Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοι πλην Ν.Δ. κατά του άρθρου 50
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι πλην Ν.Δ. κατά του άρθρου 50

  • A-
  • A+
Μόνο με ψήφους της συμπολίτευσης πέρασε από τη Βουλή η επίμαχη διάταξη για τα κολέγια - Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση ● Συνεχίζονται οι πιέσεις προς την Κεραμέως να αποκαλύψει την αλληλογραφία με την Κομισιόν.

Αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εφαρμογή της ρύθμισης που αναβαθμίζει πλαγίως τα κολέγια δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, οπότε και σκοπεύει να επιστρατεύσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα προκειμένου να υποχρεωθεί η υπουργός Παιδείας να αποκαλύψει την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα θέματα επαγγελματικής ισοτιμίας.

Ετσι, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαπιστώνει πως η Νίκη Κεραμέως εξακολουθεί να «κωφεύει» στις σφοδρές αντιδράσεις τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και σύσσωμης πλέον της αντιπολίτευσης, ενδέχεται να ζητήσει άμεσα τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο πρότασης μορφής εναντίον της υπουργού Παιδείας.

Το επίμαχο άρθρο 50 -του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση που πέρασε πρόσφατα από την Ολομέλεια, με τον πρωθυπουργό να τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα- ψηφίστηκε χθες το πρωί (στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ) μόνο από 153 βουλευτές της κυβερνητικής πτέρυγας. Καταψηφίστηκε από 136 βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να ζητούν από τη Νίκη Κεραμέως έστω και την τελευταία στιγμή να το αποσύρει.

Δεδομένου ότι η υπουργός Παιδείας αρνείται να καταθέσει στη Βουλή το έγγραφο υλικό που της ζητήθηκε και αφού έγινε γνωστό πως η ίδια αγνόησε το νομικό οπλοστάσιο που της είχε διαθέσει το αρμόδιο, για την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων, όργανο (ΔΟΑΤΑΠ), οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης συντόνισαν τα πυρά τους εναντίον της. Κατήγγειλαν δε ξεκάθαρα σκοπιμότητα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων κόντρα στις απαγορεύσεις του Συντάγματος (άρθρο 16), αλλά και παρελκυστικούς χειρισμούς σχετικά με την ενημέρωση της Ολομέλειας εν όψει της σχετικής ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται πως η Νίκη Κεραμέως αρνείται να καταθέσει την αλληλογραφία του υπουργείου Παιδείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων επιχείρησαν να ανακόψουν την εξέλιξη της χθεσινής διαδικασίας ζητώντας να τοποθετηθούν σχετικά – αίτημα που απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής καθώς δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους:

Απόκρυψη στοιχείων

«Καταγγέλλουμε την υπουργό Παιδείας για απόκρυψη των στοιχείων τα οποία θεωρούμε ότι είναι σοβαρότατα και η Βουλή ψήφισε χωρίς να έχει πλήρη γνώση», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλούμενη η ίδια το επίσημο έγγραφο με την επιχειρηματολογία του ΔΟΑΤΑΠ, υποστήριξε ότι «η υπουργός σκόπιμα παραπλάνησε και παραπληροφόρησε την εθνική αντιπροσωπεία, καθώς δεν κατέθεσε ποτέ τα απαραίτητα έγγραφα και την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Καταλήγοντας η κ. Ξενογιαννακοπούλου προειδοποίησε την κυβέρνηση πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιστρατεύσει όλα τα μέσα που παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής. «Είναι σίγουρο ότι όλη αυτή η επιχειρηματολογία θα βρει τον δρόμο που χρειάζεται και στα δικαστήρια, διότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος», υπογράμμισε.

«Πρώτη φορά αποκρύπτονται στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα ψηφίσει κάθε βουλευτής», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η Χαρά Κεφαλίδου. Δήλωσε μάλιστα και την πρόθεση του κόμματός της να εξαντλήσει επίσης όλα τα μέτρα προκειμένου, όπως είπε, να αναδειχθεί η αντικοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γ. Δελής δήλωσε πως το κόμμα του παραδίδει πλέον τη σκυτάλη των αντιδράσεων στο κίνημα, προκειμένου «το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στην πράξη». Την άμεση απόσυρση της ρύθμισης ζήτησε από την πλευρά του ΜέΡΑ25 και ο Κλ. Γρηγοριάδης, ενώ ο Κ. Μπούμπας από την Ελληνική Λύση μίλησε για τα «αμφιβόλου ποιότητος» κολέγια.

Απάντηση από εκπαιδευτικούς και φοιτητές

Με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή απάντησαν, χθες, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που εξισώνει τους τίτλους των δημόσιων πανεπιστημίων με εκείνους των κολεγίων. «Πτυχία με δουλειά, πτυχία με αξία, όχι διαβατήρια για την ανεργία», φώναζαν τα μέλη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.

Για τον αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, Γιώργο Τρούλη, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», ανοίγει μια νέα αγορά κολεγίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος: «Η διάταξη που ψηφίστηκε βάζει από την πίσω πόρτα την αναγνώριση των κολεγίων με εργασιακά δικαιώματα στο Δημόσιο, κάτι το οποίο καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε όλα αυτά τα χρόνια.

Ενώ το υπουργείο Παιδείας διατείνεται ότι είναι κοινοτική οδηγία, οι προκάτοχοι της κ. Κεραμέως δεν έκαναν αυτήν την κίνηση γιατί απλά δεν υφίσταται ως υποχρέωση η εκπαίδευση να εντάσσεται σε αυτές τις ρυθμίσεις. Τα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των χωρών της Ευρώπης είναι διαφορετικά, οπότε δεν μπορούν να εξισώνονται τα πτυχία των κολεγίων».   Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος 

ΒΟΥΛΗ
Αναζητούν συμμαχίες για το άσυλο
Οι ρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση που επιφέρουν αλλοίωση του αποτελέσματος της απλής αναλογικής, η παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ο «αποκεφαλισμός» της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρέθηκαν στο...
Αναζητούν συμμαχίες για το άσυλο
ΒΟΥΛΗ
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»
Με την αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ευνοεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων σε βάρος των διδασκόντων.
Ακάθεκτη η Κεραμέως με «κλειστά τα αυτιά»
ΒΟΥΛΗ
Οι «προφητικές» ερωτήσεις Πλεύρη στον Παππά
Προανακριτική: από τον Μάρτιο γνώριζε η Ν.Δ. το περιεχόμενο της ηχογράφησης Μιωνή όπως δείχνουν τα πρακτικά της κατάθεσης Παππά ● Για «ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης» έκανε λόγο χτες ο Δ. Παπαγγελόπουλος.
Οι «προφητικές» ερωτήσεις Πλεύρη στον Παππά
ΒΟΥΛΗ
Καλωσορίζουν τους επενδυτές και στη... δημόσια εκπαίδευση
Ψηφίζεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο εν μέσω καταγγελιών για μετατροπή της Παιδείας σε αρένα ιδιωτικών συμφερόντων και άκρατου ανταγωνισμού.
Καλωσορίζουν τους επενδυτές και στη... δημόσια εκπαίδευση
ΒΟΥΛΗ
«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»
Με σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ● Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, αναμένονται παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.
«Νομοθετείτε υπέρ της παραπαιδείας και των ιδιωτών...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας