Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράνομο προνόμιο
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράνομο προνόμιο

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Vouliwatch, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές καθώς και στους πρώτου βαθμού συγγενείς τους όχι μόνο να παρατείνουν τον χρόνο υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες», αλλά ακόμα και να τις τροποποιήσουν

Kόβει και ράβει στα μέτρα της τους νόμους η σημερινή πλειοψηφία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, όπως αποκαλύπτει το έγκυρο Vouliwatch. Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την αυθαίρετη και απολύτως παράνομη τακτική της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διοχετεύουν κρατικές επιχορηγήσεις που προορίζονται για έρευνα σε πληρωμές οφειλών και μισθών («Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει», «Εφ.Συν.» 3.12.2019), τώρα αποφάσισαν να καταπατήσουν εν ψυχρώ τους νόμους για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών με προφανή στόχο να δώσουν σε συγκεκριμένους βουλευτές και στους πρώτου βαθμού συγγενείς τους τη δυνατότητα να παρατείνουν τον χρόνο υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» αλλά ακόμα και να τις τροποποιήσουν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Vouliwatch που παρουσιάζει τα αυστηρά άρθρα του νόμου το οποία προβλέπουν αποκλειστικές προθεσμίες τόσο για την υποβολή όσο και για την τροποποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και μάλιστα με την πρόβλεψη κυρώσεων και αυστηρών προστίμων σε περίπτωση καταπάτησης των χρονικών ορίων, τον Νοέμβριο και με υπογραφή του προέδρου της επιτροπής Α. Μπούρα, ανακοινώθηκε ότι «η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του ν.3213/2003 αποφάσισε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης (υποβολή τροποποιητικής δήλωσης) σε δηλώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει. Η ως άνω δυνατότητα θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2019, για όλες τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην επιτροπή μέχρι τότε».

Είναι προφανές, όπως αναφέρει η διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοβουλία σε θέματα διαφάνειας, ανοιχτής διακυβέρνησης και δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, με την ανάπτυξη σχετικών εκστρατειών ενημέρωσης και πολιτικής πίεσης, vouliwatch.gr, πως «δίνεται κατά παράβαση των διατάξεων του ν.3213/2003 (άρ.1, 2 και 6) και κατά παραβίαση συνταγματικών αρχών, όπως της αρχής της ισότητας, παρανόμως παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης». Τη στιγμή δε που ένας νόμος αλλάζει μόνο με νέα νομοθετική ρύθμιση ενώ η παράταση δόθηκε αυθαίρετα και ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τους υπόχρεους στην Επιτροπή 3α, η επιτροπή παραβιάζει τον νόμο και υπερβαίνει τις εξουσίες της.

Τι αναφέρει το Vouliwatch

Οπως αναφέρει δε το Vouliwatch, «η αοριστία των αναφορών "δυνατότητα διόρθωσης... σε δηλώσεις για τις οποίες η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει" καθώς "και για όλες τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην επιτροπή μέχρι τότε" δημιουργεί πλείστα ακόμη ζητήματα ως προς τις δηλώσεις που καλύπτει η εν λόγω ανακοίνωση, καθώς αφήνει περιθώρια τροποποίησης και σε δηλώσεις παλαιότερων χρήσεων, οι οποίες (υποτίθεται πως) έχουν ήδη ελεγχθεί και αρχειοθετηθεί ή σταλεί στον εισαγγελέα, δίνοντας μια επίφαση νομιμοφάνειας στην εν λόγω απόλυτα παράνομη και άκυρη ενέργεια.

»Γεννάται επομένως το εύλογο ερώτημα αν τελικά η Επιτροπή Ελέγχου πράγματι ολοκλήρωσε ουσιαστικά και στο ακέραιο τον έλεγχο που όφειλε να διενεργήσει τόσο στο πλαίσιο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όσο και στο πλαίσιο των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών. Η πρόσφατη αυτή απόφασή της έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των μεροληπτικών και μη νόμιμων χειρισμών και κλονίζει σημαντικά και εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών σε σχέση με την πρόθεσή της να φέρει σε πέρας ακέραια και με αποφασιστικότητα τον τόσο κρίσιμο ρόλο της».

Απομένει να διαπιστωθεί, πέρα από το αν θα υπάρξει στοιχειώδης απάντηση της επιτροπής, το ποιοι ελεγχόμενοι πολιτικοί θα προχωρήσουν σε αλλαγές και καθυστερήσεις, ώστε να γίνει κατανοητή και η αιτία της έκνομης φωτογραφικής απόφασης.

ΒΟΥΛΗ
Ευρεία συναίνεση για βουλευτική ασυλία και ευθύνη υπουργών
Στο επίκεντρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος βρέθηκε η θεματική ενότητα που αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 62 (περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας) και το άρθρο 86 παρ. 3 (κατάργηση των...
Ευρεία συναίνεση για βουλευτική ασυλία και ευθύνη υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας του Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Με 207 αρνητικές ψήφους, 11 υπέρ και ένα «παρών» η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τις αιτήσεις άρσεις ασυλίας κατά 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Απορρίφθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας του Αλ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΒΟΥΛΗ
«Μπάχαλο» η ψηφοφορία από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ακύρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις παρανομίες
Βουλευτής Ν.Δ. έριξε ψήφο χωρίς φάκελο στην κάλπη. Η εφορευτική επιτροπή την άνοιξε, αφαίρεσε το ψηφοδέλτιο και συνέχισε σα να μη συνέβη τίποτα.
«Μπάχαλο» η ψηφοφορία από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ακύρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις παρανομίες
ΒΟΥΛΗ
Μόνο συγγνώμη δεν ζητούν από τη Novartis
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται η πρόταση 30 βουλευτών της Ν.Δ. για την «επέκταση του κατηγορητηρίου» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Την πρόταση στηρίζει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Μόνο συγγνώμη δεν ζητούν από τη Novartis
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαψεύδει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δημοσίευμα περί μεταπήδησης βουλευτών του στη Ν.Δ.
Στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη δεν αναφέρεται ωστόσο το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή της Γιάννη Μανιάτη, που επίσης φωτογραφίζεται ως έτοιμος για μεταγραφή στην κυβέρνηση
Διαψεύδει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δημοσίευμα περί μεταπήδησης βουλευτών του στη Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
1.072 δηλώσεις «πόθεν έσχες» για το θεαθήναι και χωρίς έλεγχο
Αγνωστο παραμένει το πόσες από αυτές τις δηλώσεις έχουν ελεγχθεί από τους ορκωτούς λογιστές και τι «λαβράκια» έχουν εντοπιστεί, καθώς απλώς και μόνο η δημοσιοποίησή τους με μια επιφανειακή παρουσίασή τους από...
1.072 δηλώσεις «πόθεν έσχες» για το θεαθήναι και χωρίς έλεγχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας