• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.4°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.0°C / 10.5°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  4 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  5 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.8°C
  3 BF
  77%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  96%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  1 BF
  86%
Από τη συζήτηση της ερώτησης σήμερα στην Ολομέλεια / ΕUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φωτογραφική διάταξη υπέρ εκπτωτικών χωριών καταγγέλλει η Σ. Σακοράφα

 • A-
 • A+
Την υπουργική απόφαση για τη λειτουργία τις Κυριακές συγκεκριμένων εμπορικών κέντρων στα Σπάτα Αττικής καταγγέλλει η Σοφία Σακοράφα κατηγορώντας την κυβέρνηση για φωτογραφική διάταξη με την οποία ευτελίζεται η εκτελεστική εξουσία. 

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι με κυβερνητική ευθύνη διαμορφώνονται συνθήκες, όχι ελεύθερης αγοράς, αλλά αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού «αποδεικνύεται ότι όλη η φιλολογία της ΝΔ περί προστασίας της μεσαίας τάξης ήταν φθηνή προεκλογική συνθηματολογία».

«Ξέρετε καλά κ. Γεωργιάδη ότι ο τύπος και η κοινή γνώμη βοά κάνοντας λόγο για ρουσφέτι του Υπουργού και για φωτογραφική διάταξη. Γνωρίζετε επίσης ότι τα αντίστοιχα συμφέροντα έχουν ονοματεπώνυμο: εκπτωτικό χωριό McArthurGlen και Smart Park» σημείωσε η κ. Σακοράφα.

Και συνέχισε τονίζοντας: «Είναι γνωστό κ. Γεωργιάδη ότι είστε υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές. Σήμερα όμως δεν μιλάμε για αυτό το ζήτημα αλλά για μια συγκεκριμένη απόφαση σας που αποδίδει το δικαίωμα αυτό σε συγκεκριμένες και κατονομαζόμενες επιχειρήσεις».

«Η θέσπιση φωτογραφικών διατάξεων και μάλιστα με σκοπό την εξυπηρέτηση μεμονωμένων οικονομικών συμφερόντων υποβαθμίζει την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και πλήττει ευθέως την αξιοπιστία του» πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι για να προχωρήσει στην έκδοση της επίμαχης απόφασης αγνόησε πλήρως και περιφρόνησε «όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις που διαφωνούν με αυτήν την ρύθμιση καθότι πλήττονται άμεσα. Τόσο το επαγγελματικό επιμελητήριο όσο και η ΕΣΣΕ θεωρούν την απόφαση καταστρεπτική». 

«Από ότι φαίνεται κ. Υπουργέ η κυβερνητική πολιτική και το σχέδιο σας για την ανάπτυξη εξαντλείται στην κατ’ εξακολούθηση θέσπιση τέτοιων μεμονωμένων φωτογραφικών ρυθμίσεων, μερικές δε είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και υποβάλλονται στην αρχή της κομματικής πειθαρχίας» συμπλήρωσε.

Η κ. Σακοράφα σχολίασε πως «είναι σαφές ότι στην απάντηση του ο κ. Γεωργιάδης απορρίπτει την θετική διάκριση υπέρ του ασθενέστερου μικρομεσαίου και μικρού εμπορικού κόσμου και ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων

Αδ. Γεωργιάδης: Αν δεν εκδίδαμε την απόφαση, θα επιτρέπαμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανάποδη

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανοίξει γενικά ζήτημα Κυριακών και πως «τόσο ο νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και αυτός που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα ρυθμίζει επαρκώς το ζήτημα και δίνει εργαλεία στον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης και τους οικείους περιφερειάρχες να ρυθμίσουν επαρκώς την αγορά».

Απαντώντας στην ερώτηση από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για άνοιγμα όλο τον χρόνο, αλλά κατά την τουριστική περίοδο, από Μάρτιο έως Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι «στην τουριστική περίοδο, εκεί που μαζεύεται πολύς κόσμος, πρέπει να είναι ανοιχτά τα εμπορικά τις Κυριακές».

Εκτίμησε ότι αυτά δεν είναι στον αστικό ιστό για να πλήξουν τα μικρομεσαία καταστήματα. Επίσης, ότι λόγω του ζωολογικού πάρκου που βρίσκεται δίπλα στα εμπορικά κέντρα, μαζεύεται κόσμος, «δεν μπορείς να πλησιάσεις από τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι εάν η κυβέρνηση δεν εξέδιδε την απόφαση αυτή, θα επέτρεπε αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανάποδη, διότι ένα χιλιόμετρο μακρύτερα, απέναντι από το αεροδρόμιο, λειτουργούν άλλα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν τις Κυριακές.

Όσο για τις αντιδράσεις των ενώσεων εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων, ανέφερε ότι έχουν κάθε δικαίωμα να προσφεύγουν κατά σχετικών υπουργικών αποφάσεων, ωστόσο, «να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής σε αυτή τη χώρα.

»Όσοι πάμε στο εξωτερικό, γνωρίζουμε ότι στις περισσότερες χώρες τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί. Είμαστε μια τουριστική χώρα, και θέλουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας. Θέλουμε να δείξουμε στους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι φιλική επιχειρηματικά χώρα [..] Να μη χτυπάμε και αυτές που ήρθανε» είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Τσακαλώτου στη Βουλή
Το άσπρο-μαύρο εξακολουθεί να κάνει και από βήματος της Βουλής ο Αδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να διαφυλάξει ό,τι απέμεινε από το «γόητρο» της κυβέρνησης.
Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Τσακαλώτου στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Υπάρχει κρίση δημοκρατίας; - Κόντρα Τσακαλώτου - Γεωργιάδη στη Βουλή
Κόντρα με θέμα τις υποκλοπές ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και του πρώην υπουργού Οικονομικών. Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην Βουλή με τον Άδωνη Γεωργιάδη να σχολιάζει την αναφορά του...
Υπάρχει κρίση δημοκρατίας; - Κόντρα Τσακαλώτου - Γεωργιάδη στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
«Ασήμαντη ιστορία» για τον Άδωνη το θέμα Μαραβέγια
Νέες διευκρινίσεις θέλησε να δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης για τα ερωτήματα που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έγκριση επενδυτικού σχεδίου της συζύγου του βουλευτή της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μαραβέγια.
«Ασήμαντη ιστορία» για τον Άδωνη το θέμα Μαραβέγια
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας με τις ψήφους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση της επιτροπής της Βουλής για το τελικό σχέδιο εξυγίανσης πριν αυτό κατατεθεί στο δικαστήριο....
Πέρασε το νομοσχέδιο για τα ναυπηγεία Ελευσίνας με τις ψήφους Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Στυγνός εκβιασμός Γεωργιάδη με μοχλό πίεσης τους εργαζομένους στα ναυπηγεία
Ευθεία απειλή για απολύσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπ. Ανάπτυξης, προσπαθώντας να αποσπάσει εκβιαστικά την ψήφο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο νομοσχέδιο...
Στυγνός εκβιασμός Γεωργιάδη με μοχλό πίεσης τους εργαζομένους στα ναυπηγεία
ΒΟΥΛΗ
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει ο Γεωργιάδης το πόρισμα για τις πρακτικές των τραπεζών
Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιμένει ο υπουργός Ανάπτυξης για να δράσει όσον αφορά τις απαράδεκτες πρακτικές των τραπεζών, παρά την καταγγελία του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη, ότι...
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει ο Γεωργιάδης το πόρισμα για τις πρακτικές των τραπεζών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας