• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 18.1°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.7°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 17.9°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.9°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.5°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  57%
Live η συζήτηση για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Live η συζήτηση για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες

 • A-
 • A+
Συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επεξεργασία με τη διαδικασία του κατ ‘ επείγοντος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται οι διατάξεις που προσφέρουν «ασυλία» σε τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια», αλλά η κυβέρνηση παρά το σάλο εμμένει στην κάλυψη των τραπεζικών στελεχών. 

Οι τελικές αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα έγιναν αφού η κυβέρνηση διόρισε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή τρία νέα μέλη που έγειραν την πλάστιγγα στην κατεύθυνση που επιθυμούσε η Νέα Δημοκρατία.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, από το άρθρο 399 του ΠΚ, «για να μην υπάρχει ανάποδη ανάγνωση του Ποινικού Κώδικα», όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, «πλέον μετατίθεται στο άρθρο 405 και περιγράφεται με τη γενικότερη φράση ότι η απιστία κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος πλέον απαιτεί την έγκληση και δεν λειτουργεί με τη λογική του αυτεπάγγελτου». 

Στην ουσία, η τροπολογία δεν αλλάζει κάτι. Η κυβέρνηση με την αλλαγή στον ποινικό κώδικα αμνηστεύει, εκ προοιμίου ή εκ των υστέρων, τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που διαπράττουν. 

Τροπολογία κατέθεσαν βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προτείνοντας τη διατήρηση των γενικών καθοδηγητικών κανόνων του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 390 ΠΚ), χωρίς την «αδόκιμη» αναφορά σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, για την ποινική δίωξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας όταν αυτή στρέφεται κατά τραπεζικού ιδρύματος.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε προτείνεται να ενταχθεί σε ειδικό νόμο (ν.4472/2017), ρύθμιση με την οποία για την άσκηση ποινικής δίωξης για το συγκεκριμένο αδίκημα να υπάρχει προηγούμενη βεβαίωση από την ΤτΕ σχετικά με την πρόκληση ζημίας, κατά παράβαση των κανόνων της χρηστής διοίκησης και επιμελούς διαχείρισης.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Νέα Δημοκρατία

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, υποστήριξε ότι οι τροποποιήσεις που ψηφίζονται σήμερα από τη Βουλή, αποτελούσαν αναγκαιότητα καθώς στις θεμελιακές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, με την ευρεία αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, πριν από τις εκλογές, «εμφιλοχώρησαν παραδρομές και αβλεψίες».

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις τροποποιούν προβληματικές διατάξεις των κωδίκων οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και δυσλειτουργίες, διορθώνονται αβλεψίες και λάθη για την εύρυθμη εφαρμογή της ποινικής διαδικασίας», είπε ο ίδιος.

Ο βουλευτής επέμεινε πως το σχέδιο νόμου ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του πλαισίου των ποινών σε επιμέρους εγκλήματα.

ΣΥΡΙΖΑ

«Εγώ καταλαβαίνω: είστε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είστε νέα κυβέρνηση κι έχετε το δικαίωμα να κάνετε αλλαγές. Μην επικαλείστε, όμως, το επιχείρημα ότι άρχισαν να εμφανίζονται παθογένειες στην εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του νέου δικαστικού έτους», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «βάζοντας μέσα και την έννοια της διατάραξης της κοινής ειρήνης, που μπορεί να τιμωρείται στο πλαίσιο των τρομοκρατικών πράξεων», μπορεί να ισχύσει η παροιμία «κυνηγάμε κουνούπια με καραμπίνα».

«Ακόμα και στο πλαίσιο της διατάραξης της κοινής ειρήνης μπορεί να διαπιστώνεται διενέργεια τρομοκρατικών πράξεων. Δεν μπορώ να καταλάβω. Νομίζω ότι είναι μία διάταξη η οποία αφορά όλους τους διαδηλωτές, φοιτητές, εργαζόμενους. Όποιος διαδηλώνει και διαταράσσει την κοινή τάξη και διαπιστώνεται ταξίδι ή προπαρασκευή ή “κατέβασμα” από ένα site κ.λπ., θα μπορεί να διώκεται για τρομοκρατία με εξοντωτικότατες ποινές οριζόντια», είπε ο βουλευτής.

ΚΚΕ

Από πλευράς ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε πως «το νομοσχέδιο είναι με το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από μια νέα οικονομική κρίση που θα επιφέρει αντιδράσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γι' αυτό και επιχειρείτε να βάλετε πιο βαθιά στο γύψο».

Η βουλευτής επισήμανε ότι αυξάνονται οι ποινές για το «αδίκημα κατά της κοινής ειρήνης», το οποίο «χρησιμοποιείται διαχρονικά για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων», επανέρχεται η ποινικοποίηση των αγώνων κατά των πλειστηριασμών, την ίδια ώρα, που τραπεζικά στελέχη θα απολαμβάνουν ασυλίας. 

Η κ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις διατάξεις για την τρομοκρατία επισημαίνοντας ότι επεκτείνεται το αξιόποινο για όλα τα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης» και των στρεφόμενων κατά της «δημόσιας τάξης». 

Τέλος, για την αύξηση της ποινής για την κατοχή μολότοφ, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για να «φυτεύονται» κακουργηματικές κατηγορίες σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.

Κίνημα Αλλαγής

Η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, είπε πως το κόμμα της θέλει «έναν Ποινικό Κώδικα δίκαιο κι όχι τιμωρό, κι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως επειδή οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, έτσι και οι Κώδικες πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα».

«Για εμάς η Δικαιοσύνη, όταν δεν προσκρούει σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και όταν δεν αντιτίθεται στις αρχές του νομικού φιλελευθερισμού, δεν συγχωρεί καμία πολιτική αντιπαράθεση. Όμως εδώ με τον τρόπο που φέρνετε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως θέλετε –λέτε– να εγκαθιδρύσετε αλλά παλιά καλή βαλκανική Δεξιά» συμπλήρωσε.

ΜέΡΑ 25

«Στην πλειονότητα των διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα προβλέπεται είτε επίταση των ποινών είτε διεύρυνση του αξιοποίνου σε συμπεριφορές που μέχρι πρότινος ήταν ποινικά αδιάφορες. 'Αρα, λοιπόν, είναι αναμφίβολο ότι γενικότερα προωθείται μία αυστηροποίηση», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η βουλευτής αναγνώρισε ότι «σε κάποιες από τις περιπτώσεις η αυστηροποίηση είναι πράγματι δικαιολογημένη και αναλογική, όπως στην εξίσωση της ποινικής μεταχείρισης μεταξύ παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας υπαλλήλων». Την ίδια ώρα όμως, όπως είπε στο νομοχέδιο, «αόριστες πράξεις τυποποιούνται ξαφνικά ως εγκλήματα τρομοκρατίας. Ενέργειες που προκαλούν γενική διακινδύνευση, ούτε καν εξειδικεύονται, ούτε επεξηγούνται».

Η κ. Αδαμοπούλου αναφέρθηκε και στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα ταξίδια. «Η Ελλάδα ήδη διαθέτει ένα εξαιρετικά αυστηρό πλέγμα ειδικών ποινικών νόμων από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη. Αυτό, όμως, δεν έχει οδηγήσει στη μείωση της εγκληματικότητας. Ρωτάμε, λοιπόν: Από ποια κοινωνική επιταγή και ανάγκη στην ελληνική πραγματικότητα προκύπτει αυτή η ακραία ποινικοποίηση της εκπαίδευσης ή του ταξιδιού;», είπε η βουλευτής.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποινικοποιεί «συμπεριφορές αντικειμενικά ουδέτερες, όπως είναι η μαθητεία σε συγκεκριμένο αντικείμενο ή το ταξίδι σε συγκεκριμένο προορισμό, που δεν μπορούν καθ' αυτές να προξενήσουν, όχι μόνο βλάβη, αλλά ούτε καν διακινδύνευση σε έννομα αγαθά».

Ελληνική Λύση

Από την δική του πλευρά, ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα διάταξη για την τιμώριση της κακόβουλης βλασφημίας στα θεία. «Άμα πιάσετε ποτέ άνθρωπο να πετάει μολότοφ επ' αυτοφώρω και τον καταδικάσετε, εγώ θα κρεμαστώ», είπε χαρακτηριστικά. 

«Κάποια στιγμή, όμως και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να τα ακούει αυτά τα πράγματα, θέλει ηρεμία. Εδώ μπαίνουν στα πανεπιστήμια, κάνουν ό,τι θέλουν, σπάνε τις αλυσίδες, έρχεται ο άλλος και λέει «καλά έκανες και έσπασες την αλυσίδα και την έκοψες με αλυσοπρίονο»», είπε ο κ.Μυλωνάκης και επέμεινε: «Εάν πιάσετε κανέναν επ' αυτοφώρω να πετάει μολότοφ, εμένα θα με δείτε να κρεμιέμαι στο Σύνταγμα, γιατί ποτέ κανένας δεν πρόκειται να συλληφθεί την ώρα που πετάει την μολότοφ. Ποτέ! 'Αρα, κανένας δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κακουργηματικά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει η κυβέρνηση στην κάλυψη των τραπεζικών στελεχών
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε τις διατάξεις που προσφέρουν «ασυλία» σε τραπεζικά στελέχη & διοικήσεις τραπεζών.
Εμμένει η κυβέρνηση στην κάλυψη των τραπεζικών στελεχών
ΒΟΥΛΗ
Live η συνεδρίαση της Βουλής για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγονται σήμερα για επεξεργασία με τη διαδικασία του κατ ‘ επείγοντος οι αλλαγές τον Ποινικό Κώδικα που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Live η συνεδρίαση της Βουλής για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες
ΒΟΥΛΗ
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
Μετά από εννιά μήνες έντονων συζητήσεων και αποκαλυπτικών καταθέσεων, την Δευτέρα έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από...
Στην εισαγγελία το πόρισμα για τα δάνεια σε ΜΜΕ & κόμματα
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε το νομοσχέδιο για διαφάνεια σε διαφημιστικές δαπάνες τραπεζών
Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από τη βουλή το νομοσχέδιο για την διαφάνεια σε διαφημιστικές δαπάνες και χορηγίες των τραπεζών. Υπέρ ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι...
Πέρασε το νομοσχέδιο για διαφάνεια σε διαφημιστικές δαπάνες τραπεζών
ΒΟΥΛΗ
Συγκρουσιακό κλίμα λίγο πριν τη ψηφοφορία
Τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή. Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και...
Συγκρουσιακό κλίμα λίγο πριν τη ψηφοφορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας