Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παραγράφοντας τη δωροδοκία
EUROKNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραγράφοντας τη δωροδοκία

  • A-
  • A+
Με επιστολή του προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλει πως η εξαίρεση της προσθήκης που διασφαλίζει τη δίωξη των πολιτικών προσώπων κατά την κοινή νομοθεσία από τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οδηγεί στην παραγραφή του σκανδάλου της Νοvartis

Θυελλώδεις αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η εξαίρεση της προσθήκης που διασφαλίζει τη δίωξη των πολιτικών προσώπων κατά την κοινή νομοθεσία από τις αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οδηγεί στην παραγραφή του σκανδάλου της Νοvartis.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία της τρέχουσας αναθεωρητικής Βουλής εμφανίζεται να διαφωνεί με την εισήγηση της προηγούμενης, προτείνουσας, για την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης ερμηνευτικής δήλωσης (που διευκρινίζει ότι η σύντομη αποσβεστική προθεσμία δεν ισχύει για τα αδικήματα επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων) στο άρθρο 86 του Συντάγματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τα κόμματα προ των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας στο κείμενό του ότι «η άρνηση της Βουλής να ενσωματώσει την αυτονόητη αυτή ρήτρα στο συνταγματικό κείμενο θα αποτελέσει, με ευθύνη των βουλευτών της συμπολίτευσης, βαρύ πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, καθώς θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την υπόνοια της διατήρησης αδικαιολόγητων προνομίων για το πολιτικό προσωπικό της χώρας».

Η έρευνα για τη Novartis

Αναφερόμενος δε στην τρέχουσα έρευνα της δικαιοσύνης για τη Novartis, ο ίδιος επισημαίνει: «Η απόρριψη της πρότασης για προσθήκη της ερμηνευτικής δήλωσης ενδέχεται εξ αντιδιαστολής να ενισχύσει εκείνες τις ερμηνευτικές εκδοχές οι οποίες, είτε καλοπροαίρετα είτε όχι, υποστηρίζουν ότι το άρθρο 86 καταλαμβάνει ακόμη και αδικήματα που τελέστηκαν απλώς επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση που οι ερμηνείες αυτές υιοθετηθούν από τη Δικαιοσύνη, να οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση της Novartis, καθώς θα έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, παράγραφος 3, παρά την κατάργησή της, αφού αυτή θα ισχύει μόνο για το μέλλον και όχι αναδρομικά».

Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε με επιστολή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρ. Στυλιανίδης, υπενθυμίζοντας πως η συζήτηση για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου θεωρείται «περαιωμένη», καθώς ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης της 17.10.2019, «όπου όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες υποστήριξαν τις θέσεις τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξήγησε, πως, εντούτοις, διένειμε την επιστολή του Αλ. Τσίπρα στα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να τοποθετηθούν κατ’ εξαίρεση της διαδικασίας οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων και πως η συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια «δίνει τη δυνατότητα για τοποθετήσεις επί της ουσίας».

Η διανομή της επιστολής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέλη της Επιτροπής προκάλεσε την έκρηξη των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ. ΑΛΛ., με τον Κωνστ. Τζαβάρα να δηλώνει προσβεβλημένος από την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα και να υποστηρίζει πως «αυτή δεν είναι συμπεριφορά προέδρου δημοκρατικού κόμματος», καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πτέρυγάς του. Στον ίδιο τόνο, ο Ανδρ. Λοβέρδος, από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ., κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «αυτός ο άνθρωπος θέλει να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα».

«Φαίνεται πως η επιστολή του προέδρου χτύπησε νεύρο…», σχολίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κατρούγκαλος. Προσθέτοντας πως ο Αλ. Τσίπρας «επισημαίνει τη συνταγματική, πολιτική και ηθική ευθύνη της Βουλής απέναντι στην απαίτηση του λαού να μη μείνει τίποτα στη σκιά, να μη μείνει η εντύπωση πως το πολιτικό σκηνικό θέλει να καλύψει τα νώτα του».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πατρονάρει την Επιτροπή, το θεωρώ απαράδεκτο και δεν επιτρέπω ως εισηγητής της πλειοψηφίας να προσβάλλεται έτσι η διαδικασία, δεν επιτρέπω στον πρόεδρο κανενός κόμματος να μας λέει πως δεν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σοβαρή πρόθεση να συνεισφέρει ουσιαστικά, τον ενδιαφέρει να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό συμβάν», απάντησε ο βουλευτής της Ν.Δ., Κ. Τζαβάρας, επαναλαμβάνοντας πως το περιεχόμενο της ερμηνευτικής δήλωσης που εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 86, περιορίζει την ουσιαστική ποινική διάταξη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Είναι η πρώτη φορά που αρχηγός πολιτικού κόμματος θέλει να εκμεταλλευθεί τη λειτουργία της Επιτροπής και τον καταγγέλλουμε γι’ αυτό», είπε ο Ανδρ. Λοβέρδος. «Θέλει να μας χρησιμοποιήσει, θέλει να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, σε αρένα χωρίς όρια. Δεν σέβονται τις διαδικασίες, τις υπονομεύουν, λένε ψέματα και τώρα επιχειρούν ντρίμπλα με την ερμηνευτική δήλωση…».

Η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της με την προγραμματισμένη ψηφοφορία επί των προτάσεων των κομμάτων για τη διατύπωση του περιεχομένου των αναθεωρητέων διατάξεων. Την ερχόμενη Δευτέρα, θα καταθέσει την έκθεσή της, ώστε να δρομολογηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια που προγραμματίζεται για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Σπύρος Λάππας: «Κανονικά θα εξεταστεί ο Φρουζής»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής, κανονικότατα», δήλωσε στον Real FM χθες το μεσημέρι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Σπύρος Λάππας.

«Σας λέω υπεύθυνα και ρητά ότι την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Παράλληλα διευκρίνισε: «Στη χθεσινή συνεδρίαση θέσαμε ένα θέμα αναίρεσης της απόφασης (σ.σ. για Τζανακόπουλο, Πολάκη), το οποίο δεν ετέθη στη συζήτηση. Θα το θέσουμε ξανά και αν η επιτροπή επιμείνει σε μη αναίρεση, θα προχωρήσει η επιτροπή κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τινάξουμε στον αέρα την επιτροπή. Εμείς θέλουμε να εξεταστεί άμεσα ο Φρουζής, τώρα».

 

ΒΟΥΛΗ
Προανακριτική στα μέτρα τους
Ακέραιη την ευθύνη στoν πρωθυπουργό για παρακώλυση της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την εξαίρεση των εκπροσώπων της από την προανακριτική επιτροπή για...
Προανακριτική στα μέτρα τους
ΒΟΥΛΗ
Κατάργηση με το έτσι θέλω του νόμου περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
Μεθοδεύσεις για να καταθέσουν αυτοπρόσωπα και χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Κατάργηση με το έτσι θέλω του νόμου περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος
ΒΟΥΛΗ
Λάππας: Απουσιάζουν οι λέξεις «σκάνδαλο», «διαφθορά» από το πόρισμα της Ν.Δ.
Ο βουλευτής αποδομεί το πόρισμα της Ν.Δ. που στηρίχθηκε σε «καταθέσεις υπόδικων» για να δικαιολογηθεί «μια πολιτική απόφαση δίωξης» πρώην υπουργού. 
Λάππας: Απουσιάζουν οι λέξεις «σκάνδαλο», «διαφθορά» από το πόρισμα της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας