Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»

Στιγμιότυπο από την προανακριτική της Βουλής

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν δέχτηκα καμία πίεση για τη Novartis»

  • A-
  • A+
Στην προανακριτική της Βουλής «έσπασε την σιωπή του» ο εισαγγελέας Αθανασίου καταγγέλλοντας σοβαρές παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, χωρίς να έχει ενημερώσει ποτέ γι’ αυτές τη Δικαιοσύνη ● Ο ίδιος πάντως φέρεται να δήλωσε πως δεν είχε ακούσει τίποτα για «Ρασπούτιν».

Αντίστοιχη των προσδοκιών της κλήτευσής του αποδείχτηκε η κατάθεση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, στην προανακριτική της Βουλής, αφού προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου - προκαλώντας την ίδια στιγμή σοβαρά ερωτήματα για τη μέχρι χθες σιωπή του.

Ο ίδιος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις όταν ρωτήθηκε σχετικά, δικαιολογώντας εν μέρει τις ακαριαίες δηλώσεις του πρώην υπουργού περί ρεβανσισμού, αντίστοιχου προς αυτόν που καταλογίζει στην ορκισμένη πολέμιό του Ελένη Ράικου. Ο Π. Αθανασίου φέρεται πάντως πως την διέψευσε ως προς το «κοινό μυστικό για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου», δήλωσε πως σε εκείνον δεν είχε αναφέρει ποτέ κάτι σχετικό και πως δεν είχε ακούσει ποτέ το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος προσήλθε στην επιτροπή με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας (Ν.Δ.- ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και ύστερα από τις υποδείξεις της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς για το πρόσωπο που θα κατήγγειλε παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σε δικαστικές υποθέσεις. Ο ίδιος τις επιβεβαίωσε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο παράλληλα πως δεν δέχτηκε ποτέ την παραμικρή πίεση στο πλαίσιο της διερεύνησης για τη Novartis.

Oπως έγινε γνωστό, ο Π. Αθανασίου αναφέρθηκε σε ειδικό ενδιαφέρον του Δημ. Παπαγγελόπουλου για έτερες πολύκροτες υποθέσεις (για τη Μarfin και τον Ανδρ. Βγενόπουλο, για καναλάρχες και ειδικότερα τον Γ. Αλαφούζο), σε μεροληπτική αντιμετώπιση (για την Τράπεζα Πειραιώς και τον Μιχ. Σάλλα), σε «αντιδικονομικές» ενέργειες (στη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ) έως και για στοχοποίηση προσώπων (π.χ. στην περίπτωση του δημοσιογράφου Γ. Παπαχρήστου).

Οταν ωστόσο ρωτήθηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης γιατί δεν κατήγγειλε τίποτα υπηρεσιακά, με βάση τον νόμο και τις υποχρεώσεις του έναντι στην ιδιότητά του, ο ίδιος φέρεται να απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν έκανα κάτι, γιατί όποιος και να με πάρει τον αγνοώ. Εγώ έκανα τη δουλειά μου κι εδώ ήρθα επειδή με καλέσατε» είπε, προσθέτοντας πως κανείς και ποτέ δεν του κατηύθυνε τη βούληση.

Οι υποθέσεις

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Π. Αθανασίου ισχυρίστηκε πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις υποθέσεις καναλαρχών αλλά και με τη Marfin και τον Ανδρ. Βγενόπουλο, πιέζοντας μάλιστα τους αρμόδιους εισαγγελείς να ασκήσουν διώξεις χωρίς αντικειμενικά δεδομένα. Υποστήριξε πως ζητούσε από τον ίδιο συστηματική ενημέρωση, πως τον πίεζε συγκεκριμένα για τον Αλαφούζο και πως επιδίωκε ταχύτητα στην εξέλιξη της διερεύνησης.

Ειδικότερα για τον Βγενόπουλο φέρεται να δήλωσε πως οι πιέσεις ήταν αφόρητες, σε σημείο μάλιστα απειλής πως εάν δεν τελείωνε γρήγορα ο φορολογικός έλεγχος, τότε θα έβγαινε στα κανάλια και θα κατηγορούσε τους ελεγκτές πως τα είχαν «αρπάξει». Και πως επιδίωξε να ενοχοποιήσει τον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο, ζητώντας από τον ίδιο να κατασκευάσει στοιχεία εναντίον του.

Υποστήριξε επίσης πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να μπλοκάρει την εξέλιξη της διερεύνησης για την Τράπεζα Πειραιώς, ζητώντας μάλιστα από τον ίδιο να μην ασκηθούν διώξεις κατά του Μιχ. Σάλλα και άλλων στελεχών. Επικαλούμενος ειδικότερα σχετικές συνομιλίες τους, υποστήριξε πως ο Δημ. Παπαγγελόπουλος του ζητούσε συστηματική ενημέρωση και κυρίως για το σχετικό πόρισμα. Και πως όταν αυτό υποβλήθηκε, του ζήτησε να μην ασκήσει δίωξη με το πρόσχημα της εκλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου.

«Το επιχείρημα που μου πρόβαλλε ήταν ότι πρόκειται να ορίσουν αντικαταστάτη του κ. Σάλλα και πως θα είναι καλό για το έθνος να οριστεί Ελληνας, δεδομένου του ενδιαφέροντος ενός ξένου fund, και αν έβγαιναν στον αέρα οι διώξεις τότε θα επιδίωκαν να βάλουν ξένο αντικαταστάτη στην Πειραιώς» φέρεται να δήλωσε ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος τον Απρίλιο τον 2016 άσκησε διώξεις, γεγονός που προκάλεσε, όπως φέρεται να είπε, τον θυμό του Παπαγγελόπουλου, ο οποίος και του ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν τον ενημέρωσε. Και όταν ο εισαγγελέας του απάντησε πως ενημέρωσε εκείνους που έπρεπε, ο τότε υπουργός του είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως του έκανε ζημιά. «Πώς θα κρατήσω τώρα εγώ την υπόθεση;» αναρωτήθηκε -κατά τον Π. Αθανασίου- ο Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τέλος, ο κ. Αθανασίου δήλωσε πώς είχε ζήτησε τη συνδρομή του Δημ. Παπαγγελόπουλου (με τον οποίο, όπως εξήγησε, διατηρούσαν φιλικές σχέσεις από τη δεκαετία του ’80) στη σχετική διερεύνηση. Στο σημείο αυτό μίλησε για «αντιδικονομικό» περιστατικό, υποστηρίζοντας πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τον παρέκαμψε, όταν, αντί να τον ενημερώσει για τις καταγγελίες του εκδότη της «Δημοκρατίας» που αναφέρονταν σε εμπλοκή των Σ. Μυωνή και Στ. Παπασταύρου σε «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», κινήθηκε προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και στη συνέχεια στην Ελ.Τουλουπάκη.

Για αύριο Πέμπτη προγραμματίστηκε η ακρόαση του Νίκου Μανία, ενώ για την ερχόμενη Τρίτη η κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, (εφόσον αποδεχτεί και δεν αποστείλει υπόμνημα).

Η αντίδραση Παπαγγελόπουλου

Στη δικαιοσύνη εναντίον του Παναγιώτη Αθανασίου προτίθεται να προσφύγει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να αποκαλύψει «τους λόγους για τους οποίους δεν του επιτρέπεται να ασκεί πλέον τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας». Αντιδρώντας στην κατάθεσή του στην προανακριτική, ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε τον εισαγγελέα Εφετών για ρεβανσιστικές ενέργειες εναντίον του, αναφερόμενος ειδικότερα σε «μένος και πικρία» γιατί δεν ανανεώθηκε η θητεία του στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

«Ο κ. Αθανασίου χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευάσει τα αισχρά ψέματά του προκειμένου να εναρμονιστεί με την πλημμυροπαθή κ. Ράικου, η οποία με στημένη αναφορά στο όνομά του προκάλεσε την κατάθεσή του» δήλωσε. «Τους ενώνει σίγουρα η πίκρα και το μένος της μη παραμονής στις θέσεις τους για μια ολόκληρη εξαετία. Ο κ. Αθανασίου δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, είναι ψεύτης και βραδυφλεγής».

Οι δηλώσεις του αναγνώστηκαν από τον πρόεδρο της προανακριτικής, Γ. Μπούγα, ώστε να σχολιαστούν από τον Π. Αθανασίου. « Ηρθα σήμερα, ορκίστηκα και είπα την αλήθεια. Αυτό ο κ. Παπαγγελόπουλος το ξέρει πολύ καλά, ας κάνει ό,τι νομίζει. Ο,τι και να κάνει θα πάει στον βρόντο, γιατί όσα ανέφερα είναι απολύτως αληθή. Ουδέν άλλο σχόλιο» απάντησε.

ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνη παρωδία
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της προανακριτικής, καταγγέλλοντας ως «αδιανόητη και πρωτοφανή» την απόφαση της πλειοψηφίας να απορρίψει τους μάρτυρες που πρότεινε η πτέρυγα.
Επικίνδυνη παρωδία
ΒΟΥΛΗ
Κατήγγειλε παραβίαση δικαιωμάτων και αποχώρησε από την προανακριτική
Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να τόνισε πως η επιτροπή δεν αποδέχθηκε μια σειρά αιτημάτων του, όπως η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή με τον Αντ. Σαμαρά
Κατήγγειλε παραβίαση δικαιωμάτων και αποχώρησε από την προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Στην Εισαγγελία το στικάκι Μιωνή
Τον πλήρη φάκελο των στοιχείων που έχει στη διάθεση της σχετικά με τις καταγγελίες Μιωνή καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της συνομιλίας του επιχειρηματία με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, απέστειλε...
Στην Εισαγγελία το στικάκι Μιωνή
ΒΟΥΛΗ
Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής
«Χαστούκι» στην κυβερνητική πλειοψηφία για το αίτημα να κληθούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis.
Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Τον αναγκάζουν να καταθέσει χωρίς να έχει τα έγγραφα της δικογραφίας
Σε ακόμα μια κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων προέβη η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis
Τον αναγκάζουν να καταθέσει χωρίς να έχει τα έγγραφα της δικογραφίας
ΒΟΥΛΗ
Στον αέρα η κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων στην προανακριτική
Σε νέο φιάσκο φαίνεται πως οδηγείται η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis.
Στον αέρα η κλήση μη πολιτικών προσώπων ως υπόπτων στην προανακριτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας