• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%

Η Ελένη Ράικου αποδόμησε μόνη της την κατάθεσή της

 • A-
 • A+

Η Ελένη Ράικου, στη διάρκεια της τρίτης κατάθεσής της στην προανακριτική ισχυρίστηκε ότι, ενώ δεν είχαν προκύψει ακόμα αναφορές για πολιτικά πρόσωπα, ο Παπαγγελόπουλος από τον Μάρτιο του 2017 την πίεζε να στείλει την υπόθεση στη Βουλή! Επιπλέον η ίδια αποκάλυψε ότι γνώριζε (πριν παραιτηθεί) ότι είχαν καταθέσει στην Αμερική ήδη από τον Αύγουστο του 2016 κάποιοι από τους προστατευόμενους μάρτυρες που κρίθηκαν εκεί απολύτως αξιόπιστοι. Παραδέχθηκε πως δεν γνώριζε τι έχουν καταθέσει, και επομένως θα ήταν αδύνατο να της ζητηθεί οποιουδήποτε είδους κατασκευή για πολιτικά πρόσωπα.

Γνωρίζοντας πλέον ότι κάποιοι από τους προστατευόμενους μάρτυρες στις ΗΠΑ είναι τα ίδια πρόσωπα με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα, παραμένει ερωτηματικό πώς «κατασκεύασε» στις ΗΠΑ τους μάρτυρες αυτούς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός. 

Ακολούθησε  σε γενικές γραμμές ο εξής διάλογος: 

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εσείς αυτούς που εδώ έχουν καταθέσει ως προστατευόμενοι μάρτυρες, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είπατε προηγουμένως ότι δεν τους γνωρίζετε.

ΡΑΪΚΟΥ: Όχι.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Προηγουμένως είπατε -και συνάγεται και από το έγγραφο που σας διάβασε ο κύριος πρόεδρος- ότι κάποιοι απ' αυτούς (ΗΠΑ και Ελλάδα) είναι κοινοί (μάρτυρες). Ότι ίσως ένας είναι διαφορετικός.
 
ΡΑΪΚΟΥ: Έτσι κατάλαβα από το έγγραφο που μου διάβασε.

Πρόεδρος της Επιτροπής: Το λέει η κ. Τουλουπάκη.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κυρία Ράικου, από την ώρα που οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην Ελλάδα είναι κάποιοι απ' αυτούς κοινοί με τους μάρτυρες που είχαν καταθέσει πριν από το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο του 2016, συνεπάγεται ότι η αξιοπιστία τους είχε κριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κανένας Παπαγγελόπουλος δεν μπορούσε να τους έχει στήσει για να καταθέσουν εκεί. Και αφού αυτοί, λοιπόν, οι αξιόπιστοι μάρτυρες, κυρία Ράικου, έχουν καταθέσει και στην Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να είναι σκευωρία την οποία έστησε ο Παπαγγελόπουλος, με μάρτυρες των οποίων η αξιοπιστία έχει διαπιστωθεί ερήμην του από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανύποπτο χρόνο;

ΡΑΪΚΟΥ: (...)Ξέρουμε τι έχουν πει στις αμερικάνικες αρχές; Ξέρουμε ότι έχουν καταθέσει τα ίδια πραγματικά περιστατικά; Αφήστε να έλθουν οι καταθέσεις από εκεί και να αξιολογηθούν...

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: (...) εδώ η κ. Ράικου ισχυρίστηκε κατ' επανάληψη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος με την κ. Τουλουπάκη, τη συνεργασία και τη συνέργεια της, έχουν στήσει τους μάρτυρες στην Ελλάδα. Και η κ. Ράικου πριν από λίγο παραδέχτηκε ότι κάποιοι από τους εδώ μάρτυρες, ήταν μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2016, ερήμην του κ. Παπαγγελόπουλου και της κ. Τουλουπάκη. Άρα, ο ισχυρισμός ότι υπάρχει σκευωρία, κύριε Πρόεδρε, της κ. Ράικου βασισμένη σε κατασκευασμένους μάρτυρες, πριν από λίγο κατέρρευσε, αποδομήθηκε, από την ίδια την κ. Ράικου.
Πρόεδρος της Επιτροπής: Στην Αμερική δεν ξέρουμε τι είπαν.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:  Άρα, η κ. Ράικου αποδέχεται ότι δεν γνωρίζει, τι έχουν πει στην Αμερική. Αποδέχεται ότι αυτοί οι ίδιοι έχουν έρθει στην Ελλάδα και έχουν καταθέσει. Και παρ' όλα αυτά η κ. Ράικου προχωράει και μιλάει για σκευωρία και κατασκευασμένους μάρτυρες. Πού τα στηρίζετε, λοιπόν, όλα αυτά που λέτε, κυρία Ράικου; Πουθενά. Πουθενά, αφού δεν ξέρετε τι έχουν πει στην Αμερική. Αφού λέτε, λοιπόν, κυρία Ράικου, ότι δεν γνωρίζετε τι κατέθεσαν στην Αμερική, πώς αποτολμάτε να ισχυρίζεστε ότι οι ίδιοι άνθρωποι, που δεν ξέρετε τι είπαν στην Αμερική, και οι οποίοι κατέθεσαν εδώ ως προστατευόμενοι μάρτυρες, είναι κατασκευασμένοι μάρτυρες, έχουν πει ψέματα, καθώς και ότι είναι κατασκευασμένοι από τον Παπαγγελόπουλο για να στηθεί σκευωρία;

ΡΑΪΚΟΥ: Απάντησα, κύριε Πρόεδρε;

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν απαντήσατε, κυρία Ράικου, το μόνο που κάνατε ήταν ότι κατέρρευσε η θεωρία σας περί σκευωρίας. Η θεωρία σας περί σκευωρίας θα μπορούσε να σταθεί και να τεκμηριωθεί αν λέγατε: «Εγώ ξέρω τι είπαν στην Αμερική. Να τι είπαν στην Αμερική, άλλα πράγματα είπαν στην Ελλάδα. Άρα, να ποιοι είναι οι κατασκευασμένοι μάρτυρες και να ποια είναι η σκευωρία».

Προσπαθώντας στη συνέχεια η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς να ξεκαθαρίσει τις αντιφατικές τοποθετήσεις της επανέλαβε ότι τον Φεβρουάριο την πήρε και τη ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία. 

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ωραία. Προσέξτε. Μέχρι και τον Νοέμβριο, το φθινόπωρο να πω του 2017 όλοι πια γνωρίζουμε ότι όνομα πολιτικού δεν είχε υπάρξει. Δεν υπήρξε ένας μάρτυρας μέχρι εκείνη την περίοδο που να έχει πει το τάδε όνομα πολιτικού. Ο κ. Παπαγγελόπουλος πώς είναι δυνατόν να σας ζητάει εσάς αν ξέρει τα στοιχειώδη της νομικής επιστήμης να στείλετε ένα φάκελο στη Βουλή, που για να τον στείλετε πρέπει να έχετε έναν κάποιον Ραγκούση που θα σας έχει καταγγείλει έναν κάποιο Παπαδόπουλο; Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, ο Παπαγγελόπουλος, που αυτό το γνωρίζει, ότι αν έχετε όνομα, όπως λέγατε σωστά, τότε θα το στέλνατε μόνη σας -αργούσατε;- να σας πίεζε για να το στείλετε; Αλλά ξέρουμε ότι όνομα δεν υπήρχε. Μπορείτε να εξηγήσετε τότε, κυρία Ράικου, και κάτι ακόμη; Γιατί να σας πιέζει αφόρητα ο κ. Παπαγγελόπουλος να στείλετε έναν φάκελο στη Βουλή, όταν δεν υπήρχε όνομα πολιτικού να έχει αναμειχθεί;

ΡΑΪΚΟΥ: Ήταν απόφαση εκ μέρους του. Είπα για κατασκευή στοιχείων. Τα είπα όλα αυτά...

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Δεν έχετε απαντήσει, κυρία Ράικου, μόνο με αυτό που είπατε τώρα. Έχετε απαντήσει λέγοντας ότι σας είπε τον Φλεβάρη να στείλετε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή και να αφήσετε τη Βουλή για τα περαιτέρω. Δεν έχετε πει ότι σας ζήτησε να κατασκευάσετε στοιχεία.

ΡΑΪΚΟΥ (Μάρτυς): Τα απάντησα όλα αυτά. Τα έχω απαντήσει.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Το απαντήσατε αυτό; Αυτό, όχι, δεν το απαντήσατε, κυρία Ράικου.

Πρόεδρος της Επιτροπής: Έχει απαντήσει.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε πάρα πολύ, κύριε πρόεδρε. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εδώ δεν θα υποτιμά τη νοημοσύνη μας η κυρία Ράικου. Αν της έλεγε και την πίεζε να κατασκευάσει στοιχεία, δεν θα της έλεγε την ίδια ώρα «στείλε τον φάκελο στη Βουλή». Αφού της έλεγε «στείλε τον φάκελο στη Βουλή», σημαίνει ότι για τον Παπαγγελόπουλο τον Μάρτιο υπήρχαν στοιχεία. Και στοιχεία πράγματι δεν υπήρχαν. Και το ξέρει και εκείνος και εμείς και όλοι και η κυρία Ράικου ότι αυτά εμφανίστηκαν από το φθινόπωρο. Άρα, δεν έχει πει αλήθεια η κυρία Ράικου όταν λέει ότι της είπε «στείλε τον φάκελο της NOVARTIS στη Βουλή» τον Μάρτιο.
Ή σας  έλεγε «στείλε τον φάκελο στη Βουλή» ή σας έλεγε «κατασκεύασε στοιχεία». Και τα δύο μαζί δεν μπορεί να σας τα έλεγε. Ποιο από τα δύο σας έλεγε;

ΡΑΪΚΟΥ: Απάντησα, κύριε Πρόεδρε. Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και εγώ αυτό λέω, κυρία Ράικου: Όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να περιφρουρήσετε την αξιοπιστία σας. Γιατί σας επισημαίνω και σας επαναλαμβάνω ότι ένα από τα δύο είναι ψέματα.  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Αλλη μία κατάθεση χωρίς... Παπαγγελόπουλο
Eχει πλέον προκύψει από την ογκώδη δικογραφία, τα στοιχεία, τις μαρτυρίες και τις έρευνες το πώς έφτιαξε η Novartis το μαύρο ταμείο στην Ελλάδα, ποια ήταν τα «παρένθετα» πρόσωπα και ποιες οι «τεχνικές» της...
Αλλη μία κατάθεση χωρίς... Παπαγγελόπουλο
ΒΟΥΛΗ
Βούτσης: Ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Το άρθρο 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών) έχει συζητηθεί εκτενώς αναφορικά με την ανάγκη τροποποίησής του. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και έκανε...
Βούτσης: Ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Αίτηση ακυρότητας από Παπαγγελόπουλο της διαδικασίας στη βουλή για τη Novartis
Υποστηρίζει ότι ήταν μη νόμιμη η εξαίρεση από την κοινοβουλευτική επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.
Αίτηση ακυρότητας από Παπαγγελόπουλο της διαδικασίας στη βουλή για τη Novartis
ΒΟΥΛΗ
Ποιοι συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο για την ποινική δίωξη Παπαγγελόπουλου
Η Βουλή των Ελλήνων θα γνωστοποιήσει στον Άρειο Πάγο τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που κληρώθηκαν. Θα ελέγξουν την άσκηση της ποινικής δίωξης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.
Ποιοι συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο για την ποινική δίωξη Παπαγγελόπουλου
ΒΟΥΛΗ
Η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου
Στο μικροσκόπιο του Δικαστικού Συμβουλίου –που θα συγκροτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή– τοποθετείται η παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας