

  • A-
  • A+

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη σκανδάλου Novartis, αλλά αρνήθηκε όσα ο ίδιος είχε καταθέσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η κατάθεση του πρώην συμβούλου στο υπουργείο Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική, Νίκου Μανία, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο παίρνονταν οι αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων, αλλά συνοδεύτηκε και από αντιφάσεις.

Βουλευτές που ήταν παρόντες στην επιτροπή περιγράφουν έναν φοβισμένο άνθρωπο. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, τόσο ο ίδιος όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον έχουν δεχτεί επιθέσεις, εκφοβισμούς και απειλές, μετά τα όσα κατήγγειλε στις αρχές για την υπόθεση, τόσο στην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου όσο και στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Κατάθεση Νίκου Μανία στην προανακριτική

Ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση Novartis Ν. Μανίας, πέραν του ότι έχει μηνυθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) για όσα κατέθεσε εναντίον του, χθες έγινε γνωστό ότι έχει ζητηθεί και από την Εισαγγελία Διαφθοράς να διερευνηθεί αν έχει υποπέσει και στο αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης.

Και αυτό γιατί ενώ αρχικά ο ίδιος είχε εμπλέξει τον Ανδρέα Λοβέρδο με περιγραφές για συχνές επισκέψεις του ισχυρού άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, στο υπουργείο του, με σακίδιο γεμάτο χρήματα και συναντήσεις με συνεργάτες του για θέματα φαρμάκων, στη συνέχεια τα αναίρεσε, λέγοντας ότι όσα κατέθεσε του τα... διάβαζαν οι εισαγγελείς και ο ίδιος δεν ξέρει τι υπέγραψε.

Αποτιμώντας την κατάθεσή του, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι ο μάρτυρας «επιβεβαίωσε και τεκμηρίωσε πλήρως την ύπαρξη του σκανδάλου Νovartis».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ν. Μανίας επέμεινε και δεν ανακάλεσε ούτε στο παραμικρό τις τέσσερις καταθέσεις που έδωσε στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. «Με βάση αυτές τις καταθέσεις επιβεβαιώνονται οι παράνομες υπερτιμολογήσεις δεκάδων φαρμάκων της Νovartis, όπως π.χ. οι τιμές για 40 φάρμακα βρέθηκε να είναι παράνομα αυξημένες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γεγονός που σύμφωνα με υπολογισμούς κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 65 εκατ. ευρώ», αναφέρουν.

Από την πλευρά τους, πηγές της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι ο Ν. Μανίας είναι ακόμη ένα πρόσωπο που καταγγέλλει πιέσεις να «δώσει» πολιτικούς, ενώ γύρω του αναπτύσσονται αμφιλεγόμενοι δικαστικοί χειρισμοί, όπως και σε άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση Novartis.

Ειδικότερα, με χθεσινό της έγγραφο προς την προανακριτική επιτροπή, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη υπενθυμίζει στους βουλευτές ότι έχει υποβάλει αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητώντας να διερευνηθεί το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Στο έγγραφο περιγράφουν ότι ο ίδιος ο κ. Μανίας ζήτησε να καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας και προσκόμισε και στοιχεία για την υπόθεση. Κατά την εξέτασή του, ο κ. Μανίας ρωτήθηκε για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και επί της ουσίας απάντησε στον καθέναν αυτό που ήθελε να ακούσει. Ερωτηθείς από τον Θάνο Πλεύρη (Ν.Δ.) αν τον πίεσε η κ. Τουλουπάκη να μιλήσει για πολιτικά πρόσωπα, απάντησε: «Ναι, για τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Γεωργιάδη», δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε ούτε τον έναν ούτε τον άλλο.

Διάψευση

Ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) τού υπενθύμισε όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία για σακίδια με χρήματα και επισκέψεις του Φρουζή στο υπουργείο Υγείας επί Λοβέρδου. «Το θέμα των χρημάτων το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν ήρθα εδώ να προστατεύσω κανέναν, αλλά δεν ήρθα εδώ για να κατηγορήσω άδικα. Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι δεν άφησα ποτέ την παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχει εμπλοκή από κανένα πολιτικό πρόσωπο», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων. Συμπλήρωσε ακόμη για τον Κ. Φρουζή πως «όταν με ρώτησαν αν έχω ακούσει ότι πήγαινε στο υπουργείο, είπα “ναι, ότι το έχω ακούσει”. Ποτέ δεν τον είδα. Επιβεβαίωσα ό,τι είχα ακούσει».

Στη συνέχεια απαντώντας στην Ευαγγελία Λιακούλη (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), υποστήριξε ότι όσα κατήγγειλε δεν ήταν δική του μαρτυρία αλλά του διάβαζαν στην Εισαγγελία καταθέσεις από τη δικογραφία επί πέντε ώρες και μετά συμπεριλήφθηκαν στην κατάθεσή του, την οποία και υπέγραψε. Οπως είπε, το έκανε χωρίς την παρουσία δικηγόρου και χωρίς καν να τη διαβάσει. «Τρεις ή τέσσερις φορές με ρώτησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς για αξιόποινες πράξεις και εγώ δήλωσα ρητά ότι δεν γνωρίζω αξιόποινες πράξεις. Τότε μου είπαν “αφού δεν ξέρετε εσείς, να σας διαβάσουμε εμείς μερικά και να μας πείτε αν τα ξέρετε”», σημείωσε.

Γιάννης Ραγκούσης

Ακολούθησε όμως η εξέταση από τον Γιάννη Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ), όπου εκεί αναίρεσε όσα είχε πει περί πιέσεων της κ. Τουλουπάκη για τα πολιτικά πρόσωπα. Διευκρίνισε ότι αναφερόταν απλά σε επανάληψη ερωτήσεων να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, κάτι το οποίο, όπως πρόσθεσε μετά, δεν ήταν παράλογο.

Περιέγραψε ακόμη ότι δέχτηκε σωρεία απειλών, ότι του έκαψαν το αυτοκίνητό του, ενώ αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις πιέσεις που βίωσε και ο αδερφός του. «Απείλησαν ότι θα με διαλύσουν», φέρεται να δήλωσε.

Στην αρχή της κατάθεσής του, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνώρισε όσα έχει πει, ότι τον Ιούνιο του 2011 κλήθηκε να υπολογίσει τις τιμές των φαρμάκων με διαφορετικά σενάρια και από τον υπολογισμό προέκυπτε μια διαφορά 65 εκατομμυρίων μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση Λοβέρδου.

Απαντώντας στον πρόεδρο της επιτροπής Γιάννη Μπούγα (Ν.Δ.), αρνήθηκε ωστόσο ότι ο υπουργός είχε κάνει παρέμβαση. Οπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ν.Δ., «η πολιτική ηγεσία αρκείται στην υπογραφή. Από τη γνώση που είχα, το δελτίο τιμών ακολουθούσε όλη τη σειρά που προβλεπόταν. Οταν έφτανε στα χέρια του υπουργού ήταν εκτυπωμένο από την αρχή».

Φρουζής:

Επιμένει στα περί πιέσεων

Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί πιέσεων που δέχθηκε από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για να καταθέσει σε βάρος πολιτικών χωρίς στοιχεία, υποστήριξε το πρώην στέλεχος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής επανέλαβε και ενώπιον του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού τα όσα είχε καταθέσει και ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, περιγράφοντας δύο άτυπες συναντήσεις του με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπου του ζητήθηκε να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων. Ο κ. Φρουζής, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι «η διαδικασία και η κατάθεση είναι μυστική, από την αρχή το έχω σεβαστεί ευλαβικά. Είμαι σίγουρος ότι η αλήθεια λάμπει ήδη».

 

ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου
Ταυτόσημη «ετυμηγορία» από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ενοχοποιεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς ● Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο.
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Θα φύγουμε από την προανακριτική
Εντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόθεση της πλειοψηφίας να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι. Ζητήθηκε γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Τι κατέθεσε...
ΣΥΡΙΖΑ: Θα φύγουμε από την προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Ανάβει φωτιές το FBI
Ενα πακέτο αποκαλυπτικών εγγράφων του FBI έφτασε από χθες το μεσημέρι στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τις ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ανάβει φωτιές το FBI
ΒΟΥΛΗ
Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο... Σαμαράς;
Μετά τις θυελλώδεις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στρέφεται τώρα στα πολιτικά πρόσωπα.
Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο... Σαμαράς;
ΒΟΥΛΗ
Δεν τους άρεσε η «Κελέση»
Στην κατάθεσή της στην προανακριτική, η προστατευόμενη μάρτυρας «Κελέση» φέρεται να επέμεινε σε όσα έχει πει στις δικαστικές αρχές ● Σε αδιέξοδο βρέθηκαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεν τους άρεσε η «Κελέση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας