Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την άρση της μονιμότητάς τους, υποστηρίζοντας ότι είναι από τα μέτρα που θα συμβάλουν στο καλύτερο μέλλον της ΔΕΗ. • «Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Σε μία ακόμη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στη ΔΕΗ, και την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ενεργειακό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε το ίδιο στη θυγατρική «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», ενώ η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η διάταξη δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, καταστρατηγώντας το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας. 

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι στην Ολομέλεια. Αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ.

Ένσταση Αντισυνταγματικότητας

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και η οποία είχε τη στήριξη και του ΚΚΕ, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής.

Την ώρα που το θέμα συζητιόταν στο Κοινοβούλιο, πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που αντιδρούν στην κυβερνητική ρύθμιση. 

Η Κωστής Χατζηδάκης καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε υποκρισία στον ΣΥΡΙΖΑ για την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε σχετικώς με την διάταξη, καταθέτοντας έγγραφο που υποστήριξε ότι αποδεικνύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε το ίδιο στη θυγατρική της επιχείρησης «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», ενώ υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης διάταξης του νομοσχεδίου λέγοντας:

«Είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων». 

Είπε επίσης ότι η ΔΕΗ δεν είναι αυτό που ήταν την δεκαετία του 70, δεν είναι κρατικό μονοπώλιο. «Δεν στενοχωριέστε που παραλάβατε τη ΔΕΗ με μερίδιο 96% και την δώσατε με μερίδιο 71% και χάσατε 640.000 πελάτες με την σφραγίδα του κ. Τσίπρα; Αν εσείς το ανέχεστε, εμείς δεν το θέλουμε. Να έρχεται κάθε τρεις και λίγο ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας και να ζητά από τους Έλληνες πολίτες να βάζουν το χέρι στην τσέπη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Κανονισμό εργασίας της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας στις 24.7.2017, είπε:

«Πηγαίνετε στο αρ. 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!» ανέφερε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτά που είπατε προηγουμένως για την ένσταση αντισυνταγματικότητας να πάτε να τα πείτε στην ίδια την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και θα διαπιστώσετε ότι αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε, το κάνατε πράξη εσείς».

Επανέλαβε τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την ΔΕΗ στο χείλος της κατάρρευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σήμερα το χρέος να σώσει την επιχείρηση. Όσον αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας, είπε: 

«Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στην μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μας επιστρέφει στις πιο σκοτεινές περιόδους του Μνημονίου. Η κυβέρνηση θέλει να απαξιώσει, να λοιδορήσει και να υπονομεύσει την ΔΕΗ».

«Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για την αντισυνταγματικότητα που ορίζει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι τη ΔΕΗ από την μέρα ισχύς νόμου θα έχουν διαφορετική και χειρότερη μεταχείριση με τους προσλαμβανόμενους μέχρι μέρα έναρξης ισχύος. Έχουμε διαφορετική μεταχείριση ιδίων καταστάσεων με ένα αυθαίρετο κριτήριο», επσισήμανε.

Από την πλευρά της η τέως υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι το άρθρο 3 προσκρούει στο Σύνταγμα διότι δημιουργεί δυσμενείς διακρίσεις για νέους εργαζόμενους, δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων ενώ καταστρατηγεί και το δικαίωμα της συλλογικής αυτονομίας.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η διάταξη αυτή, προσβάλλει και την ειδικότερη έκφραση αρχής της ισότητας για ίση αμοιβή και ίση εργασία του Συντάγματος, προωθεί αυθαίρετες διακρίσεις σε βάρος των εργαζόμενων, ενώ προσκρούει και σε άλλο συνταγματικό δικαίωμα για την συνδικαλιστική ελευθερία.

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε μεταξύ άλλων πως με «το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις στη ΔΕΗ μέσω των γραφείων της ΝΔ».

Επίσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σωκράτης Φάμελλος εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία στο Προεδρείο της Βουλής, γιατί δεν δόθηκε ο λόγος «επί προσωπικού» στην πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καταλογίζοντας ανακρίβειες στον υπουργό Περιβάλλοντος. 

«Ο υπουργός είπε ανακρίβειες, η μονιμότητα έχει καταργηθεί από το 2012», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. «Το τερατώδες είναι ότι πάνε με νόμο να καταργήσουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εμείς στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες καταργήσαμε τις συλλογικές συμβάσεις αλλά με διμερή συμφωνία Διοίκησης και εργαζομένων, όχι με νόμο, όπως γίνεται σήμερα».

Η ελάσσων αντιπολίτευση

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας η οποία αφορούσε κυρίως την άρση της μονιμότητας όσων προσληφθούν από εδώ και στο εξής στην ΔΕΗ και τις θυγατρικές της και γενικά τις αλλαγές στα εργασιακά και μισθολογικά, τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και το ΚΚΕ.

«Η επιστημονική υπηρεσία Βουλής αξιολογεί ότι οφείλουμε προβληματισμό ως εθνική αντιπροσωπεία και η στάθμιση πρέπει να αναζητήσει ερείσματα. Στην εισηγητική έκθεση δεν βρίσκουμε έρεισμα. Κατά τη νομολογία του ΣτΕ η αναζήτηση μιας επαρκούς αιτιολογίας διασώζει την συνταγματικότητα ενώ η ύπαρξη ανεπαρκούς αιτιολογία οδηγεί σε αντισυνταγματικότητα. Η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ γενική, γι αυτό στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεχόμαστε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι το άρθρο 3 καταπατά κάθε έννοια του Συντάγματος, αλλά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτικό το ενδιαφέρον και επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από τεχνάσματα αλλά από αλληλεγγύη.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για οκτώ άρθρα

Αίτηση διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε οκτώ άρθρα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και την στήριξη των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

- Το Άρθρο 3 που αφορά στις προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου:

Καταργεί τον ουσιαστικό ρόλο του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις της ΔΕΗ, στο όνομα της ευελιξίας και καταργεί την διαφάνεια, την ισοτιμία και την αξιοπιστία του συστήματος προσλήψεων. Δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης της ΔΕΗ για νέους εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις. Μετατρέπει και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε παιδιά ενός κατώτερου θεού. Έχει σοβαρό πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, λόγω της μονομερούς κατάργησης της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με νόμο.

- Το Άρθρο 4 για τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου:

Καταργεί το πλαφόν στις αποδοχές (άρθρο 28 παρ.1 του ν.4354/2015 δηλαδή το όριο των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου) για τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές της εταιρείας που προσλαμβάνονται με τις διατάξεις του παρόντος. Πρακτικά, ανοίγει ο δρόμος για πρόσληψη γαλάζιων goldenboys στη ΔΕΗ με πολύ υψηλές αμοιβές και εμμέσως οδηγείται σε εκκαθάριση όλο το προσωπικό των διευθυντικών θέσεων.

- Το Άρθρο 9, που αφορά στην Πολιτική προμηθειών:

Δεν περιλαμβάνει ρητά την ικανοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά περιέχει επίσης την εξαίρεση της ΔΕΗ από το ανώτατο όριο κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων, ανοίγοντας ο δρόμος και για αγορά αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (λιμουζίνες) για τα golden boys tης ΔΕΗ.

- Με το Άρθρο 16 που αφορά σε ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ΑΕ -Τροποποίηση άρθρων 80ΣΤ επ ν.4001/20111:

Παραχωρείται σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) τόσο στις Υποδομές όσο και στην Εμπορία. Δημιουργείται ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στα δίκτυα φυσικού αερίου. Το Δημόσιο δεν κρατά ούτε τον ρόλο του μετόχου μειοψηφίας, παρότι θίγονται και θέματα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Παραχωρεί το δίκτυο, δηλαδή ένα φυσικό μονοπώλιο με σταθερό έσοδο, χωρίς να διασφαλίζει την τροφοδότηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και επιχειρήσεων με φυσικό αέριο. Η μονοπωλιακή διαχείριση και ιδιοκτησία του δικτύου θα ανεβάσει το κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν εξασφαλίζει την επέκταση του δικτύου σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές.

- Με το Άρθρο 17 για την τροποποίηση των άρθρων 80 και 80ΙΒ του ν.4001/2011:

Καταργούνται για τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ οι προβλέψεις που υπήρχαν στον 4206/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προέβλεπε την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μεταβίβαση των εργασιακών σχέσεων στις νέες εταιρείες που θα προκύψουν και την απαγόρευση απολύσεων για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών, για τους .

- Το Άρθρο 24 για το πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη:

Υποβαθμίζει την πρωτογενή παραγωγή της χώρας χρησιμοποιώντας υπερβολικά μεγάλο ποσοστό της γης υψηλής παραγωγικότητας για Φ/Β. Δεν είναι μόνο το 1% της γης υψηλής παραγωγικότηττας, αλλά το 1% του συνόλου της αγροτικής γης. Άρα πρόκειται για την κατανάλωση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου και μάλιστα ενός ανταγωνιστικού πόρου για την Ελλάδα, δηλαδή υψηλής θρεπτικής και οικολογικής αξίας αγροτικών προϊόντων.

- Με το άρθρο 42 για την τροποποίηση του άρθρου 57 του ν.4508/2017 και του άρθρου 4 του ν.4585/2018:

Δίνεται μόλις ένας μήνας προθεσμία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να γνωμοδοτήσει για τις αποφάσεις που αφορούν τον καθορισμό των εγγυήσεων που χρειάζεται να καταβάλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τα ΥΚΩ και τον ΔΑΠΕΕΠ σε σχέση με τον ΕΛΑΠΕ (απόδοση προς ΔΑΠΕΕΠ πχ του ΕΤΜΕΑΡ, του Ειδικού Τέλους Λιγνίτη). Μετά την παρέλευση του μήνα τεκμαίρεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή έχει γνωμοδοτήσει.

Επανέρχεται έμμεσα προσπάθεια παράκαμψης του ρόλου της ΡΑΕ που εξασφαλίζει την καταβολή εγγυήσεων και εισπραττόμενων πόρων από τους εναλλακτικούς παρόχους. Δηλαδή προετοιμάζεται ο δρόμος για ένα νέο σκάνδαλο HELAAS ENERGA.

- Με το Άρθρο 44 που επιφέρει Τροποποιήσεις του ν.3468/2006:

Εξουσιοδοτείται ο υπουργός ΠΕΝ να καθορίσει με ΚΥΑ νέα προτεραιοποίηση των σταθμών ΑΠΕ, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης. Η προτεραιοποίηση αφορά τα πάντα (και περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, και εκκρεμείς αιτήσεις σύνδεσης). Εκτός από τις προτεραιότητες, η απόφαση θα καθορίζει και όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς για κατηγορίες σταθμών, καθώς και τις προθεσμίες που θα έχει ο Διαχειριστής να εκδώσει μη δεσμευτική και στη συνέχεια οριστική προσφορά σύνδεσης. Η νέα προτεραιοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες έργων (πχ και βιοαέριο, και ενεργειακές κοινότητες κλπ).

Ωστόσο η εξουσιοδότηση είναι εν λευκώ. Παίρνει όλες τις εξουσιοδοτήσεις ο υπουργός χωρίς προτεραιότητες και υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να υποβαθμιστούν οι ενεργειακές κοινότητες, που έχουν προτεραιότητα με Νόμο.

ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση στη Βουλή για ΔΕΗ και αξιολόγηση
Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Γιώργος Σταθάκης, κατηγορώντας την για καταστροφολογία και χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το περιεχόμενο του αιτήματος της να κληθεί και να ενημερώσει την Επιτροπή Παραγωγής...
Αντιπαράθεση στη Βουλή για ΔΕΗ και αξιολόγηση
ΒΟΥΛΗ
Αξιοποίηση προσωπικού στην ΕΡΤ, ίδια έξοδα με ΝΕΡΙΤ
Για την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού της ΕΡΤ σε άλλες υπηρεσίες απάντησε στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΕΡΙΤ είχε το ίδιο μισθολογικό κόστος με την ΕΡΤ....
Αξιοποίηση προσωπικού στην ΕΡΤ, ίδια έξοδα με ΝΕΡΙΤ
ΒΟΥΛΗ
Απέναντι στο νομοσχέδιο-«οδοστρωτήρα» του υπουργείου Παιδείας
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα στέκονται απέναντι στο σ/ν Κεραμέως και τις αναχρονιστικές αλλαγές που θα επιφέρει.
Απέναντι στο νομοσχέδιο-«οδοστρωτήρα» του υπουργείου Παιδείας
ΒΟΥΛΗ
Δ. Κουτσούμπας: Επικρατεί το απόλυτο χάος στις εργασιακές σχέσεις
«Η πραγματική κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης...
Δ. Κουτσούμπας: Επικρατεί το απόλυτο χάος στις εργασιακές σχέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας