Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι

  • A-
  • A+

H ιδεολογική απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ζητήματα των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Κατά τη διάρκεια της αναλυτικής συζήτησης επί των αναθεωρητέων διατάξεων που ξεκίνησε προχθές και θα εξελιχθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία την προσεχή Δευτέρα (25 Νοεμβρίου) με την ψηφοφορία, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησαν για άλλη μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψίες και κομματικούς εγωισμούς. Από την πλευρά τους, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κατήγγειλαν για οπισθοδρόμηση και νεοσυντηρητισμό, με τον τέως πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να χαρακτηρίζει «αμήχανη» τη θεωρία περί ιδεοληψιών. «Καταδεικνύει μια διάθεση καθεστωτική, ότι υπάρχει μόνο μία άποψη, η βαθιά συντηρητική της “κανονικότητας”, και πως οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο και εθνομηδενιστικό…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρας αιτιολόγησε την αρνητική θέση της κυβερνητικής παράταξης στις σχετικές εισηγήσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα άρθρα 3 (σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας), 5 (άρση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού) και 21, 22 και 25 (διαβίωση, κοινωνικά αγαθά και εργασιακά δικαιώματα), υποστηρίζοντας πως οι υφιστάμενες συνταγματικές διατάξεις είναι απολύτως επαρκείς. Ειδικότερα για το άρθρο 3 δήλωσε πως είναι αποσαφηνισμένο οπότε και δεν δημιουργεί καθεστώς σύγχυσης. «Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας είναι ρυθμισμένες. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα πρέπει να εξακολουθήσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί υπάρχει το απαραβίαστο της ανεξιθρησκίας υπό την εγγύηση του ελληνικού κράτους», δήλωσε.

Ο ίδιος καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ άγχος να προβάλει τις ιδεολογικές του διαφορές και να τις εγγράψει στο νέο συνταγματικό κείμενο «σαν να είναι πίνακας ανακοινώσεων» όπως είπε χαρακτηριστικά, κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να παραμερίσει τον «κομματικό εγωισμό» και τον «κλεφτοπόλεμο» ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία.

Την άποψη για την επάρκεια του νομοθετικού έργου ως προς την εξειδίκευση των συγκεκριμένων συνταγματικών διατάξεων εξέφρασε στην παρέμβασή του και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης: «Οι μείζονες τομές που σχετίζονται με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας έχουν συντελεστεί με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία», είπε.

Μιλώντας για τον «νεοσυντηρητισμό» και την «οπισθοδρόμηση» της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο ιδεολογικό χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ απέναντι στις κατηγορίες περί «ιδεοληψίας» κατήγγειλε την προσήλωση της πλειοψηφίας στις κείμενες διατάξεις, τονίζοντας πως «αρνείται ακόμη και να δώσει μάχες ιδεών. Εξαιρετικά αιχμηρός εμφανίστηκε και για τη θέση της κυβέρνησης στις κοινωνικές διακρίσεις: «Μόνον εσείς συντάσσεστε με τις απόψεις του Ορμπαν και του Σαλβίνι και αυτό δείχνει τη μεγάλη οπισθοδρόμηση του κόμματός σας», δήλωσε.

Την απόρριψη των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εργασία και τη διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών κατήγγειλε η Εφη Αχτσιόγλου. Αναφερόμενη ειδικά στην καθιέρωση του κατώτατου μισθού, της υπερίσχυσης των ευνοϊκών συλλογικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών και της διασφάλισης του επιπέδου διαβίωσης μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, υπογράμμισε ότι η στάση των κομμάτων στη συνταγματική αναθεώρηση «είναι αποκαλυπτική για το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που η κάθε πολιτική δύναμη επιθυμεί για τον τόπο».

Απαντώντας δε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η τέως υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Οι συνταγματικές μας προτάσεις δεν είναι δημαγωγία, όπως μας κατηγορεί η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει την αντικοινωνική της στάση, είναι απόλυτης ουσίας. Αν γίνουν δεκτές, καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, δεν θα θίξει τα στοιχειώδη δικαιώματα της εργασίας και των κοινωνικών αγαθών».

Ο Αν. Λοβέρδος από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αναφερόμενος στην προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 3 που προτείνει η πτέρυγα και ορίζει την αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία, υποστήριξε πως είναι η ενδεδειγμένη καθώς δεν επηρεάζει τον διακριτό ρόλο Κράτους-Εκκλησίας και δεν αντίκειται στο άρθρο 13 παρ. 1 (για τον όρκο). «Εμείς είμαστε σοβαροί και δεν δημαγωγούμε», δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος με τη Ν.Δ. εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Δελλής από το ΚΚΕ μίλησε χθες για τη «μεγάλη ευκαιρία» που χάνεται και που δεν είναι άλλη, όπως είπε, από τον «υπερώριμο» διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος. «Ενώ αποτελεί πάγιο αίτημα του λαϊκού κινήματος και πόθο κάθε δημοκρατικού ανθρώπου, παραμένει η ιστορική εκκρεμότητα, αφού τα αστικά κόμματα, ενώ έχουν τη δυνατότητα, εξακολουθούν να δείχνουν απροθυμία και ατολμία να το πραγματοποιήσουν», δήλωσε.

● Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος υποστηρίζοντας σθεναρά τον πλήρη διαχωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος επανέλαβε πως η σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «άτολμη» και πως συντάσσεται με αυτήν κατ’ οικονομίαν. «Δεν πρόκειται να λύσουμε προβλήματα με ατελείς συμβιβασμούς», είπε, προσθέτοντας πως ο διαχωρισμός είναι ώριμος από την πλευρά της λαϊκής αποδοχής και αναγκαίος για την ανάσχεση της αντίληψης πως η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει πολιτικά με ανταλλάγματα.

ΒΟΥΛΗ
Ένταση στη συζήτηση για το άρθρο 3
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το άρθρο 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τα ξίφη τους με...
Ένταση στη συζήτηση για το άρθρο 3
ΒΟΥΛΗ
Εμμένει η Ν.Δ. στον εναγκαλισμό με την Εκκλησία
Η κυβέρνηση απέρριψε ουσιαστικά κάθε πρόθεση συζήτησης για αλλαγή των άρθρων που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, διαφωνώντας με τις σχετικές προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Εμμένει η Ν.Δ. στον εναγκαλισμό με την Εκκλησία
ΒΟΥΛΗ
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, που ύστερα θα ψηφίσει το νέο συνταγματικό χάρτη.
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
«Όχι» στις διαφορετικές πλειοψηφίες για την ψήφο των αποδήμων από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ίδια πλειοψηφία στους νόμους που θα ρυθμίσουν τα επιμέρους ζητήματα της ψήφου των αποδήμων ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να...
«Όχι» στις διαφορετικές πλειοψηφίες για την ψήφο των αποδήμων από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας