• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.7°C / 25.2°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 21.9°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 24.5°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  93%

Στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Νομικής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποσχόταν στροφή στην «καλή νομοθέτηση»

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια κανονικότητα… κατεπείγουσα

 • A-
 • A+
Ο απολογισμός του νομοθετικού έργου στο α' εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ● Από τις 23 νομοθετικές πρωτοβουλίες ούτε οι μισές δεν έγιναν νόμοι του κράτους μέσω της ορθής οδού

Μίλια μακριά από τις μετεκλογικές υποσχέσεις περί «καλής νομοθέτησης» βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες περί επιστροφής στην «κανονικότητα», ο απολογισμός του νομοθετικού έργου στο πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Και αυτό αν και έχουν περάσει μόνο μερικοί μήνες, όταν στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Νομικής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποσχόταν στροφή στην «καλή νομοθέτηση», εισάγοντας σειρά άρθρων στο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» και συστήνοντας ακόμη και Γενική Γραμματεία για τα θέματα αυτά.

Στη νομοθετική «ακτινογραφία» που πραγματοποίησε η «Εφ.Συν.» οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες τυπικές κυρώσεις διεθνών συμβάσεων και ευρωπαϊκών οδηγιών, από τις 23 νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ούτε καν οι μισές δεν έγιναν νόμοι του κράτους με κανονική διαδικασία.

Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή πέντε νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τρία ως επείγοντα, έχουν δημοσιευτεί ή ψηφιστεί πέντε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μόνο δέκα νομοσχέδια έχουν ακολουθήσει τη φυσιολογική οδό.

Ειδικότερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή μέσα σε δύο ημέρες από την κατάθεσή τους, έχουν ψηφιστεί: οι ρυθμίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τα διπλώματα οδήγησης, το σχέδιο «Ηρακλής» για την εκποίηση «κόκκινων» δανείων, καθώς και ένα νομοσχέδιο-σκούπα 15 διαφορετικών υπουργείων λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Με τη διαδικασία του επείγοντος, δηλαδή με σύντμηση ημερομηνιών και συνεδριάσεων (διπλές επιτροπές, συνεδρίαση κάθε μέρα), έχουν ψηφιστεί το «επιτελικό κράτος», οι ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ μαζί με τις αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και το φορολογικό.

Είναι χαρακτηριστικό (έως τραγελαφικό) ότι ακόμα και το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» με τις διατάξεις για την «καλή νομοθέτηση» είχε κατατεθεί στη Βουλή χωρίς καν την απαιτούμενη από τον νόμο έκθεση δημόσιας διαβούλευσης.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μια έκτακτη διαδικασία που προβλέπεται στο Σύνταγμα για ειδικές περιπτώσεις, αλλά στα χρόνια των μνημονίων έγινε και αυτή «κανονικότητα». Οι ΠΝΠ αποτελούν νόμο απλώς με τις υπογραφές του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς τη μεσολάβηση της Βουλής, με μόνη υποχρέωση να κυρωθούν από το κοινοβούλιο εντός τριμήνου ώστε να συνεχίσουν να έχουν ισχύ.

Στις ΠΝΠ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για το πυρόπληκτο Μάτι ένα χρόνο μετά, τη χρεοκοπία του τουριστικού οργανισμού Thomas Cook, την αλλαγή καθεστώτος στο ΚΕΘΕΑ και τις δράσεις του ΕΟΔΥ για το προσφυγικό.

Με κανονική διαδικασία ψηφίστηκαν κατά κύριο λόγο «αναίμακτα» νομοσχέδια, όπως π.χ. ο αντικαπνιστικός, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το αθλητικό, η διαμεσολάβηση και η ψήφος αποδήμων.

Ακόμη και σε νομοσχέδια με «κανονική» διαδικασία, τουλάχιστον στη θεωρία, η κοινοβουλευτική πραγματικότητα ήταν διαφορετική.

Το αναπτυξιακό

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ογκώδες αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το φθινόπωρο εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων. Αριθμούσε 787 σελίδες, 213 διαφορετικά άρθρα από δέκα διαφορετικά υπουργεία, συνολικά 17 υπογραφές μελών του υπουργικού συμβουλίου και οι βουλευτές είχαν λιγότερο από 24 ώρες χρόνο για να το διαβάσουν και να ενημερωθούν, πριν ξεκινήσει η πρώτη συνεδρίαση στην επιτροπή.

Την κατάσταση αυτή έχουν επικρίνει στη Βουλή οι βουλευτές από όλα τα κόμματα μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, με την πλευρά της κυβέρνησης να επικαλείται επείγουσες ανάγκες και να υπόσχεται κάθε φορά ότι δεν γίνεται σκόπιμα.

Αυτό το νομοθετικό σκηνικό, που εκτραχύνθηκε στη δεκαετία της κρίσης, είναι πάντως γνώριμο και -κυρίως- διακομματικό.

Μια πιο επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου είχε επιχειρήσει πρόσφατα το ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης).

Σε σχετική μελέτη του για τη νομοθεσία, που εγκρίθηκε το 2018 από τη Βουλή (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), από τους 41 νόμους και τις 36 κυρώσεις συμβάσεων και οδηγιών κανένας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις καλής νομοθέτησης.

Το 25% των νόμων του 2018 δεν ψηφίστηκε με την κανονική διαδικασία αλλά ακολούθησε την επείγουσα ή την κατεπείγουσα διαδικασία, ενώ μόνο για το 54% των νόμων προηγήθηκε η υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση.

Το 95% των νόμων περιείχε τουλάχιστον μία τροπολογία άσχετη με το αντικείμενό του, ενώ το 97% περιείχε τουλάχιστον μία εκπρόθεσμη τροπολογία.

Επιπλέον, από τις 248 ψηφισθείσες τροπολογίες, το 85% ήταν άσχετο με το κύριο αντικείμενο και το 72% εκπρόθεσμο.

Τουλάχιστον η κοινοβουλευτική «παράδοση» συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Το μαύρο-άσπρο επιχείρησε να κάνει ξανά ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την χρονική συγκυρία της επερχόμενης επετείου της Αποκατάστασης της δημοκρατίας, ως «μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και το περιβάλλον της», και κάλεσε την αντιπολίτευση να υπερβεί...
Το μαύρο-άσπρο επιχείρησε να κάνει ξανά ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή με τον παραμορφωτικό καθρέφτη του
Την αυλαία της προεκλογικής περιόδου άνοιξε ανεπίσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συζήτηση, την οποία πρότεινε ο ίδιος, στη Βουλή, αποφεύγοντας ωστόσο, παρότι προκλήθηκε αυστηρά από τον ΑλέξηΤσίπρα, να...
Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή με τον παραμορφωτικό καθρέφτη του
ΒΟΥΛΗ
«Πόθεν έσχες» για κουτσομπολιό και χωρίς κανέναν έλεγχο
Οι περίφημες δηλώσεις «πόθεν έσχες» αφορούν 1.068 υπόχρεους πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους για το 2021.
«Πόθεν έσχες» για κουτσομπολιό και χωρίς κανέναν έλεγχο
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση κορυφής για τον κλιματικό νόμο
Με λεκτικές αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του και αφού πρώτα...
Σύγκρουση κορυφής για τον κλιματικό νόμο
ΒΟΥΛΗ
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τα μέτρα
Διακομματικές βολές για την ενεργειακή ακρίβεια. Δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ζήτησε ο Γ. Βαρουφάκης. Τροπολογία ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. για πλαφόν στη λιανική τιμή.
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τα μέτρα
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για την ακρίβεια και τις εκλογές
Με προεκλογική ρητορική και αόριστες εξαγγελίες εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι στο πλαίσιο της μετωπικής σύγκρουσης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας...
Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για την ακρίβεια και τις εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας