Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην τελική ευθεία η αναθεώρηση του Συντάγματος

Στιγμιότυπο από πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή. Από σήμερα η συζήτηση έχει μεταφερθεί στην Ολομέλεια του Σώματος

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην τελική ευθεία η αναθεώρηση του Συντάγματος

  • A-
  • A+
Στη σημερινή έναρξη προγραμματίστηκαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων επί της αρχής των αναθεωρητέων διατάξεων που εισηγήθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ στις επόμενες, ολοήμερες συνεδριάσεις θα εξελιχθεί, σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες που προσδιορίστηκαν, η επί των άρθρων συζήτηση.

Η κορυφαία διαδικασία της αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος –μεταξύ των οποίων ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών– ξεκίνησε από το πρωί σήμερα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Στη σημερινή έναρξη προγραμματίστηκαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων επί της αρχής των αναθεωρητέων διατάξεων που εισηγήθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ στις επόμενες, ολοήμερες συνεδριάσεις θα εξελιχθεί, σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες που προσδιορίστηκαν, η επί των άρθρων συζήτηση.

Θεματικές ενότητες

Ειδικότερα:

Αύριο Τρίτη, θα συζητηθούν οι δύο πρώτες θεματικές: η μία περιλαμβάνει τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, τη θρησκευτική ελευθερία, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τον όρκο των βουλευτών. Στη δεύτερη, εντάσσονται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και η προσωπική ελευθερία, η προστασία της οικογένειας, του γάμου, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας καθώς και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η προστασία της εργασίας, η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Την Τετάρτη, θα συζητηθούν: η τρίτη ενότητα για τον διορισμό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, για απαλλαγή καθηκόντων, για τις κοινοβουλευτικές και εξεταστικές επιτροπές, την εμπιστοσύνη της Βουλής και την αρχή της δεδηλωμένης. Η τέταρτη ενότητα, που αφορά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τους διεθνείς οργανισμούς, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα ψηφίσματα και τα διαγγέλματα και το δικαίωμα της πρότασης νόμου. Και τέλος, η όγδοη ενότητα, που περιλαμβάνει τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου θα συζητηθούν η πέμπτη ενότητα, στην οποία περιλαμβάνεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς και η βουλευτική ασυλία, και η ένατη, για το εκλογικό σύστημα, τις εκλογικές περιφέρειες, τους βουλευτές επικρατείας και τα κωλύματα εκλογιμότητας.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου η συνεδρίαση θα ασχοληθεί: με την έκτη θεματική ενότητα καθώς και την έβδομη, που μεταξύ άλλων αφορούν τα στρατιωτικά δικαστήρια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τη διοικητική αποκέντρωση, τους ΟΤΑ και το Ειδικό Δικαστήριο.

Ζωηρό πολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται πως θα προκαλέσει η συνεδρίαση της Πέμπτης στην οποία θα συζητηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Ενώ όλα τα κόμματα συμφωνούν στην αλλαγή του νόμου για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης με την οποία διασφαλίζεται η δίωξη των πολιτικών προσώπων κατά την κοινή νομοθεσία.

Για τη Novartis

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει άμεσα την εξαίρεση της προσθήκης με την αρχειοθέτηση του σκανδάλου της Novartis – o αρχηγός της άλλωστε, Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζεται πως απέστειλε και σχετική επιστολή στην εκπνοή των εργασιών της Επιτροπής Αναθεώρησης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο. «Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη Δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, παρ. 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά», σημείωνε στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η πιθανή άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ρήτρα στις συνταγματικές αλλαγές «θα αποτελέσει με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης βαρύ πλήγμα για τα πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή (προτείνουσα) είχε συγκεντρώσει 175 ψήφους, οπότε για να ενταχθεί στο νέο συνταγματικό κείμενο απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

ΒΟΥΛΗ
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
Το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση και ειδικά για τα ζητήματα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και...
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
ΒΟΥΛΗ
Εμμένει η Ν.Δ. στον εναγκαλισμό με την Εκκλησία
Η κυβέρνηση απέρριψε ουσιαστικά κάθε πρόθεση συζήτησης για αλλαγή των άρθρων που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, διαφωνώντας με τις σχετικές προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Εμμένει η Ν.Δ. στον εναγκαλισμό με την Εκκλησία
ΒΟΥΛΗ
Ένταση στη συζήτηση για το άρθρο 3
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το άρθρο 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας. ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τα ξίφη τους με...
Ένταση στη συζήτηση για το άρθρο 3
ΒΟΥΛΗ
Τέσσερις άξονες για αναθεώρηση του Συντάγματος
​Καθοριστικές θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις προς όφελος της λειτουργίας του πολιτεύματος επιχειρεί η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που παραδόθηκε επισήμως χθες στον πρόεδρο της...
Τέσσερις άξονες για αναθεώρηση του Συντάγματος
ΒΟΥΛΗ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
Το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή ● Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν την ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ● Τη στήριξη της Ολομέλειας ζήτησε ο Γ....
«Μπαλάκι» οι ευθύνες των υπουργών
ΒΟΥΛΗ
Πρώτη μέρα αναθεώρησης
Με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να χαρακτηρίζουν «χαμένη ευκαιρία» την εξαίρεση του άρθρου 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) από την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως θα επιδιώξει...
Πρώτη μέρα αναθεώρησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας