Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση

  • A-
  • A+

«Σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας για την κήρυξη έναρξης των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Προσδοκώ ότι τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα συνδεθούν με τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι πετύχαμε σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής».

Κάνοντας λόγο για εκ νέου γνωριμία με το συλλογικό μας εαυτό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα προόδευσε, όσο κανένα άλλο κράτος στα Βαλκάνια, έστω και μέσα από περιπέτειες, και πρόσθεσε ότι η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός είπε μάλιστα πως έχουμε ανάγκη από έναν διαφορετικό Ιερό Λόχο, υπογραμμίζοντας την προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι -τόνισε- έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην πατρίδα με τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν.

Ανατρέχοντας στα Συντάγματα της Επανάστασης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημοκρατικό τους πνεύμα διαπότισε την πολιτική ζωή και η Ελλάδα υπήρξε πολιτικά πρωτοπόρα χώρα. Εμπνεόμαστε από τις χρυσές σελίδες, αλλά οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εν συνεχεία έκανε ειδική αναφορά στην επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αλλά και στα πρώτα 31 μέλη της, προσωπικότητες με διαφορετική διαδρομή και προφίλ.

«Κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και την Αγγλία, Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg. Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: την κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Στάθη Καλύβα και τον Δημήτρη Γόντικα. Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο μητροπολίτης Ιγνάτιος. Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου. Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής. Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγας.

Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν, επίσης, δημιουργικό "παρών". Με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη. Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς, ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος», είπε παρουσιάζοντας τα μέλη της επιτροπής.

Τον λόγο πήρε ακολούθως η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, που μίλησε για ιδανική ευκαιρία για άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

«Ο εορτασμός της επετείου θα έχει τη λαμπρότητα που απαιτεί ο συμβολισμός των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης», διαβεβαίωσε στην αρχή της ομιλίας της η κα Αγγελοπούλου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «καλούμαστε να αποτυπώσουμε την Ελλάδα όπως είναι».

Ξεδιπλώνοντας στη συνέχεια το σχέδιο της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει (η επιτροπή) στο σχεδιασμό πολύμορφων πράξεων, με τη συμμετοχή των Ελλήνων εντός της επικράτειας αλλά και στο εξωτερικό. Η επέτειος αφορά όλες τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τόνισε, χωρίς διαχωρισμούς και κατατάξεις. Ζήτησε δε, την εμπλοκή όσων περισσοτέρων πολιτών γίνεται, για να καταθέσουν ιδέες, να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν.

«Ο στόχος είναι να υλοποιηθεί το εγχείρημα χωρίς να απαιτηθούν δημόσιοι πόροι, ενώ η ουσιαστική επιδίωξη είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Ελληνίδων και Ελλήνων» διευκρίνισε η κ. Αγγελοπούλου επισημαίνοντας την ξεχωριστή θέση που θα έχουν οι νέες γενιές, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη «λυδία λίθο της επιτυχίας» της επιτροπής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου της Βουλής, Κων. Τασούλα, ο οποίος τόνισε ότι το 1821, εκτός από μάχες και ιστορικά γεγονότα, είχαμε και πράξεις βαθύτατα πολιτικές, που συνδυαζόμενες με τον ηρωισμό παρήγαγαν ιστορία.

Σήμερα η σύγχρονη Ελλάς, στη σύγχρονη Βουλή ξεκινάει τη σπάνια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία, την αξία και τον πολιτισμό της. Όχι για να γαντζωθούμε σε αυτήν, αλλά για να γίνει εφαλτήριο, δήλωσε επίσης.

«Σήμερα η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της και όλοι εμείς θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 τη νέα Ζωφόρο του Παρθενώνα. Να γίνουμε ισάξιοι των πιο προηγμένων κοινωνιών για να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων», τόνισε ο κ. Τασούλας και κατέληξε: «Θα φιλοτεχνήσουμε τη νέα Ζωφόρο και τιμώντας την Παλιγγενεσία θα αναδείξουμε ότι η δική μας Ζωφόρος προετοιμάζει τη χώρα για τη μεγάλη χαρά της ζωής της δημιουργίας και της προκοπής ως ανταπόκριση για τους αγώνες εκείνων».

Στην πανηγυρική εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πολιτικοί αρχηγοί κ.ά.

ΒΟΥΛΗ
Πρεμιέρα για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» [Live]
Απευθείας μετάδοση από την εκδήλωση στη Βουλή για την κήρυξη έναρξης των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Πρεμιέρα για την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» [Live]
ΒΟΥΛΗ
Πρεμιέρα για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Την επίσημη έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κήρυξαν χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Σώματος...
Πρεμιέρα για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»
ΒΟΥΛΗ
Πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Με 175 θετικές ψήφους από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής η Ολομέλεια ενέκρινε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά από μία συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησε το ποδόσφαιρο.
Πέρασε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
ΒΟΥΛΗ
Μητσοτάκης: Άκυρο έγγραφο που η Τουρκία βάφτισε συμφωνία, το μνημόνιο με Λιβύη
Ασήμαντο έγγραφο που θα καταπέσει, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. 
Μητσοτάκης: Άκυρο έγγραφο που η Τουρκία βάφτισε συμφωνία, το μνημόνιο με Λιβύη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας