Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επίθεση σε Τουλουπάκη
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίθεση σε Τουλουπάκη

  • A-
  • A+
Ούτε χθες υλοποίησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, τη δέσμευσή του για συγκεκριμένες αποκαλύψεις στην προανακριτική επιτροπή ● Εκανε πάντως, την πρώτη ουσιαστική -αλλά πάλι αόριστη- αναφορά στο όνομα του τέως αναπ. υπουργού Δικαιοσύνης

Την πρώτη παράταση των εργασιών της –μέχρι τα μέσα Μαρτίου– πήρε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων του Δημ. Παπαγγελόπουλου στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του.

Συγκεκριμένη αναφορά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης έγινε για πρώτη φορά ουσιαστικά στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής από τον Ι. Αγγελή (πέμπτο κατά σειρά μάρτυρα), του οποίου η κατάθεση βρίσκεται σε εξέλιξη –υπενθυμίζεται πως οι τέσσερις που προηγήθηκαν, μεταξύ των οποίων Φρουζής και Μανιαδάκης, δήλωσαν πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της προανακριτικής.

Οπως έγινε γνωστό ωστόσο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταφέρθηκε εναντίον του μόνο σε προσωπικό τόνο, υποστηρίζοντας πως ο κ. Παπαγγελόπουλος επιτίθεται στον ίδιο προκειμένου να υποβαθμίσει τις μέχρι τώρα καταγγελίες του, αλλά και γιατί φοβάται αυτές που θα ακολουθήσουν.

Σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της Ν.Δ., Θ. Πλεύρη, για το κίνητρο της επίθεσης Παπαγγελόπουλου απέναντί του, φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όταν δεν μπορείς να χτυπήσεις τον γάιδαρο, χτυπάς το σαμάρι». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ανησυχεί», διότι ξέρει την αλήθεια και ξέρει τι έχει κάνει, χωρίς πάντως να διευκρινίσει από την πλευρά του ούτε ποια είναι η αλήθεια ούτε τι έχει κάνει ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Οσο για τις αποκαλύψεις στις οποίες είχε προαναγγείλει κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι θα προχωρήσει, δεν το έπραξε ούτε και κατά τη χθεσινή, δεύτερη μέρα της κατάθεσής του, απέφυγε δηλαδή να κατονομάσει το «αόρατο» πρόσωπο που κινούσε τα νήματα στην Εισαγγελία Διαφθοράς στην πορεία της διερεύνησης του σκανδάλου.

Κατά τα λοιπά και σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Ι. Αγγελής επιτέθηκε εκ νέου στην Ελ. Τουλουπάκη για τη δραστηριότητά της στη διερεύνηση της υπόθεσης –υποστήριξε μάλιστα πως θα έπρεπε να διωχθεί από το σώμα λόγω ανεπάρκειας– και μίλησε για άλλη μια φορά για σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων που κατά τη γνώμη του είχε εξυφανθεί στους κόλπους της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Φέρεται να αναφέρθηκε σε έκνομες διαδικασίες και ένδεια αποδεικτικών, για την άσκηση διώξεων, στοιχείων, ενώ την παρουσίασε και ανακόλουθη σχετικά με τις περιπτώσεις Σαμαρά και Πικραμμένου.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, χαρακτήρισε παράνομη την ένταξη του Ν. Μανιαδάκη στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, υποστηρίζοντας πως δεν θα μπορούσε να κληθεί ούτε ως μάρτυρας από τη στιγμή που εμπλέκεται ως κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis. O ίδιος φέρεται να δήλωσε πως δεν γνωρίζει τους άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ υποστήριξε την ίδια στιγμή πως οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στηρίχθηκαν εξ ολοκλήρου στις καταθέσεις τους. Χαρακτήρισε λανθασμένο τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων, καταλογίζοντας επίσης τις ευθύνες στην κ. Τουλουπάκη, ενημερώνοντας ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ζήτησε την πειθαρχική της δίωξη. Φέρεται δε να εξέφρασε την εκτίμηση πως η εισαγγελέας λειτούργησε έτσι, είτε από άγνοια είτε από δόλο.

Σημειώνεται πως ο Ι. Αγγελής επανήλθε στη συνάντηση της Βιέννης αναφερόμενος εκ νέου στην πληροφορία που δόθηκε από την πλευρά των Αμερικανών για τον τραπεζικό λογαριασμό Ελληνα πολιτικού στην Ελβετία.

Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Αγγελής φέρεται να ισχυρίστηκε πως, όταν ζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες από την ελληνική πλευρά (των εισαγγελικών λειτουργών), η απάντηση ήταν πως ο λογαριασμός συνδέεται ως τροφοδότης με εκείνον που διατηρούσε στενός συγγενής του πολιτικού στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο Ι. Αγγελής δήλωσε πως από τον λογαριασμό αυτόν πληρώνεται το ενοίκιο του γιου του πολιτικού, αλλά χωρίς να γνωρίζει το ακριβές ποσό που καταβάλλεται μηνιαίως. Φέρεται μόνον πως πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ο λογαριασμός αυτός περιέχει 30.000, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για δολάρια ή ευρώ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

«Εδειξε» ξανά Αβραμόπουλο

Τον πρώην υπουργό Υγείας επί κυβερνήσεων Ν.Δ., Δημήτρη Αβραμόπουλο, «έδειξε» ουσιαστικά χθες με την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελής, ως το πρόσωπο που έχει τραπεζικό λογαριασμό σε ευρωπαϊκή χώρα με τον οποίο τροφοδοτούσε στις ΗΠΑ άλλο λογαριασμό συγγενικού του προσώπου, γεγονός που έγινε γνωστό στους εισαγγελείς Διαφθοράς από τις αμερικανικές αρχές που ασχολήθηκαν με την έρευνα του σκανδάλου Novartis.

Το όνομα Αβραμόπουλου είχε διαρρεύσει στον Τύπο εδώ και μήνες και ουσιαστικά τα όσα φέρεται να είπε ο κ. Αγγελής στα μέλη της επιτροπής επιβεβαίωσαν το γεγονός. Εντύπωση επίσης προκαλεί το ότι ο κ. Αγγελής φέρεται να παραδέχτηκε πως εμπόδισε τους εισαγγελείς Διαφθοράς να ασκήσουν δίωξη κατά πολιτικών προσώπων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι παρενέβη στην ανεξάρτητη κρίση τους, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος αγνοούσε -όπως επίσης φέρεται να δήλωσε- σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον κ. Αβραμόπουλο, ωστόσο ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση σχετικά με το θέμα.

 

ΒΟΥΛΗ
Η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου
Στο μικροσκόπιο του Δικαστικού Συμβουλίου –που θα συγκροτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή– τοποθετείται η παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η ώρα του Δικαστικού Συμβουλίου
ΒΟΥΛΗ
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου
Ταυτόσημη «ετυμηγορία» από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Ενοχοποιεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς ● Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειδικό Δικαστήριο.
Αυλαία για την προανακριτική με οκτώ αδικήματα σε βάρος Παπαγγελόπουλου
ΒΟΥΛΗ
Κλείσιμο με βαριές σκιές
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διεκδίκησε και χθες τα υπερασπιστικά του δικαιώματα επικαλούμενος ημιτελείς σε βάρος του διεργασίες. Προσερχόμενος στη γραμματεία της προανακριτικής, κατέθεσε αίτημα για να του...
Κλείσιμο με βαριές σκιές
ΒΟΥΛΗ
«Απαγορευτικό» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
Mε την κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου –που προγραμματίστηκε να ξεκινήσει σήμερα το πρωί– φαίνεται πως θα πέσει η αυλαία της προανακριτικής, αφού το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απαγόρευσε τις...
«Απαγορευτικό» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής
ΒΟΥΛΗ
Τουλουπάκη: Οι δικογραφίες κατά πολιτικών στηρίχθηκαν κυρίως στα αρχεία της Novartis
Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς για δήθεν σκευωρία στην υπόθεση Novartis η εισαγγελέας Διαφθοράς στο υπόμνημά της, που διαβιβάστηκε στην Προανακριτική.
Τουλουπάκη: Οι δικογραφίες κατά πολιτικών στηρίχθηκαν κυρίως στα αρχεία της Novartis

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας