Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερίζουν για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ερίζουν για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

  • A-
  • A+

Τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, προκαλώντας αντιδράσεις στην αντιπολίτευση που προειδοποιούν για «παγίδα φτώχειας» και «συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή, έκανες λόγο για «μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τα κοινωνικά δικαιώματα που ως στόχο έχει την ενδυνάμωση, την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση».

«Με τον τρόπο αυτό οι πιο αδύναμοι αποκτούν ένα επιπλέον δικαίωμα και γίνονται για πρώτη φορά ορατοί στη συνταγματική τάξη και παράλληλα ενισχύονται η ισότητα, η αναλογικότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα, και η ασφάλεια δικαίου», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς οι 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά.

Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ ενώ 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Για φέτος, υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν 670.000.000 ευρώ. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

«Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε με τη μεγάλη αυτή συνταγματική αλλαγή που θα θωρακίσει για πρώτη φορά τους αδύναμους συμπολίτες μας», είπε ο Γ. Βρούτσης.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως «αποδεικνύεται στην πράξη -και όχι στα λόγια- ότι ο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νοιάζονται πραγματικά για τους κοινωνικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» και ότι «ένα στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώνεται στο σύνταγμα».

«Μετά από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μεταξύ άλλων οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως «στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την προσθήκη «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Επιπλέον, αναφέρουν «πως στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος. Και θα καλύπτει 800.000 συμπολίτες μας».

«Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ

Οι σημερινές προτάσεις της πλειοψηφίας προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Το θέμα ακριβώς, όμως, δεν είναι το εισόδημα μόνο, είναι το όριο, το επίπεδο διαβίωσης, το οποίο πρέπει να εγγυηθούμε. Φανταστείτε κάποιον, ο οποίος παίρνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως το λέτε, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ή σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό θα είναι δώρον άδωρον.

Επομένως, και σ’ αυτό το βήμα που κάνετε, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι θετικό, ο τρόπος που το εισάγετε είναι εντελώς περιοριστικός και δεν κατοχυρώνει αυτό το οποίο πρέπει να κατοχυρώσουμε, δηλαδή ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής μας».

Ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμα δηκτικά ότι: «το 2005 εκ μέρους της τότε Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχα την τιμή να παρουσιάσω εδώ πρόταση νόμου για τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρέπει να σας πω ότι τότε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία απέρριψαν την πρόταση».

Μοναδική διάταξη «που μπορούμε ενδεχομένως να έχουμε συγκλίσεις, είναι πάνω σε αυτό που εμείς προτείνουμε: να αντικατασταθεί στη διατύπωση το ρήμα μεριμνά το κράτος με το εγγυάται ή εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», υπογράμμισε επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μίλησε και η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως «αποδείχτηκε στην πράξη, τόσο στο δεύτερο μνημόνιο αλλά και σήμερα, ότι «η παρούσα αποτύπωση σειράς εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο Σύνταγμα δεν ήταν επαρκής για να τα θωρακίσει έναντι προσβολών από τον κοινό νομοθέτη».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αφού παρέθεσε σειρά προτάσεων του κόμματός της για τη στήριξη των ασθενέστερων που απέρριψε η Ν.Δ. υπογράμμισε πως: «η στάση όλων μας στη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αποκαλυπτική για το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που η κάθε πολιτική δύναμη επιθυμεί για τον τόπο».

Απαντώντας αργότερα στην ΝΔ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν δηκτικά πως «θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όταν ο ίδιος ο κ. Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως. Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης;»

Όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

«- Συνταγματοποιούν τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ, που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά ένα δισ. και να τα ενσωματώσουμε στο ΕΕΕ.

- Το ΕΕΕ ορίζεται αυθαίρετα από κάθε κυβέρνηση, ανάλογα με τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την ακραία φτώχεια. Γι' αυτό δεν συνταγματοποιήθηκε από καμία χώρα.

- Η πρόταση της ΝΔ είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού.

- Το 2017 όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ το έπαιρναν 700 χιλιάδες άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του κ. Βρούτση, το παίρνουν 450 χιλιάδες άτομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των πολιτικών του μείωσε την ακραία φτώχεια.

- Το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δισ. και την παραδώσαμε 3,5 δισ. σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

- Το προνοιακό κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός, αλλά μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση όρων ισοτιμίας των πολιτών. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί τις ανισότητες φυσική κατάσταση.

- Η πρόταση μας για τη συνταγματική αναθεώρηση, διακηρύσσει ότι το προνοιακό κράτος για την Αριστερά, δεν είναι μόνο προστασία κατά της ακραίας φτώχειας, αλλά προστασία του παιδιού, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη».

ΚΚΕ: Κατοχυρώνουν την ακραία φτώχεια

«Στην ουσία έχουμε συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής, σχολιάζοντας τις προτάσεις Ν.Δ.

«Συνταγματοποιείται, δηλαδή, συνολικά η στρατηγική που σαρώνει τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΒΟΥΛΗ
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση
Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Αναθεώρησης.
Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στο επίκεντρο της συζήτησης για την αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Πυρ ομαδόν κατά Βρούτση και κυβέρνησης για το φιάσκο με τα voucher
Ομοβροντία πυρών από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Γιάννης Βρούτσης αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το φιάσκο γύρω από την τηλεκατάρτιση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την 5η...
Πυρ ομαδόν κατά Βρούτση και κυβέρνησης για το φιάσκο με τα voucher
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό εν μέσω αντιδράσεων
Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών συνεχίζεται η συζήτησε για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Θα ακολουθήσει η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό εν μέσω αντιδράσεων
ΒΟΥΛΗ
«Δεν θα βρισκόταν στη θέση του»
Κατά του Παύλου Πολάκη στράφηκε χθες από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, διερωτώμενος ώς πότε θα τον ανέχονται στην κυβέρνηση. Εστρεψε...
«Δεν θα βρισκόταν στη θέση του»
ΒΟΥΛΗ
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη στο νομοσχέδιο από την Φ. Γεννηματά
Με σχεδόν μονομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θέλησε να δικαιολογήσει τις επιλογές του κόμματός της τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη στο νομοσχέδιο από την Φ. Γεννηματά
ΒΟΥΛΗ
Ο Μητσοτάκης εξίσωσε τις διαδηλώσεις με τυφλή βία και φασισμό
Με ακραία συντηρητικό ύφος και επιθετικός σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας ο πρωθυπουργός επανέφερε στην ομιλία του, στη Βουλή, όλο το αντιδραστικό οπλοστάσιο κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Ο Μητσοτάκης εξίσωσε τις διαδηλώσεις με τυφλή βία και φασισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας