Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θετικοί ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση για Αντωνίου στο ΙΕΠ - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θετικοί ΝΔ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση για Αντωνίου στο ΙΕΠ - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Εκρηκτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν, γνωμοδοτώντας αρνητικά για το διορισμό του Ιωάννη Αντωνίου στη θέση του επικεφαλής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), όπως και το ΚΚΕ, ενώ θετική γνώμη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Ο κ. Αντωνίου αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση, είχε χρησιμοποιήσει προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της πολιτικής του για την Παιδεία.

Όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πριν αποχωρήσουν από την αίθουσα οι βουλευτές της Κουμουνδούρου, «ο κ. Αντωνίου είναι γνωστός και από την πολύχρονη πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα. Η ΟΛΜΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς τον ανεπιθύμητο και ακατάλληλο για το νευραλγικό πόστο του προέδρου του ΙΕΠ.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Αντωνίου στη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία ήταν παρούσα και η υπουργός Παιδείας, προέβη σε... προγραμματικές δηλώσεις για την ανάγκη επιστροφής στην περίοδο 2010-2014. Για να χτιστεί ξανά, όπως είπε, “αυτό που γκρεμίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”.

Είναι αυτές δηλώσεις που βοηθούν να επιτευχθεί συναίνεση και οι απαραίτητες συγκλίσεις για το κοινό καλό της εκπαίδευσης; Είναι μια επιλογή υπερκομματική;

- Τι σημαίνουν άραγε οι δηλώσεις του περί γκρεμίσματος; Σημαίνουν μήπως:
- Το μη έγκαιρο άνοιγμα των σχολείων, όπως το ζήσαμε επί αρίστων;
- Την κατάργηση του προγράμματος "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ" (ΜΝΑΕ);
- Την κατάργηση του ολοήμερου;
- Την επαναφορά των εξετάσεων σε 11 μαθήματα στο γυμνάσιο;
- Την κατάργηση του συστήματος της ειδικής αγωγής που έχτισε ο ΣΥΡΙΖΑ;
- Την επαναφορά της εξωτερικής αξιολόγησης και του Π.Δ. 152; Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει διαθεσιμότητα και μειώσεις.

Μήπως οι αναφορές του στην τράπεζα θεμάτων, στο πιστοποιημένο απολυτήριο, στην αυτονομία των σχολείων, στην ενίσχυση των διευθυντών, μεταφράζονται στην πράξη σε κατηγοριοποίηση των σχολείων σε άριστα, μέσης αριστείας και τελευταίας κατηγορίας με τη χρηματοδότηση να κατευθύνεται κατά προτεραιότητα προς τα πρώτα»;

Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Αντωνίου «στενά κομματική και σηματοδοτεί μαύρες μέρες για τα σχολεία, τα παιδιά, τις οικογένειές τους και το δικαίωμα της νεολαίας σε ουσιαστική μόρφωση».

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φοβάται το διάλογο» και πως επικαλείται α λα καρτ τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, ενώ χαρακτήρισε υπερκομματική την επιλογή του κ. Αντωνίου. Παρουσιάζοντάς τον, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι είναι ένας «άνθρωπος των έργων» που «γνωρίζει τα προβλήματα» στον χώρο της Εκπαίδευσης. «Είμαι σίγουρη ότι θα υπηρετήσει στο ακέραιο την Εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Για τη σημασία, δε, του ρόλου του ΙΕΠ τόνισε ότι είναι ένας «κρίσιμος φορέας, εξαιρετικά σημαντικός για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής», που θα πρέπει να συνεισφέρει στις μεταρρυθμίσεις, από την προσχολική εκπαίδευση μέχρι την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Από τη μεριά του, ο κ. Αντωνίου τάχθηκε υπέρ των ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση. Στις προτεραιότητες της προεδρίας του έθεσε την εκπόνηση νέων προγραμμάτων σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την έκδοση νέων βιβλίων, την επέκταση της εφαρμογής νέων, δημιουργικών μεθόδων διδασκαλίας, καθώς και την εκπόνηση προγραμμάτων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, «ενσωματωμένου με οργανωμένο τρόπο στο σχολείο». Επίσης, έθεσε ως βασικό στόχο την ανασυγκρότηση των προτύπων και πειραματικών σχολείων, ώστε να επεκταθούν σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και την ίδρυση προτύπων ΕΠΑΛ. Τάχθηκε υπέρ της επαναθέσπισης της τράπεζας θεμάτων («ανοίγει τον δρόμο για ένα πιστοποιημένο εθνικό απολυτήριο») και σημείωσε ότι θα εισηγηθεί ένα νέο σύστημα επιλογής στελεχών Εκπαίδευσης, με τη θέσπιση εκ νέου των Σχολικών Συμβούλων.

Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί νέα εστία έντασης, με τον κ. Φίλη να κατηγορεί τον πρόεδρο της επιτροπής, Γιάννη Ανδριανό, ότι ρίχνει δίχτυ προστασίας σε έναν άνθρωπο που τον απορρίπτει η εκπαιδευτική κοινότητα, επικαλούμενος ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ.

ΒΟΥΛΗ
Τα «τσούγκρισαν» Κεραμέως - Φίλης στη Βουλή, για τα γεγονότα στο ΟΠΑ
Άναψαν τα αίματα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Νίκη Κεραμέως και Νίκος Φίλης διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά...
Τα «τσούγκρισαν» Κεραμέως - Φίλης στη Βουλή, για τα γεγονότα στο ΟΠΑ
ΒΟΥΛΗ
Επίθεση Ν. Φίλη στον νέο πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Ν. Ταχιάο
Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στην αρμόδια Επιτροπή κατά τη συνεδρία της οποίας εγκρίθηκε ο διορισμός του Ν. Ταχιάου ως πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ και του Ν. Κουρέτα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Επίθεση Ν. Φίλη στον νέο πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Ν. Ταχιάο
ΒΟΥΛΗ
Δυσμενείς ανατροπές στην Παιδεία ανακοίνωσε η Κεραμέως
Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, «κυνήγι» στους αιώνιους φοιτητές, τέλος στο άσυλο είναι μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας, όπως τις ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως.
Δυσμενείς ανατροπές στην Παιδεία ανακοίνωσε η Κεραμέως
ΒΟΥΛΗ
Φίλης καλεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να άρουν το εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ
Να άρουν το εμπάργκο προς τον ΣΚΑΪ και την ΕΡΤ κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. αντίστοιχα, ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στον απόηχο της χθεσινής...
Φίλης καλεί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. να άρουν το εμπάργκο σε ΣΚΑΪ και ΕΡΤ
ΒΟΥΛΗ
«Πολιτικά και ηθικά δεν πρέπει να μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο»
Να μη μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/2019 και το αφορολόγητο από 1/1/2020, παρά τα όσα προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, ζήτησε χθες μετ’ επιτάσεως ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. «Oλοι οι οικονομικοί...
«Πολιτικά και ηθικά δεν πρέπει να μειωθούν συντάξεις και αφορολόγητο»
ΒΟΥΛΗ
Ο Βενιζέλος «καλωσόρισε» την κυβέρνηση στην πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου!
Την ικανοποίησή του για την «προσχώρηση» της κυβέρνησης στους μνημονιακούς χειρισμούς των προκατόχων της, εξέφρασε ο Ευάγγ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην ανταλλαγή των ομολόγων του ‘12, προκειμένου να ζητήσει να...
Ο Βενιζέλος «καλωσόρισε» την κυβέρνηση στην πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας