Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αδιαφάνεια ζει και βασιλεύει

  • A-
  • A+
Τελικά... η Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, με την «παραδοσιακή» στάση της ατιμωρησίας, αρκείται διαχρονικά μόνο σε συστάσεις προς τα κόμματα και ποτέ σε κυρώσεις.

Με προσκόμματα και ελλιπείς ενημερώσεις φαίνεται να προσπαθεί η Οικονομική Επιτροπή της Βουλής να εμποδίσει τις θεμελιώδεις αρχές της ανοιχτής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Vouliwatch, δηλαδή της πολιτικά ανεξάρτητης, αυτοχρηματοδοτούμενης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο.

Το Vouliwatch (https://vouliwatch.gr) ιδρύθηκε το 2014 και εδραιώθηκε γρήγορα (σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο) ως ηγετική πρωτοβουλία «σε θέματα διαφάνειας, ανοιχτής διακυβέρνησης και δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, με την ανάπτυξη σχετικών εκστρατειών ενημέρωσης και πολιτικής πίεσης».

Σύμφωνα με το Vouliwatch και παρά το γεγονός ότι η αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργεί στα οικονομικά των κομμάτων που λαμβάνουν κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Επιπλέον, και παρά τις Εκθέσεις (2015, 2016, 2017) που δημοσίευσε η επιτροπή, δεν υπήρξε καμία κύρωση στις διαπιστωμένες παραβάσεις κομμάτων παρά μόνο απλές συστάσεις.

Φαίνεται δε ότι, παρά τις διαρκείς «οχλήσεις» τού Vouliwatch, «η Επιτροπή δεν ανταποκρίνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στη δημόσια πληροφορία και αντίθετα με αόριστες αναφορές συσκοτίζει την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων που λαμβάνουν την κρατική χρηματοδότηση».

Μετά από σειρά αιτημάτων που παρέμεναν αναπάντητα το Vouliwatch κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά ακριβώς πριν συζητηθεί η υπόθεση έλαβε απάντηση από την Επιτροπή για τα έτη 2016 και 2017 όπου είχε μεταξύ άλλων προκύψει ότι η Ν.Δ. έλαβε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς αλλά τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της προς τις τράπεζες («Ερευνητική... αποπληρωμή δανείων», «Εφ.Συν.» 10.10.2019)

Μόλις δε πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στο Vouliwatch τα εκκρεμή στοιχεία για το 2015, από τα οποία προκύπτει ότι:

  1. Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος. Στα στοιχεία της Επιτροπής δεν αναφέρονται τα ποσά που διακινήθηκαν, εκτός όταν ο νόμος προβλέπει ότι στην περίπτωση αυτή η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο (μέχρι το 50% της τελευταίας χρηματοδότησης). Ωστόσο με το επιχείρημα της προεκλογικής περιόδου δεν επιβλήθηκε καμία κύρωση.
  2. Τα κόμματα έλαβαν χρηματοδότηση από το κράτος για ερευνητικούς σκοπούς και είτε δεν τη χρησιμοποίησαν τη χρονιά που την έλαβαν, μεταφέροντάς την στο επόμενο έτος, είτε τη διέθεσαν σε σκοπούς άλλους από αυτούς που ρητά και αυστηρά προβλέπει ο νόμος. Π.χ. η Ν.Δ., όπως συνέβη και τις επόμενες δύο χρονιές (2016-2017) από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη διέθεσε 350.997,95 ευρώ για εξόφληση χρεών του κόμματος σε τράπεζες και Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ ξόδεψε ποσό 199.191,51 ευρώ για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού κ.λπ. παρά το ότι ο νόμος ορίζει ότι εάν δεν διατεθούν τα χρήματα για επιμορφωτικούς σκοπούς, τα κόμματα πρέπει να τα επιστρέψουν και οφείλει η Επιτροπή να τους ζητήσει να τα επιστρέψουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μετέφεραν τη χρηματοδότηση σε επόμενη χρονιά.

Με λίγα λόγια, σύμφωνα και με το Vouliwatch, «η Επιτροπή (ΜΗ) Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των Κομμάτων, αφού αναγκάστηκε με δικαστική απειλή να δημοσιεύσει τα ευρήματά της, επιμένει να παραβιάζει και εκείνη τη νομοθεσία κάνοντας τα στραβά μάτια στην παρανομία των κομμάτων και να συντηρεί ένα σύστημα ατιμωρησίας και λογικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική εξουσία!»

Τελικά η επιτροπή, με την «παραδοσιακή» στάση της ατιμωρησίας, αρκείται διαχρονικά μόνο σε συστάσεις.

ΒΟΥΛΗ
Συγκροτείται η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
Την εκκίνηση της διαδικασίας συγκρότησης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος με επιστολή του καλεί τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να...
Συγκροτείται η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
ΒΟΥΛΗ
Στο ΝΑΤΟ με τις... ευχές μας
​Σε πλήρη ισχύ τίθεται πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών αφού η ελληνική κυβέρνηση ολοκλήρωσε από την πλευρά της τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Οπως προβλεπόταν, η Βουλή αναμενόταν να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης...
Στο ΝΑΤΟ με τις... ευχές μας
ΒΟΥΛΗ
Ηπιοι τόνοι πλην... Καμμένου
Ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπό την πίεση διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας, διατάραξε το ήπιο κλίμα, εξαπέλυσε επίθεση και πρότεινε διευρυμένη πλειοψηφία, κάτι που δέχτηκε μόνο η Χρυσή Αυγή. Η κυβέρνηση,...
Ηπιοι τόνοι πλην... Καμμένου
ΒΟΥΛΗ
Τα σενάρια στήριξης των μικρών κομμάτων χωρίς Κ.Ο.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, με το βλέμμα σε Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛΛ., εν μέσω πιέσεων από την αντιπολίτευση και κατηγοριών. «Θα συζητήσουμε μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγή στις...
Τα σενάρια στήριξης των μικρών κομμάτων χωρίς Κ.Ο.
ΒΟΥΛΗ
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
Η υπόθεση του πρακτορείου Διανομής Τύπου «Αργος» και του τρόπου που αντιμετωπίζει η Επ. Ανταγωνισμού τη μονοπωλιακή του θέση απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής...
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας