Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα επιστολή Τσίπρα που επιμένει στη μη εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα επιστολή Τσίπρα που επιμένει στη μη εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου

  • A-
  • A+

Τελευταία προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μη συσκοτίσει την έκβαση της κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου της Νovartis, αναμένεται να απευθύνει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στο τελεσίγραφο του προέδρου της Βουλής για αναπλήρωση των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου στην προανακριτική.

Λόγω της προθεσμίας του τριημέρου που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ορίσει τους αντικαταστάτες των δύο βουλευτών του, μετατοπίστηκε και η νέα συνεδρίαση της επιτροπής δύο ημέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό της (είχε οριστεί για αύριο), οπότε και θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου.

Τότε –και αφού θα έχει μεσολαβήσει η απαντητική επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρόεδρο της Βουλής– θα καταγραφούν και οι προθέσεις εκατέρωθεν, αφού μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις αποφάσεις τους: η Νέα Δημοκρατία να «πάει μέχρι τέλους» την απόφαση εξαίρεσης των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, απαντώντας στο ενδεχόμενο παραμονής τους στην αίθουσα της προανακριτικής έως και με «νομιμότητα», και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη συνθηκολογήσει στην καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος αντικαθιστώντας τους δύο εκπροσώπους του. Αυτό ξεκαθάρισε άλλωστε στην ανακοίνωσή του, την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την επιστολή για την αντικατάσταση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου που απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιχειρηματολογία

Τα σενάρια πάντως που εμφανίζονται ως μόνα διαθέσιμα για την άρση του αδιεξόδου και που αφορούν όλα την πλευρά ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ (αναπλήρωση δηλαδή των δύο βουλευτών του, μειωμένη εκπροσώπηση ή αποχώρησή του από την προανακριτική) δεν συνάδουν με την πολιτική και νομική επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βεβαίως το πνεύμα της πρώτης επιστολής Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία του ζητούσε να επιληφθεί για την «αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος θα προσέλθουν κανονικά την Πέμπτη στην προανακριτική, με την Κουμουνδούρου να τηρεί στάση αναμονής αντιδράσεων –και κυρίως ενεργειών– μετά τη δεύτερη επιστολή του Αλ. Τσίπρα.

Στην ανακοίνωσή του το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ο ΣΥΡΙΖΑ αφ’ ενός καταφέρθηκε εναντίον του κ. Τασούλα, προειδοποιώντας για τις «θεσμικές» αλλά και τις «πολιτικές» συνέπειες της επιλογής του, ξεκαθάρισε αφ’ ετέρου πως δεν προτίθεται να συνυπογράψει «παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές» πρακτικές.

«Ο πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι «αντί να αποκαταστήσει την κοινοβουλευτική τάξη (σ.σ. όπως ζήτησε με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας), επιλέγει να ευθυγραμμιστεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσουν πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας».

Σημειώνεται πως ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε χθεσινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικά αδιανόητη» την απόφαση για την εξαίρεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, χαρακτηρίζοντας «έωλη» τη νομική επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) της επιτροπής.

«Δεν στηρίζεται πουθενά και δεν μπορεί να υποστηριχθεί σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί μόνο, επειδή αυτές οι επιτροπές κινούνται αναλογικά με βάση τον Ποινικό Κώδικα, με επιχειρήματα όμως τα οποία είναι απολύτως έωλα σε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία εάν κάποιοι ήταν ήδη μάρτυρες σε μια υπόθεση είτε διά της αυτοεξαίρεσης είτε με απόφαση της επιτροπής θα μπορούσαν να μην είναι μέλη της. Τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος ουδέποτε εκλήθησαν με οποιαδήποτε ιδιότητά τους να μαρτυρήσουν γι’ αυτή την υπόθεση…», πρόσθεσε.

ΒΟΥΛΗ
Προανακριτική στα μέτρα τους
Ακέραιη την ευθύνη στoν πρωθυπουργό για παρακώλυση της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή την εξαίρεση των εκπροσώπων της από την προανακριτική επιτροπή για...
Προανακριτική στα μέτρα τους
ΒΟΥΛΗ
Απειλές Γεωργιάδη κατά Τζανακόπουλου
Με κάθε τρόπο και ανεξαρτήτως αφορμής επιβεβαιώνει ο Αδωνις Γεωργιάδης τις ρεβανσιστικές διαθέσεις της «σαμαρικής» γαλάζιας πτέρυγας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis.
Απειλές Γεωργιάδη κατά Τζανακόπουλου
ΒΟΥΛΗ
Κατέθεσε ο Φρουζής, απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου
Όπως αναμενόταν, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Novartis —που βρίσκεται σε δεινή νομικά θέση— επιχείρησε να διώξει τις ευθύνες από πάνω του. 
Κατέθεσε ο Φρουζής, απορρίφθηκαν τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και Παπαγγελόπουλου
ΒΟΥΛΗ
Τζανακόπουλος: Εμείς θα επιλέξουμε πώς θα εκπροσωπούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική
Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος επανέρχεται η προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη Novartis τόσο για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τη δικογραφία Σαμαρά όσο και για τη στάση που θα...
Τζανακόπουλος: Εμείς θα επιλέξουμε πώς θα εκπροσωπούμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική
ΒΟΥΛΗ
Παρόντες και οι δύο
Οι Δημ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης, για τους οποίους υπάρχει απόφαση εξαίρεσής τους από την πλειοψηφία, θα βρίσκονται κανονικά στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο...
Παρόντες και οι δύο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας