Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέρασε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ
Eurokinissi

Πέρασε η μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

  • A-
  • A+

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέα Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης πέρασε νομοσχέδιο με τίτλο: «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές  Ίδρυμα  Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας που κυρώθηκε με τον νόμο 4564/2018 (Α΄170)». «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Οι τέσσερις συμβάσεις του Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, περιλαμβάνουν δωρεές του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Ε. Νιάρχος»

  • στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για εξοπλισμό και υποτροφίες στη Σχολή Επιστημών Υγείας
  • στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για εξοπλισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νοσηλευτών
  • στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας του ΕΚΠΑ για εκπαιδευτικά προγράμματα στον τομέα του τραύματος, εξοπλισμό χειρουργικών προσομοιωτών κά
  • στη χρηματοδότηση πενταετούς προγράμματος για την Πρόληψη και Εκπαίδευση Ελέγχου των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής.

Στο νομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία, απαλλάσσονται για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως 31/12/2020 από τη συμμετοχή στους στη φαρμακευτική δαπάνη, όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης:

  • η παράταση κατά δύο χρόνια (έως 31/12/2021) ο χρόνος ισχύος της απαγόρευσης υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, σε ιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου γιατρού ΕΣΥ, εκτός εάν παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή,
  • βελτιστοποιείται η διαδικασία χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση.
  • προβλέπεται η δημιουργία εφαρμογής με την ονομασία "Εφαρμογή διάθεσης ΦΥΞ" στην οποία θα έχουν πρόσβαση διαδικτυακά οι ασθενείς, προκειμένου να δηλώσουν ως δικαιούχοι τον τόπο παράδοσης ΦΥΚ σε ιδιωτικό φαρμακείο ή την κατοικία τους.

Ο παριστάμενος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε ότι η καρδιά της συγκεκριμένης τροπολογίας αφορά στην υποχρέωση 450.000 χαμηλοσυνταξιούχων να συμμετέχουν στο 25% της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όταν συμπαρασύρθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου που κατήργησε το ΕΚΑΣ. «Ρυθμίζουμε, καταρχάς για ένα έτος, ότι δεν επιβαρύνονται οι συμπολίτες μας, που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, στην επιβάρυνση του 25% στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση» είπε ο κ. Κικίλιας. Η τροπολογία έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25, που δήλωσε "παρών".

Σημειώνεται ότι δεν ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο οι τροπολογίες που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προτεινόταν η μετατροπή των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των Δήμων και των νομικών τους προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα σε οργανικές μονάδες των Δήμων.

Οι τροπολογίες που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής ήταν (α) για την «Ολιστική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος και ουσιαστική στήριξη της οικογένειας» και (β) για την ανάκτηση της αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και την ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τις τροπολογίες είχε υπογράψει το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά. Με την πρώτη εκ των δύο τροπολογιών, η οποία βασίζεται στα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό του 2018, πέραν του επιδόματος γέννησης, προτεινόταν η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό από νεοσυσταθείσα Εθνική Επιτροπή Δημογραφικής Πολιτικής, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τα τρία (3) πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, η δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης στους Δήμους, η επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών για σκοπούς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, η ρήτρα διατήρησης των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών παράλληλα με την ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών στις πολύτεκνες, και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΟΥΛΗ
Πρώτο βήμα για πρόσβαση ασθενών σε ελληνική κάνναβη
Έγινε το πρώτο βήμα για την πρόσβαση των ασθενών, νόμιμα, σε ελληνικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που φέρει τις υπογραφές -μεταξύ άλλων- των υπουργών...
Πρώτο βήμα για πρόσβαση ασθενών σε ελληνική κάνναβη
ΒΟΥΛΗ
Γιατροί και αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή ωραρίου
«Fast-track διάλυση των ζωών τους» βλέπουν οι γιατροί πίσω από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας και αφορά τα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών, ενώ την κυβέρνηση επέπληξαν Ν.Δ., ΔΗΣΥ, ΚΚΕ...
Γιατροί και αντιπολίτευση κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή ωραρίου
ΒΟΥΛΗ
Στην Ολομέλεια το ν/σ που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις
Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοθέτημα της Ν.Δ. για τον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας, που σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.
Στην Ολομέλεια το ν/σ που αντιμετωπίζει τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις
ΒΟΥΛΗ
Στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την ιδιωτική εκπαίδευση [Live]
Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο περιλαμβάνει πολλές προβληματικές διατάξεις για τους εκπαιδευτικούς.
Στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την ιδιωτική εκπαίδευση [Live]
ΒΟΥΛΗ
Επαναφέρει η κυβέρνηση τη λειτουργία της Βουλής μετά την κατακραυγή
Μετά τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης για πλήρη φίμωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η πλειοψηφία υποχώρησε εν μέρει.
Επαναφέρει η κυβέρνηση τη λειτουργία της Βουλής μετά την κατακραυγή
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή η ΠΝΠ για τη στήριξη κοινωνίας και επιχειρηματικότητας
Με τη διαδικασία του επείγοντος κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η 4η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις ρυθμίσεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Κατατέθηκε στη Βουλή η ΠΝΠ για τη στήριξη κοινωνίας και επιχειρηματικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας