Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές
EUROKINISSI

Διάθεση για συναίνεση, αλλά και εκατέρωθεν βολές

  • A-
  • A+
Στην πρεμιέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματα, οι εισηγητές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι πρέπει οι καταληκτικές προτάσεις να έχουν ευρεία συναίνεση. Ωστόσο δεν έλειψαν οι αιχμές κι οι κατηγορίες.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος μονοπωλεί αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σήμερα (Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου) η συζήτηση έγινε επί της αρχής, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν τα κεφάλαια των εννέα θεματικών ενοτήτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ψήφος των αποδήμων και οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου. 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης, οι δύο εισηγητές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τζαβάρας και Γιώργος Κατρούγκαλος αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι πρέπει οι καταληκτικές συνταγματικές προτάσεις να έχουν ευρεία συναίνεση, να γίνει πραγματική αληθινή προσπάθεια από όλους χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, ενώ αναγνώρισαν ότι θα μπορούσε να είναι πιο γενναίο και πιο θαρραλέο το νέο Σύνταγμα.

Ωστόσο, οι δύο παραπάνω εισηγητές δεν παρέλειψαν να καταλογίσουν ευθύνες, καθένας εναντίον του άλλου κόμματος: κάτι που έκαναν κι οι περισσότεροι βουλευτές από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια. 

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές των άλλων κομμάτων επανέλαβαν τις θέσεις που έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν για τις επιμέρους θεματικές ενότητες. Επίσης δεν έλειψαν οι τοποθετήσεις πως ο οι πολίτες δεν ασχολούνται με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τοποθετήσεις εισηγητών

Κ. Τζαβάρας: Να συγκεράσουμε τις συγκρουόμενες αντιλήψεις

«Σκοπός είναι να συγκεράσουμε τις διαφορετικές συγκρουόμενες αντιλήψεις», τόνισε ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για επτά μεγάλες τομές που πέτυχαν όλα τα κόμματα σε αυτή την Αναθεώρηση και καλύπτουν -όπως είπε- όλο το φάσμα και το πλαίσιο του Συντάγματος. «Πρωτίστως είναι άρθρα για το κοινωνικό κράτος δικαίου, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το δικαίωμα της μειοψηφίας να προκαλεί δύο Εξεταστικής Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο», σημείωσε.

Πολύ μεγάλη τομή χαρακτήρισε το άρθρο 86 για τα υπουργικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι τώρα δεν υπάρχει κανένα χρονικό εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος της Βουλής για την τιμωρία τους για πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Έμφαση έδωσε στο άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του μετά από τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες και αυξημένη πλειοψηφία, είναι μεγάλη προσφορά στη Δημοκρατία.

«Έπρεπε να είμαστε πιο γενναίοι και υποχωρητικοί. Όμως είναι βέβαιο ότι αν επιμέναμε θα είχαμε πετύχει καλύτερες επιλογές όπως την αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», είπε επίσης ο κ. Τζαβάρας καταλογίζοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως είπε, η άρνησή του δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να κάνει ένα βήμα προόδου.

«Δεν θα είχε μειωθεί καμία ιδεολογική του πεποίθηση ή αξία του αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσχωρήσει σε αυτή τη θέση. Το ίδιο έγινε με το άρθρο 24 ώστε να ορθώσουμε ένα συνταγματικό ανάχωμα σε μεγάλες μελλοντικές ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Δείξατε αδιαφορία και δεν θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας.

Γ. Κατρούγκαλος: Βαθιές ιδεολογικές διαφορές Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ 

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για ανάδειξη βαθιών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος και ιδεολογική υποχώρηση από τις θέσεις που είχε το 2014.

«Η αντίληψη του τακτικισμού και της ακραίας πολιτικής υποκρισίας, ξεκίνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσουν στη προτείνουσα Βουλή διατάξεις ώστε με απλή πλειοψηφία να ρυθμίσει η επόμενη Βουλή με 151», ανέφερε και πρόσθεσε το εξής: «Κανείς στο παρελθόν δεν είχε τη φαεινή αυτή ιδέα γιατί το άρθρο 110 του Συντάγματος που θέλει συναινέσεις όχι μόνο για το ποιες διατάξεις αλλά και πώς θα αναθεωρηθούν. Δεν μπορεί να αλλοιώσει την κατεύθυνση που έχουν, για αυτό η πρόταση του κ. Μητσοτάκη ήταν πολιτικά παραπλανητική αλλά και αντισυνταγματική».

«Με την ίδια αντίληψη παιγνίου κινήθηκε και στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπερψηφίσατε τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ρητά δηλώσατε ότι δεν συμφωνείτε, ως κόλπο για να υποστηρίξετε εντελώς διαφορετική πρόταση σε αυτή τη Βουλή. Αυτό δεν είναι δείγμα θεσμικής σοβαρότητας, και μάλιστα να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απλή, σχετική πλειοψηφία . Καταλήγει να τον καθιστά άθροισμα της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας» σημείωσε.

Μίλησε επίσης για σημαντική οπισθοδρόμηση της Ν.Δ. για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ενώ την επέκρινε έντονα ότι αρνήθηκε, «παρά τον σημαντικό κίνδυνο για τη τιμή του πολιτικού κόσμου, να είναι ξεκάθαρο ότι η δωροληψία ανήκει στο φυσικό δικαστή».

Ανδ. Λοβέρδος: Η παρούσα αναθεώρηση δεν αφορά τους πολίτες

Από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, ο εισηγητής του Ανδρέας Λοβέρδος, εκτίμησε πως «η παρούσα αναθεώρηση, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως δεν αφορά καθόλου τους πολίτες».

«Αν δεν συσχετιζόταν η αναθεώρηση με την ψήφο των εκτός Ελλάδας ευρισκομένων Ελλήνων, τότε κανείς δεν θα έδινε έστω και λίγο από το χρόνο του για να ασχοληθεί με την Αναθεωρητική Βουλή. Και δικαίως, αφού πέραν του άρθρου 86, σχεδόν όλες οι άλλες διατάξεις που θα αναθεωρηθούν, αφορούν θέματα που δημιούργησε η δυστροπία, ο δικολαβισμός των πολιτικών ηγεσιών και η μεταξύ τους πόλωση», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση της αδυναμίας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ζητήματα για τον πολίτη η παρούσα αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος, επισήμανε την απουσία μέριμνας για τη γραφειοκρατία και το άρθρο άρθρο 16. «Εν σωτηρίω έτει 2019 αναθεώρηση που δεν θίγει τη γραφειοκρατία στη διοίκηση και τη δικαιοσύνη, ή που δεν “ακουμπά” το άρθρο 16, δεν έχει νόημα. Αρκεί να σκεφτούμε, πως η επομένη θα γίνει έπειτα από εννέα χρόνια! Πολύς χρόνος χαμένος για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες! Τελικά το πολιτικό σύστημα της χώρας μας έχει ταλέντο κι έφεση στη σπατάλη του χρόνου των πολιτών», είπε.

Γ. Γκιόκας: Παίρνετε μέτρα για τη σταθερότητα του σάπιου συστήματος

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε πως συνταγματική αναθεώρηση, από την προηγούμενη ήδη Βουλή, έχει βασικό στόχο να εμπεδωθούν οι όροι της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

«Θέλετε ένα Σύνταγμα να θωρακίζει το σύστημα, να εξασφαλίζει την πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα, γιατί ξέρετε πως όσα ζήσαμε με την κρίση, δεν ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν», είπε ο Γιάννης Γκιόκας για να συμπληρώσει το εξής:

«Αυτή την περίοδο κυοφορούνται κολοσσιαίων διαστάσεων εξελίξεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, και παρά το δήθεν καλό οικονομικό κλίμα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια επικείμενη κρίση και ίσως γρηγορότερα από ό,τι αυτή αναμενόταν –και συνεπώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη. Οπότε παίρνετε τα μέτρα σας και σε συνταγματικό και σε νομοθετικό επίπεδο για τη σταθερότητα του σάπιου πολιτικού συστήματος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι υπήρξε σύγκλιση Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής σε πολλές αντιλαϊκές πολιτικές. 

Αγγ. Αδαμοπούλου: Χαμένο «στοίχημα», σε «ρηχά νερά» οι προτάσεις 

Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου, σημείωσε πως «ενώ οι συνθήκες είναι ώριμες και απαιτούν αξιόλογες τομές στον καταστατικό μας χάρτη, και από ουσιαστική και από συμβολική άποψη, οι αναθεωρητικές προτάσεις κινήθηκαν σε μάλλον "ρηχά νερά"».

Η βουλευτής έκανε λόγο για χαμένο «στοίχημα», αφού δεν υπήρξε βούληση για μια ριζική, προοδευτική και δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος. «Η Αναθεώρηση δεν ικανοποιεί εκείνον που δικαιολογημένα περιμένει να δει κάτι πιο γενναίο αλλά ούτε και το ίδιο το πνεύμα του Συντάγματος» αφού δεν υπήρξαν οι ευρύτερες συναινέσεις, που θέλει το Σύνταγμα, και που αρμόζουν στην κορυφαία αυτή διαδικασία.

«Ο πολύς κόσμος έχει πάψει να πιστεύει και στο κύρος του Συντάγματος και στην ικανότητα των παραδοσιακών κομμάτων να τον εκπλήξουν θετικά. Το Σύνταγμα το βλέπει χρόνια απομονωμένο από ένα κράτος που δεν αναλαμβάνει τις συνταγματικές ευθύνες του και που δυστυχώς το αντιμετωπίζει ως κυρίως πολιτικό κείμενο», υποστήριξε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι γι' αυτό το λόγο οι πολίτες δεν ασχολούνται με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κ. Χήτας: Διεκπεραιωτική και χωρίς τόλμη η αναθεώρηση 

«Συμμετέχουμε στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας και τόνισε ότι «η στείρα αντιπαράθεση όμως έχει περάσει στο πολιτικό DNA της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής και δυστυχώς η επιτροπή Αναθεώρησης έγινε πολλές φορές μάρτυρας μικροπολιτικών διαξιφισμών, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ο κ. Χήτας παρατήρησε ότι η αναθεώρηση περιλαμβάνει τελικά λίγα άρθρα και έτσι «δεν θα έχει πραγματική ωφέλεια αφού τελικά γίνεται για τα μάτια του κόσμου».

Η προτείνουσα Βουλή, είπε ο βουλευτής «δεν τόλμησε να προχωρήσει έστω σε πρόταση αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες, δεν τόλμησε να προτείνει επιτέλους τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, για τον καθολικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων, δεν τόλμησε να αγγίξει το άρθρο 110 του Συντάγματος ώστε να πάψει το Σύνταγμα να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πολιτικού προσωπικού, δεν τόλμησε να αγγίξει το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, δεν τόλμησε να προτείνει την κατάργηση του άρθρου 86 που αφήνει ατιμώρητους υπουργούς και πρωθυπουργούς, δεν προτάθηκε η ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης, με την επιλογή της ηγεσίας από την κυβέρνηση».

ΒΟΥΛΗ
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, που ύστερα θα ψηφίσει το νέο συνταγματικό χάρτη.
Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση
ΒΟΥΛΗ
Δεν δίνει λευκή επιταγή η Γεννηματά
Δεν θα αφήσουμε επίδοξους της εξουσίας να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση στα μέτρα τους διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, προσθέτοντας ότι το κόμμα της δεν θα δεχθεί...
Δεν δίνει λευκή επιταγή η Γεννηματά
ΒΟΥΛΗ
Συντ. Αναθεώρηση: Σύγκρουση για την ερμηνεία του άρθρου 110
Με σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος ως προς τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων της Βουλής στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ολοκλήρωσε η Επιτροπήτη...
Συντ. Αναθεώρηση: Σύγκρουση για την ερμηνεία του άρθρου 110
ΒΟΥΛΗ
Ένταση στη συζήτηση για το άρθρο 3
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το άρθρο 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τα ξίφη τους με...
Ένταση στη συζήτηση για το άρθρο 3

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας