Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακοίνωσε μείωση ΕΝΦΙΑ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi

Ανακοίνωσε μείωση ΕΝΦΙΑ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έναν μίνι απολογισμό της μέχρι τώρα κυβερνητικής πορείας, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε ανακοινώσεις για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά, όμως απέφυγε... επιμελώς να τοποθετηθεί για ζητήματα «νόμου και τάξης» στη σκιά των πολλαπλών καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας.

Σε μια προσπάθεια να ειρωνευτεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός μίλησε για τα πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων μετά από μεγάλη απώλεια.

«Εν προκειμένω η απώλεια της εξουσίας. Άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Είσαστε ακόμη στο στάδιο του θυμού, εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα άλλα δύο στάδια» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει «επειδή ακούω για απάτη, δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης».

«Ο φετινός προϋπολογισμός δεν έχει εκπλήξεις, αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές που λάβαμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι αυτή η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πλάσει τη δική του εικόνα αναφέροντας ότι οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι, πιο χαρούμενοι και «αυτό συνιστά μεγάλη κατάκτηση για την κυβέρνησή μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να μπει σε αριθμητικές λεπτομέρειες αναφορικά με τον προϋπολογισμό, για τον οποίο ανέφερε ότι

  • Συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη, το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερα λάθη, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη
  • Παραμένει ρεαλιστικός, στρέφεται με αισιοδοξία στο αύριο

Σημείωσε, ακόμη, πως το σχέδιο Ηρακλής θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη. Παράλληλα υποστήριξε ότι στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης αυξήθηκαν οι επενδύσεις, ενώ «σώθηκε η ΔΕΗ».

Υποσχέθηκε ξανά μικρότερα πλεονάσματα

Ανάμεσα σε άλλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την μείωση των πλεονασμάτων.

«Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ. τόνισε. Οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. "Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές" είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση. Τόνισε πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.

Προειδοποίηση για τις απεργίες

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί εκ νέου για τις απεργίες, προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση για περιορισμό των κινητοποιήσεων.

«Ζήτησα πρώτος συγγνώμη για την ταλαιπωρία στο μετρό. Αναλαμβάνω ταυτόχρονα και δράση να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Αυτή η συγγνώμη μπορεί να έγινε σύνθημα αντίστασης των πολλών στην αυθαιρεσία των λίγων και θα πλαισιωθεί με μία ρύθμιση που δεν θα εμποδίζει την ελεύθερη διαμαρτυρία ορισμένων, αλλά θα υπερασπίζεται και την ελεύθερη κυκλοφορία των πολλών» ανέφερε.

Μειώσεις σε εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

«Εμείς σε πέντε μήνες εντοπίζουμε τα λάθη και τα διορθώνουμε, ενώ εσείς κάνατε λάθη επί πέντε χρόνια και παραμένετε αδιόρθωτοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η μεταρρυθμιστική ορμή μπορεί και να σκοντάφτει, θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να θεραπεύσει τα λάθη, ποτέ όμως δεν θα συμψηφίσω τις λίγες μικρές αστοχίες μας με τα πολλά και μεγάλα σφάλματα του χθες»

Ο πρωθυπουργός παράδεχθηκε πως οι μισθωτοί δεν έχουν ωφεληθεί όσο θα έπρεπε από τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι από το 2020 ξεκινά η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο ίδιο διάστημα θα ολοκληρωθεί και η κυβερνητική δέσμευση για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και επιπρόσθετη μείωση 8% για να επισημάνει, όμως ότι αυτή θα συνδυαστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

«Δεν διεκδικούμε τίποτα και δεν εκχωρούμε τίποτα»

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ολοκληρώσει την ομιλία του με μία τοποθέτηση για τα ελληνοτουρκικά.

Μίλησε για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ' ανατολών γείτονες. Είπε ότι προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας»

Η Ελλάδα, τόνισε πως «δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα» σημειώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας. Είμαστε υπογράμμισε «υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ. Σ' αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων». Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες, είπε ο πρωθυπουργός. Το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο και παράνομο και αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε δεδομένοι , όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Είμαστε δεδομένοι για τον ελληνικό λαό». Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται, όπως είπε και σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Κατέληξε λέγοντας πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών.

ΒΟΥΛΗ
Με 154 «ναι» πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων
Με 154 ψήφους υπέρ από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., την Κατ. Παπακώστα αλλά και το βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019. Σε σύνολο 297 βουλευτών,...
Με 154 «ναι» πέρασε ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίων
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση Μητσοτάκη-Βούτση στη Βουλή
«Μεροληπτείτε συστηματικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. «Δημιουργείτε τεχνητή ένταση» και «βρίσκεστε τέσσερα χρόνια σε...
Σύγκρουση Μητσοτάκη-Βούτση στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
«Καταψηφίζουμε συνολικά την κυβέρνηση»
Με επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την επίθεση στο κτήριο του ΣΚΑΪ, ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καταψηφίζουμε συνολικά την κυβέρνηση»
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Με 175 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η Ολομέλεια ενέκρινε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά από μία συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε το ποδόσφαιρο.
Πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
ΒΟΥΛΗ
Σύγκρουση για την οικονομία, συναίνεση στα ελληνοτουρκικά
Τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε χθες το βράδυ στη Βουλή η πλειοψηφία των 158 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με σύσσωμη την αντιπολίτευση αντίθετη στο σχέδιο του...
Σύγκρουση για την οικονομία, συναίνεση στα ελληνοτουρκικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας