• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  0 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%

Παλινωδίες από Τασούλα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+
Δύο επιστολές έστειλε ο Κώστας Τασούλας στον Αλέξη Τσίπρα ● Στην πρώτη «νίπτει τας χείρας του», αλλά στη δεύτερη ζητά την αντικατάσταση Πολάκη – Τζανακόπουλου ● Οργισμένη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ: Επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι της Βουλής

Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι ενέργειες του προέδρου της Βουλής αναφορικά με την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη Novartis.

Ο Κώστας Τασούλας απέστειλε δύο επιστολές προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη δεύτερη να δίδεται στη δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση.

Στην πρώτη ο πρόεδρος της Βουλής δήλωνε αναρμόδιος να τοποθετηθεί για θέματα της Προανακριτικής σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που έχει αυτή συγκροτηθεί λειτουργεί με τις αρμοδιότητας του εισαγγελέως Πρωτοδικών και έχει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία. 

Όπως, όμως, αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου με δεύτερη επιστολή του ζητά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αντικατάσταση των δύο βουλευτών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Βουλής «υιοθετεί πλήρως την παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής» και προσθέτουν πως είναι ξεκάθαρο ότι «“θεσμική” επιστολή του είναι παντελώς προσχηματική και μόνο στόχο έχει να διασώσει το κύρος του θεσμικού του ρόλου που χάνεται από τη δεύτερη που ακολούθησε μέσα σε λίγα λεπτά, η οποία διατηρεί στο ακέραιο την παρανομία που ενορχήστρωσαν οι κ. Μητσοτάκης και Σαμαράς».

Δεν θα συνεδριάσει την Τρίτη η Προανακριτική

Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανακοίνωσε ότι η δεν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της προανακριτικής την Τρίτη, καθώς, όπως προβλέπεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει περιθώριο τριών ημερών για να ορίσει τους αντικαταστάτες των Πολάκη – Τζανακόπουλου.

Σε ερώτηση πώς θα σχολίαζε μια ενδεχόμενη άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίσει αντικαταστάτες, ο Κώστας Τασούλας απάντησε: «Θα το εκλάβω ως πείσμα». Είπε πάντως, ότι η επιτροπή μπορεί να λειτουργήσει και με 23 βουλευτές από 25 μέλη που ήταν αρχικά, δηλαδή δεν τίθεται θέμα μη νόμιμης σύνθεσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει αντικατάσταση των δύο βουλευτών.

«Η δικαστική ανεξαρτησία την οποία απολαμβάνει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι συνταγματική επιταγή», ανέφερε επίσης για να εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει υπερκείμενο όργανο - υπερκείμενος εισαγγελέας - για να κρίνει τη νομιμότητα της σύνθεσης της επιτροπής, άρα μοιραία αυτή την κρίνει η ίδια η επιτροπή. Και επειδή δεν είναι μονοπρόσωπη αυτή η επιτροπή, η απόφαση μοιραία λαμβάνεται από την πλειοψηφία».

«Η σύνθεση είναι θέμα των μελών της επιτροπής, που είναι ανεξάρτητο όργανο, με δικαστικές αρμοδιότητες. Είναι προανακριτικοί υπάλληλοι. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος από τον ανακριτικό υπάλληλο, για την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το ότι σε προτείνουν για μάρτυρα, σου δίνει καλύτερο ρόλο από το να είναι μέλος της επιτροπής, υπό την έννοια της συμβολής σου στην αλήθεια. Στη δικονομία ο μάρτυρας είναι πολυτιμότερος, γι' αυτό ο μάρτυρας δεν αντικαθίσταται. Αντικαθίσταται ο ανακριτικός υπάλληλος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Λειτουργεί ως πρόεδρος της πλειοψηφίας»

Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση κατηγορώντας τον Κώστα Τασούλα ότι «επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας».

Σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου: 

Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας.

Η πρώτη επιστολή Τασούλα που δόθηκε στη δημοσιότητα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Έλαβα και διάβασα με προσοχή την από 30/10/2019 επιστολή σας με την οποία μου ζητάτε να εφαρμόσω απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της Οκτωβρίου 2019 για συγκρότηση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "με την οποίαν ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος», δεδομένου ότι όπως γράφετε, η απόφαση που έλαβε η Επιτροπή για την εξαίρεση μελών της είναι «ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη».

Αν εννοείτε την απόφαση της Ολομελείας της Βουλής της 8ης Οκτωβρίου 2019 με την οποία αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικης Επιτροπής για την διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Κ.Δ.Παπαγγελόπουλου, τότε πρόκειται για απόφαση που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σύσταση-δημιουργία αυτής της Επιτροπής που συμφωνήθηκε στην ίδιο συνεδρίαση να είναι 26μελής.

Τα μέλη της εν λόγω επιτροπής , δηλαδή η σύνθεσή της,ορίστηκαν, όχι από την Ολομέλεια. όπως γράφετε, αλλά από την υπ' αριθμ. πρωτ. 17090,19777/14-10-2019 απόφασή μου, έπειτα από υποδείξεις ονομάτων βουλευτών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Μάλιστα η απόφαση της Ολομέλειας για 26μελή συγκρότηση δεν ετηρήθη εκ των πραγμάτων χωρίς αυτό να υπονομεύει το κύρος της Επιτροπής, γιατί η Κοινοβουλευτική ομάδα του Μερα25 επέλεξε να μην εκπροσωπηθεί.

Η Επιτροπή αυτή ως γνωστόν έχει κατά τον Κανονισμό της Βουλής όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέως Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και τα μέλη της αποκτούν την ιδιότητα του Εισαγγελέως- προανακριτικού υπαλλήλου, άρα απολαύουν του συνταγματικού προνομίου της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενόψει των νέων καθηκόντων τους.

Η Επιτροπή αυτή, αν και αποτελείται από βουλευτές, δεν λειτουργεί ως πολιτικό σώμα αλλά ως δικαστικό, δηλαδή λειτουργεί ανεξάρτητα. Είναι ένας πολυπρόσωπος Εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση.

Στην αρμοδιότητα του Προέδρου ανήκει, όπως μαρτυρεί και η ακολουθούμενη πρακτική, η απόφαση ως προς τη σύνθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προβαίνει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ευθύνη του Προέδρου της Βουλής ανήκει επομένως, η διασφάλιση του ότι η σύνθεση της Επιτροπής αντανακλά την εκπροσώπηση σε αυτή όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατ' αναλογία της δύναμής τους (άρθρα 156 παρ. 2 και 31 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής), τα μέλη της οποίας, άλλωστε υπέδειξαν μετά από σχετική πρόσκληση που απέστειλα, οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων κατά την αναλογία της δύναμης κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ασκώντας το έργο της η Επιτροπή οφείλει να μεριμνά για τη νομιμότητα των ενεργειών της, διασφαλίζοντας και το ότι ενεργεί υπό νόμιμη σύνθεση, ως προϋπόθεση της νομιμότητας κάθε περαιτέρω ενέργειάς της.

Επισημαίνω και πάλι επ' αυτού ότι η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής, όχι όμως και τη σύνθεσή της όπως και ότι η Επιτροπή εξαιρώντας δύο μέλη της, αποφάσισε επί της νομιμότητας της σύνθεσής της και όχι της συγκρότησής της. Επομένως. δεν μου είναι κατανοητό κατά τί παραβιάσθηκε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής από την απόφαση της Επιτροπής περί εξαίρεσης δύο μελών της.

Με καλείτε τέλος, βάσει του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής να φροντίσω για την κοινοβουλευτική τάξη στο ίδιο ζήτημα. Σας διαβεβαιώ πως μόνο αυτό με συνέχει στον όλο χειρισμό αυτής της όντως δύσκολης υπόθεσης η οποία και θα πρέπει να εξελιχθεί με την συμπαράσταση όλων μας με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και την ευταξία, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ανυπεράσπιστες και προς τούτο προσβλέπω και στην δική σας συμβολή.

Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας

Πρόεδρος της Βουλή των Ελλήνων

Η... καθυστερημένη δεύτερη επιστολή

Ανατροπές από Μπούγα και Καστανίδη

Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται αναρμόδιος να επιμεληθεί των ζητημάτων η υπόθεση της εξαίρεσης Πολάκη - Τζανακόπουλου από την Προανακριτική παρουσιάζει δύο ανατροπές.

Ο Χάρης Καστανίδης αποκάλυψε σήμερα πως το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει πάρει καμία απόφαση για την εξαίρεση των δύο βουλευτών, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του Βασίλη Κεγκέρογλου και της Ευαγγελίας Λιακούλη, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκε στο εσωτερικό.

Χθες, διέρρευσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας είχε παραδεχθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκιο στο θέμα της εξαίρεσης κατά τη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου.  Κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν ότι ο κ. Μπούγας έκανε λόγο για δυσερμήνευτες νομικές, αλλά και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, ενώ φέρεται να εκτίμησε πως ορθά ελέχθη πως η διάταξη του άρθρου 14 κάνει λόγο για μάρτυρα που όντως έχει ήδη εξεταστεί και όχι πριν. Άρα η εξαίρεση των Πολάκη - Τζανακόπουλου δεν ευσταθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής διευκρίνισε τότε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
 
Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής όμως ο κ. Μπούγας τροποποίησε τη θέση του, επιμένοντας στην εξαίρεση των δύο βουλευτών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΒΟΥΛΗ
Αναρμόδιος δηλώνει ο Τασούλας για την εξαίρεση Πολάκη - Τζανακόπουλου
Απαντητική επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αυθαίρετη εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναρμόδιος δηλώνει ο Τασούλας για την εξαίρεση Πολάκη - Τζανακόπουλου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας προς Τασούλα: Αποκαταστήστε την κοινοβουλευτική τάξη
Σε αυστηρό τόνο απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή που...
Τσίπρας προς Τασούλα: Αποκαταστήστε την κοινοβουλευτική τάξη
ΒΟΥΛΗ
Novartis: Αλλαγή στάσης Μπούγα για τον αποκλεισμό Πολάκη-Τζανακόπουλου
Ερωτήματα για την αλλαγή στάσης του Γ. Μπούγα στο θέμα της εξαίρεσης των Πολάκη-Τζανακόπουλου από την προανακριτική για τη Novartis. Φέρεται αρχικά να συμφωνούσε με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Novartis: Αλλαγή στάσης Μπούγα για τον αποκλεισμό Πολάκη-Τζανακόπουλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χ. Καστανίδης: Δεν υπήρξε απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πρόταση εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου
Νέα διάσταση στην αυταρχική εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική επιτροπή ● Σήμερα η απάντηση Τασούλα σε Τσίπρα.
Χ. Καστανίδης: Δεν υπήρξε απόφαση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πρόταση εξαίρεσης Πολάκη-Τζανακόπουλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Π. Πολάκης: Eπίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά» η απόφαση της προανακριτικής
Επέμεινε ότι από την πλευρά της Ν.Δ. γίνονται νομικοί ακροβατισμοί κι ότι ποτέ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τζανακόπουλος δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες.
Π. Πολάκης: Eπίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά» η απόφαση της προανακριτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας