Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημοκρατία με άρωμα γυναίκας
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοκρατία με άρωμα γυναίκας

  • A-
  • A+
Με 261 ψήφους από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέλεξε η Βουλή την Κατερίνα Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Παρών» από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση. «Εχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η νέα ΠτΔ, η οποία ορκίζεται στις 13 Μαρτίου.

Με ξεκάθαρη εικόνα για την εκπλήρωση του συνταγματικού ρόλου που αναλαμβάνει και συστολή απέναντι στην ιστορική της πρωτιά εμφανίστηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αμέσως μετά την εκλογή της στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από την ευρύτατη πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας –όγδοη κατά σειρά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα– υποδέχτηκε λίγο πριν από τις 13.30 στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος ως επικεφαλής του προεδρείου της Βουλής τής ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της πρωινής ονομαστικής -φανερής- ψηφοφορίας. Την αποδοχή δηλαδή της υποψηφιότητάς της από 261 βουλευτές της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που την οδηγεί και τυπικά στις 13 Μαρτίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρώτες δηλώσεις

Στην αντιφώνησή της η απερχόμενη πρόεδρος του ΣτΕ διαβεβαίωσε πως θα εξαντλήσει τις δυνάμεις της προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, δήλωσε επίγνωση της δύσκολης –και λόγω των εθνικών– συγκυρίας, επιβεβαίωσε ακόμη το προοδευτικό της προφίλ, προτάσσοντας τον σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, των ανισοτήτων και των αποκλεισμών.

«Εχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω» δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου, δεσμευόμενη πως θα επιδιώξει τον μέγιστο βαθμό συνεργασίας και συναίνεσης με το κοινοβούλιο και τις πολιτικές δυνάμεις.

«Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μια κοινωνία που, στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον» είπε.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην κρίσιμη συγκυρία με τα εθνικά και τις απαιτήσεις για τη διαχείρισή της, δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της προνομιακής θέσης της χώρας μας αποτελεί «η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». «Δεν παραγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο και τις αντίστοιχες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του κράτους δικαίου και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποστήριξε πως «ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες».

Η κοινοβουλευτική διαδικασία που προηγήθηκε δεν επιφύλαξε εκπλήξεις ως προς την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου από την πρώτη ψηφοφορία. Οπως αναμενόταν, η κυβερνητική πρόταση για την υποψηφιότητά της έγινε αποδεκτή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., υπερβαίνοντας έτσι τη συνταγματική απαίτηση των 2/3 (200 θετικές ψήφοι) που ορίζεται μετά και την πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος. Στο σύνολο ειδικότερα των 294 παρόντων, 261 βουλευτές έδωσαν θετικές ψήφους, ενώ 33, από τις πτέρυγες του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, δήλωσαν «παρών».

Εκτός της προγραμματισμένης, ωστόσο ηχηρής απουσίας του Αντ. Σαμαρά -ο οποίος με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής δήλωσε πως θα ψήφιζε σύμφωνα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας- καταγράφηκαν ακόμη πέντε. Αυτή του Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος μετά το περιστατικό κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο (η απουσία του χειροκροτήθηκε θερμά από την Ολομέλεια σε ένδειξη ευχών ταχείας ανάρρωσης) και τριών ακόμη βουλευτών, του Ν. Συρμαλένιου, του Αλ. Μεϊκόπουλου και της Κωνστ. Αδάμου, επίσης για λόγους υγείας. Η μόνη απουσία που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αιτιολογήθηκε ήταν αυτή του Κων. Ζουράρι. Με επιστολικές ψήφους τάχθηκαν υπέρ της εκλογής της κ. Σακελλαροπούλου ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευάγγ. Συρίγος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος και Γ. Αμανατίδης.

Συμβολισμοί

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρωθυπουργός προχώρησε σε δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής, υπογραμμίζοντας τον συμβολισμό της εκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. «Χαίρομαι που το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας επιβεβαίωσε πως στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπερθεματίζοντας της ενωτικής υποψηφιότητας που ο ίδιος πρότεινε. «Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Σήμερα, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον και καθώς η χώρα μας εισέρχεται πιο αισιόδοξη στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα αποκτά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο που συμβολίζει ακριβώς αυτή τη μετάβαση στη νέα εποχή» είπε.

Ανάμεσα στα πρώτα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα που δέχθηκε η κ. Σακελλαροπούλου ήταν, όπως έγινε γνωστό, και αυτό του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος ευχήθηκε θερμά στη διάδοχό του κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων της. Η ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στις 13 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, μετά την τυπική λήξη της θητείας του προκατόχου της.

ΒΟΥΛΗ
Ορκωμοσία σε στενό πολιτειακό κύκλο
51 μέρες μετά την εκλογή της με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή η νέα –πρώτη γυναίκα– Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε τον όρκο της στο Σύνταγμα.
Ορκωμοσία σε στενό πολιτειακό κύκλο
ΒΟΥΛΗ
Σε κλίμα... κορονοϊού η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας
Με λιγοστούς παρόντες και αυξημένα μέτρα προφύλαξης λόγω της επιδημίας του κορονοϊού πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στη Βουλή η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σε κλίμα... κορονοϊού η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας
ΒΟΥΛΗ
Με ευρύτατη πλειοψηφία η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τη στηρίζουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 θα ψηφίσουν «παρών». Δεν θα είναι στη Βουλή για να ψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς
Με ευρύτατη πλειοψηφία η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρόταση του πρωθυπουργού βρίσκει σύμφωνους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής,...
Με ευρεία πλειοψηφία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας