Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση [Live]

  • A-
  • A+

Κορυφώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, ξεκίνησαν οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών που είχαν ολοκληρωθεί λίγο μετά τη 1:30.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, όσες αναθεωρητέες διατάξεις είχαν λάβει από τη προτείνουσα Βουλή 151 ψήφους, στη παρούσα αναθεωρητική Βουλή χρειάζονται 180 ψήφους για να κριθούν αναθεωρητέες.

Αναλυτικά οι 9 αλλαγές στο Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως γράφει σήμερα η Εφ.Συν. που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Ζωντανά η συνεδρίαση της Ολομέλειας:

Μητσοτάκης: Τις προτάσεις σας τις απέρριψε ο λαός

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Κύριε Τσίπρα, τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η ΚΟ της ΝΔ. Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι' αυτό μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία μεταξύ των δύο φάσεων της συνταγματικής αναθεώρηση», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης τα εξής: «Θα αργήσουμε πολύ κ. Τσίπρα να έχουμε άλλη αναθεωρητική διαδικασία. Η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία. Σήμερα να κάνουμε ψύχραιμη αποτίμηση για το τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας [...] Από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα, του 2019. Θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά [θα είναι] και προϊόν διακομματικής συναίνεσης».

«Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθέωρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά σε προσδιορισμένο χρόνο», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι η πλειοψηφία δεν αγνόησε τη θέση της μειοψηφίας. 

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για το θέμα της εκλογής του ΠτΔ λέγοντας πως: «Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν σαφής και καθαρή. Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη η οποία αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει σε απλή πλειοψηφία αφαιρώντας τη μεσολάβηση εκλογών [...] Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σχοινί διότι από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια δραματική εμπειρία, κ. Τσίπρα, που προσέφερε διδάγματα. Ωμή καταστρατήγηση του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014 όταν αρνηθήκατε προκλητικά την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα και για το άρθρο 24 για τα δάση αλλά και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Κύριε Τσίπρα, δεν κρίνατε απαραίτητη μία αναφορά στο Σύνταγμα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής; Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος [...], είπε ρίχνοντας καρφιά κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης ενώ για το άρθρο 86 είπε πως: «Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή την πρόταση του κόμματός του για συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Γιατί εσείς δεν υπερψηφίζετε την πρότασή μας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα;».

Τσίπρας: Η ιστορία αργά ή γρήγορα θα μας δικαιώσει

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ολομέτωπη επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την πως «απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο».

«Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση », είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι «η ιστορία αργά ή γρήγορα θα μας δικαιώσει».

«Το πόσο συναινετικό είναι το σχέδιό μας αποδεικνύεται από το ότι υιοθετήσαμε ακόμα και προτάσεις που είχε κάνει το 2014 η ΝΔ, π.χ. σχετικά με την εκλογή ΠτΔ», παρατήρησε ο τέως πρωθυπουργός, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «έσχατο καιροσκοπισμό» ειδικά για το θέμα της εκλογής του ΠτΔ.

«Ψηφίζοντας σήμερα τη διάταξη για την εκλογή του ΠτΔ ακόμα και με σχετική πλειοψηφία (όσο απαιτείται και για έναν διοικητή ΔΕΚΟ) δεν σέβεστε ούτε τον θεσμό, ούτε καν την ιστορία της ΝΔ», τόνισε.

Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έπρεπε να έρθει η αριστερά για πρώτη φορά με κυβερνητική πλειοψηφία για να αλλάξει το καπάπτυστο άρθρο 86» και τόνισε ότι: «Λέμε το αυτονόητο: τα αδικήματα των υπουργών να παραγράφονται όπως όλων των Ελλήνων. Μετά από 5 ή 15 ή 20 χρόνια. Ό,τι προβλέπει ο νόμος για όλους. Όχι ειδικές παραγραφές για τους υπουργούς».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε εξάλλου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86, ώστε, όπως τόνισε, να μην μπαίνουν στο αρχείο όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν το 2015 και απευθυνόμενος στη Ν.Δ. είπε «εδώ διαπράττετε ένα μεγάλο φάουλ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης πως μια από τις παλαιότερες προτάσεις της Ν.Δ.. που είχε υιοθετήσει το κόμμα του ήταν «η πρότασή της για καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος» και «την τότε πρότασή της να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Βουλή, πάντοτε όμως με αυξημένη πλειοψηφία, και εναλλακτικά με άμεση εκλογή από το λαό».

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε επιπλέον πως «απέναντι στο σχέδιό μας, η αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων».

«Αλλά αργά η γρήγορα η πρόοδος θα νικήσει την συντήρηση. Πρόοδος είναι οι προτάσεις μας», τόνισε σε άλλο σημείο.

Γεννηματά: Σύντομη και ουσιαστική διαδικασία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την ικανοποίησή της για σειρά αναθεωρητέων διατάξεων αλλά και τη διαφωνία της σε άλλες εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.

«Ήταν μια διαδικασία σύντομη αλλά ουσιαστική. Είμαι προσωπικά υπερήφανη για τη συμμετοχή μας», είπε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ, που όμως πρόσθεσε ότι «δεν έγιναν όλα όσα χρειαζόταν, όλα όσα οι πολίτες προσδοκούν».

Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών η κ. Γεννηματά είπε πως «συμφωνούμε στην κατάργηση της πρόωρης παραγραφής, ώστε να ισχύει για τα αδικήματα υπουργών ό,τι και για κάθε πολίτη], ενώ για το αρ. 62, περί ποινικής ευθύνης βουλευτών είπε: «εμείς θέλουμε περιορισμό της ασυλίας. Να ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις πολιτικών διώξεων».

Για την ψήφο των αποδήμων είπε πως «τελικός στόχος είναι η επιστολική ψήφος και η ευρύτερη συμμετοχή» και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε πως «οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι στο σύνταγμα, κ. πρωθυπουργέ, προλαβαίνετε να το αλλάξετε».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία της για το θέμα της εκλογής του ΠτΔ, λέγοντας ότι «διαφωνούμε με την απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό» και ότι «θεωρούμε σκόπιμο τουλάχιστον έως και τις επόμενες εκλογές να απαιτούνται τουλάχιστον 160 ψήφοι [για την εκλογή του], αλλιώς αποτελεί υποβάθμιση του θεσμού».

Τέλος, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο» το ότι «έγινε δεκτή η πρότασή μας για κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Κουτσούμπας: Συμπλέουν για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που παρατήρησε πως ήταν «πλήρης η απόρριψη των προτάσεων του ΚΚΕ και στην προηγούμενη και σε αυτή τη Βουλή».

Ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία η συνταγματική καθιέρωση της ακραίας φτώχειας με την αναγνώριση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Από εκεί και πέρα ο σώζων εαυτό σωθήτω».

«Ακόμα και οι προτάσεις σας για τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ψευδεπίγραφες. Διαπνέονται από τη λογική των ελάχιστων», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση πως «υπήρξε σύμπτωση απόψεων μεταξύ σας να μην καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών».

«Βασικός στόχος Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα που θα θωρακίζουν το αστικό κράτος από πιθανούς κινδύνους αστάθειας που σίγουρα θα προκύψουν στο μέλλον», παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας και σε άλλο σημείο τόνισε πως «κοινή σας επιδίωξη, να μην διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής από τον λαϊκό παράγοντα

Ο κ. Κουτσούμπας άσκησε κριτική και για θέμα της εκλογής του ΠτΔ, λέγοντας πως «η απευθείας εκλογή ΠτΔ [από τον λαό] θα ισχυροποιούσε τον ρόλο του. Η ισχύς που θα του προσέδιδε, αναγκαστικά θα άνοιγε τη συζήτηση ότι αυτή η ισχύς δεν μπορεί να μείνει γυμνή και πρέπει να του δοθούν εξουσίες».

«Δεν συμφωνούμε και δεν συναινούμε σε ό,τι εκφράζει ο θεσμός του ΠτΔ στο υπάρχον πλαίσιο], ξεκαθάρισε.

Βαρουφάκης: Ακόμα μια χαμένη ευκαιρία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σειρά ενστάσεων για το περιεχόμενο των προτάσεων σχετικά την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του, σήμερα το πρωί.

Ο κ . Βαρουφάκης παρατήρησε ότι τα άλλα κόμματα δεν είχαν κάποια μεγάλη φιλοδοξία να αλλάξουν άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούσαν σοβαρά τον καταστατικό χάρτη και έκανε λόγο για ακόμα μια χαμένη ευκαιρία. Σημείωσε, επίσης, ότι τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τελούν υπό την επίδραση των μνημονίων και τις απαιτήσεις των δανειστών και στο θέμα της αναθεωρητικής διαδικασίας.

«Το σύνταγμα από μόνο του δεν εξασφαλίζει τίποτα. Είναι όμως μια ευκαιρία, ένας μοχλός να επαναφέρουμε τον δήμο στη δημοκρατία», είπε κατά την ομιλία του και σημείωσε πως «το αστικό μας σύνταγμα περιέχει μια παραδεισένια περιγραφή της αφόρητης ανισότητας που επικρατεί».

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡα 25: «το κράτος μας είναι ευτελισμένο μετά από 10 μνημονιακά χρόνια. Τα υπουργεία μας είναι γεμάτα τρύπες με τις βασικές υπηρεσίες να είναι παραδομένες στους δανειστές».

«Η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας είναι η αίσθηση των πολλών ότι τους κοροϊδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με την ριζοσπαστική ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων, την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τάχθηκε υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους και τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ζήτησε την κατάργηση του «αναχρονιστικού θεσμού» του όρκου. Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπλύνει τη διαπλοκή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε επίσης την «επιστροφή του Δήμου στη Δημοκρατία» με τη συμμετοχή των πολλών στη λήψη των αποφάσεων. Πρότεινε, ειδικότερα, τη θεσμοθέτηση των κληρωτών αντιπροσώπων που θα λειτουργούν παράλληλα με το κοινοβούλιο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Βελόπουλος: Φοβάστε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακόμα, τάχθηκε υπέρ της «μεγιστοποίησης των ελευθεριών», με ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την επέκτασή τους σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας, όπως σημείωσε, μια νέα έννοια στα δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία σε σειρά θεμάτων και ξεδίπλωσε για άλλη μια φορά τη ρατσιστική και εθνικιστική του ατζέντα.

«Όταν οι άλλοι κλείνουν τζαμιά εσείς θέλετε να ανοίξετε τζαμιά μέσα στα hotspot, κ. πρωθυπουργέ. Η Ελλάδα θα παραμείνει ελληνική και χριστιανική«, είπε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και σε άλλο σημείο πρότεινε: «Φράγμα από δικά μας πλοία στα θαλάσσια σύνορα μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα εξάλλου με τον Κυρ. Βελόπουλο δεν είναι ασυνόδευτο παιδί ένας 16χρονος αλλά «παιδί είναι κάτω από 12 ετών».

Ο Κυρ. Βελόπουλος καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση πως δεν έλαβε καμιά μέριμνα για τους άστεγους, λέγοντας πως «σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται 40.000 άστεγοι».

Επίσης άσκησε κριτική στην πλειοψηφία γιατί δεν προχώρησε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και για τη μη θέσπιση ασυμβίβαστου στον συνδικαλισμό.

«Φοβάστε, να κυβερνήσετε, να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο», είπε μεταξύ άλλων.

ΒΟΥΛΗ
Αναθεώρηση φτωχή πλην τίμια
Ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ψηφοφορία.
Αναθεώρηση φτωχή πλην τίμια
ΒΟΥΛΗ
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
Βασικά θέματα της αντιπαράθεσης των δύο πολιτικών αρχηγών, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ και άρθρο 86
ΒΟΥΛΗ
Συγκροτήθηκε η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Τραγάκης και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκλέχτηκαν στο προεδρείο της ειδικής επιτροπής για την αναθεώρηση συντάγματος, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μετά τη χθεσινή...
Συγκροτήθηκε η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, μετά την πενθήμερη μάχη στη Βουλή
Με 158 «ναι» και 142 «όχι» πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας πενθήμερης συζήτησης που κορυφώθηκε με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, μετά την πενθήμερη μάχη στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας